用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A自行咁排係保守定進取?
go

B1A自行咁排係保守定進取? [複製鏈接]

地區一線小學,B1A,估計本身級五至八,除讀書外冇任何証書。
睇近3-4年師兄姐,
級一至四入英華、庇理羅士、皇仁,
級五至十多數入張祝珊、中婦、聖馬可、聖言、聖傑靈,
級十至十五入上智•••,
但從來冇人入過坑真、聖羅撒,如果自行報呢兩間,又極唔想進入抽獎階段(即係決意要喺自行搞掂),咁算係進取定保守?

未有師兄姐入過,中學係咪保守唔傾向揀?

謝謝大家意見。
   8    0    0    0

Gakki 發表於 20-1-5 13:52
地區一線小學,B1A,估計本身級五至八,除讀書外冇任何証書。
睇近3-4年師兄姐,
級一至四入英華、庇理羅士 ...
坑真、聖羅撒同英華、庇理羅士、皇仁比較,明顯低一級;坑真、聖羅撒唔會難得過張祝珊、中婦、聖馬可、聖言、聖傑靈,所以如果真係鍾意坑真、聖羅撒,自行報呢兩間,應該有好大機會。

王家爸爸 發表於 20-1-5 15:31
坑真、聖羅撒同英華、庇理羅士、皇仁比較,明顯低一級;坑真、聖羅撒唔會難得過張祝珊、中婦、聖馬可、聖言 ...
謝謝你!承你貴言!想問坑真、聖羅撤是否B1A,還是B1B?我睇過置頂帖,似乎坑真成績在近幾年進步中?

另想請教你意見…我見好多中學自行嘅評分都係學術佔25~40%,好少過半,但EK又成日話XXX成績好大機會入XXX中學。我想問其實大部分中學私下都係主要睇全港名次揀人?咁問係因為其他評分因素例如操行其實B1生都係差不多(唔通B1生打交咩…),運動音樂之類,我估確實有一小撮人特出,但其他大部分人都只係11歲,可以練到有幾高成就?重要同時品學兼優…

Gakki 發表於 20-1-5 16:15
謝謝你!承你貴言!想問坑真、聖羅撤是否B1A,還是B1B?我睇過置頂帖,似乎坑真成績在近幾年進步中 ...

坑真/聖羅撒 2019年DSE成績屬B1B

回覆樓主:

坑真會用自行位收小學部畢業生
2019年收咗74位 vs 聯繫位21個

Poyau 發表於 20-1-5 19:50
坑真會用自行位收小學部畢業生
2019年收咗74位 vs 聯繫位21個

謝謝你。
點解坑真唔用盡自行位收行外比較好嘅學生?
定係聯繫位少,所以要用自行位才能回收到較多坑小學生?

謝謝你!承你貴言!想問坑真、聖羅撤是否B1A,還是B1B?我睇過置頂帖,似乎坑真成績在近幾年進步中 ...
係唔係B1A唔係咁重要,自己鍾意唔鍾意先至重要。

Ktfk    發表於 20-1-14 07:29

Gakki 發表於 20-1-5 21:06
謝謝你。
點解坑真唔用盡自行位收行外比較好嘅學生?
定係聯繫位少,所以要用自行位才能回收到較多坑小學 ...

坑真是聯繫,要保住7x真小生上真中,便要用自行位,相信是收些b2a真小生,因擔心她們抽獎抽輸。但坑真自行是有收街外生的,因識唔止一人是將軍澳跨區自行入。另外以你女兒名次和學校往績,聖羅撒應很大機會。既然以往10-15名都入到上智,為何不選上智?不喜歡嗎?

Gakki 發表於 20-1-5 13:52
睇近3-4年師兄姐,
級一至四入英華、庇理羅士 ...

SRL一定唔係1A, 你地小學睇黎港島,點睇都冇理由走入沙田。就算九龍小學,都好多選擇呢!

有級5至級8,最少都SSGC,HTC 進取D MCS/MSS/YWG。

kirstyau 發表於 20-1-5 23:34

SRL一定唔係1A, 你地小學睇黎港島,點睇都冇理由走入沙田。 ...
他們該是觀塘的一綫小學,兩兆強兩油基之一。
港島小學甚少跑HTC,聖言等觀塘學校。
請問樓主,正確與否?

medicine 發表於 20-1-6 00:33
請問樓主,正確與否?

都係,見到HTC都有少少奇怪

王家爸爸 發表於 20-1-5 22:51
係唔係B1A唔係咁重要,自己鍾意唔鍾意先至重要。

認同。

WinnieCatCat 發表於 20-1-5 23:18
坑真是聯繫,要保住7x真小生上真中,便要用自行位,相信是收些b2a真小生,因擔心她們抽獎抽輸。但坑真自行 ...

其實我都有去上智簡介會,明白佢點解受家長歡迎。不過聽講佢係自主學習,我囡比較被動,遇到好老師指導就會更上一層樓嗰種,所以太自由好似又唔啱佢。

恕我直言,似乎貴校跨區成績唔算好強,又或,貴校學生唔太願意跨區,留係東區為主。另外,聖言或上智,會否係轉區用住址去抽,或自行入,係有D分別。宜注意一下~~~

medicine 發表於 20-1-6 00:33
請問樓主,正確與否?

真厲害,都係東九龍嗰頭啦•••
交通上,我覺得坑真都接受到。港島都ok。
我都慕名參觀過d名校,個人感覺競爭好大,學生比較aggressive.... 我囡係閑靜被動型讀書機器,運動廢,無一技之長,填鴨好似反而啱佢。
我唔期望佢做醫生律師,快樂做自己喜歡嘅事就可以。

kirstyau 發表於 20-1-5 23:34

SRL一定唔係1A, 你地小學睇黎港島,點睇都冇理由走入沙田。 ...

樓主小學似乎唔多學生入強直資,亦少入跨區中學,都係要留意一下,YWGS有位俾東區,依樓主嘅資料,唔假設轉用住址網,只係得聖言和HTC肯定係誇區中學~~~

mcl203 發表於 20-1-6 19:34
樓主小學似乎唔多學生入強直資,亦少入跨區中學,都係要留意一下,YWGS有位俾東區,依樓主嘅資料,唔假設 ...

樓主話東九龍

Gakki 發表於 20-1-6 19:32
我都慕名參觀過d名校 ...

哦,原來東九龍跨去港東,咁好好多~~~

Gakki 發表於 20-1-6 19:32
我都慕名參觀過d名校 ...

SPSS?

kirstyau 發表於 20-1-6 19:35
樓主話東九龍

見前列大部份港東中學,誤會咗了~~~
‹ 上一主題|下一主題