用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 粗心大意
go

粗心大意

對住份卷,唔細心失好多分
問返佢又識架噃,中英數成寫錯,寫漏字。睇錯 +/-號
有無方法改善?

提升專注力
我孩子的老師曾提議: (某些也是全級第一名也在用)
1. 問句圈字間字(或用HIGHLIGHT PEN)
2.平時比一篇文章佢圈名詞/動詞/( 中文) 四字成語/形容詞
3.CHECK題技巧, 睇有無留空位, 尾個版Z形咁向前CHECK

4.估尾數/ 合理數答案的覆卷方法
5.形象化記字拆字
6.多玩找不同遊戲
7.拚卷作答, 即兩版放左右作答,不用轉來轉去

暫時記得咁多, 都只是一些習慣, 習慣了就會小心些

回覆樓主:

謝謝分享。希望有改善
因自問用左好多時間 做練習
但回報不一 有d 氣餒

會不會減少一些EXERCISE再用時間提升專注度先

回覆樓主:

唯有黎緊下學期 試下你嘅方法 搞咗佢嘅專注度先
我見其他朋友 同年紀嘅仔女好緊張自己學校啲嘢
佢就把口話緊 但無行動改善
好擔心佢 以後 都係咁

Liverpooool 發表於 20-1-4 23:34
謝謝分享。希望有改善
因自問用左好多時間 做練習
但回報不一 有d 氣餒
做練習目的?如果想通過減少粗心,可以從簡單的少量題目開始,5題,10題,唔錯,再慢慢加。

MandyShek 發表於 20-1-4 23:31
提升專注力
我孩子的老師曾提議: (某些也是全級第一名也在用)
1. 問句圈字間字(或用HIGHLIGHT PEN)

可以請教你多d覆卷技巧嗎?,因為真係好唔知點教佢覆卷。。。

b3410 發表於 20-1-5 10:56
做練習目的?如果想通過減少粗心,可以從簡單的少量題目開始,5題,10題,唔錯,再慢慢加。
...

做練習就係想加強佢考試出錯
点知越做越錯埋d唔小心野。
好的,我試試幾題幾題改左唔小心呢樣野先,太感謝你的回覆及建議。

回覆 ChristmasBoy 的帖子

OKOK

Liverpooool 發表於 20-1-4 21:14
對住份卷,唔細心失好多分
問返佢又識架噃,中英數成寫錯,寫漏字。睇錯 +/-號
有無方法改善?

我小朋友同你一樣,用好多時間溫習,做練習。但成績。。
平時問佢唔太差。但在學校做卷就錯漏百出

我仔都係咁...而家好煩惱!
已經考咗兩次試...佢錯嗰d嘢我之前都有自己出卷教過佢...但係佢一返到學校就好似零記憶咁....有d寫到一半又會唔記得寫幾個字...有d照抄又會抄錯....有冇過來人可以賜教?

完全明白你,我女都係咁,上紙抄下紙又錯,左邊寫加號抄去右邊豎式又變減號,左邊數抄去右邊又抄錯,好恐怖。考試前溫啲書又完全俾返曬我。。。。。。。。。教到心淡
本來睇題都成日睇漏,但教咗佢圈題目重點後依家好似好小小了。

我女+/-號都可以睇錯,記憶又差,脾氣又暴躁又冇耐性。。。趁衣家有時間,就要執