用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳B1b男,值得跨區去黃笏南嗎?
樓主: skwawa
go

將軍澳B1b男,值得跨區去黃笏南嗎? [複製鏈接]

tung0409 發表於 20-1-4 13:44
係吖,應該都係宣基+黃笏南

點解唔考慮港島?我可能跨港島加黃笏南,想看看世界多大
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

skwawa 發表於 20-1-4 13:48
點解唔考慮港島?我可能跨港島加黃笏南,想看看世界多大
因為我是住將軍澳但觀塘校網,所以乙部冇得抽宣基。只能自行報佢。

Joe8889 發表於 20-1-4 08:13
回覆 losoco 的帖子

唔好行大街,小路好好行當年由地鐵行番LSC

贊成。大街車多空氣差D。

Poyau 發表於 20-1-3 23:50
https://www.google.com/search?q=聖馬可中學MV

Thanks for sharing

MV = music video

Poyau    發表於 20-1-6 10:51

anteater 發表於 20-1-3 20:15
咁其他4班呢?

我諗詳情真係要用家至答到
我只係聽簡介會聽到個概略,可能用家在中三後會知得較仔細

另外想再講步行
我覺得返學趕時間,而且小兒周時會拿著大袋細袋波衫波鞋等物品,我從不想過要他步行太久返學

但中午食飯,不用拿著太多東西,行遠一點也可

放學更加不用趕,拿著大袋細袋都冇所謂
但有時走的時候已天黑,還是搭車比較舒適

絕不建議巴士
好唔穩定的行車時間
界限街或太子道都係
除非係在窩打老道或聯合道搭隧巴入沙田、大埔就冇辦法
我是護書簿

tung0409 發表於 20-1-4 13:54
因為我是住將軍澳但觀塘校網,所以乙部冇得抽宣基。只能自行報佢。
觀塘區大抽獎可抽TKO個4間英中,不過每間得幾個至1X個位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問黃笏南自行是否all in?

tung0409 發表於 20-1-4 13:54

宣基上年有2 個位比觀塘校網、今年不知會否仍有。

skwawa 發表於 19-12-31 18:11
依家選擇學校,仲要睇埋政治環境,真係好難搞!

藍黃綠,間間中學都有!

其實只在乎家長同小朋友心態!

好多傳統名校日日叫口號,9月開學間間學校組人鏈,結果一樣多人揀。

如想 “政治” 穩陣,係TKO一係官校(將官),一係紅校(香島)....

hkpapa852 發表於 20-1-5 13:49
觀塘區大抽獎可抽TKO個4間英中,不過每間得幾個至1X個位
Yes, 宣基上年借2個位,我真係冇咁大勇氣放乙一,自認細膽

lskstephen 發表於 20-1-6 10:43
藍黃綠,間間中學都有!

其實只在乎家長同小朋友心態!

PLK同東華三院旗下, 仲有聯德聯誼總會旗下既學校, 相信"政治"會好安全

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-6 11:50
PLK同東華三院旗下, 仲有聯德聯誼總會旗下既學校, 相信"政治"會好安全

其實同意 papa 分析,不過有D網友想要接近 100% 放心,只有官校,同紅校最接近......

當然官校要唔好揀 QC, KC, BPS 及 QES 之流,而紅校就唔好揀 觀福....

skwawa 發表於 19-12-31 13:47
其實本身已心儀聖馬可,但近排出左個MV,令到我有點擔心!民生我自己本身無參觀過,但老師覺得小兒未必適合 ...

聖馬可就個MV係學校網頁出咗聲明

M.Lam 發表於 20-1-6 10:22
請問黃笏南自行是否all in?

唔係!但係佢冇話in幾多個
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

Poyau 發表於 20-1-7 10:09
聖馬可就個MV係學校網頁出咗聲明

謝謝通知

Poyau    發表於 20-1-7 14:03
‹ 上一主題|下一主題