用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳B1b男,值得跨區去黃笏南嗎?
go

將軍澳B1b男,值得跨區去黃笏南嗎?

除東區中學以外,本人心儀黃笏南,已有小提琴五級以上,也熱愛運動,學校籃球校隊,有打網球,值得跨區去嗎?機會大唔大?

回覆樓主:

其實你條問題已有答案,心儀會有不值的道理嗎?再加上一日未見點知機會如何,你1b搵間1b見又唔係進取左,自行要成績更要運,所以平常心吧!

王家爸爸    發表於 19-12-31 11:55

In2c68 發表於 19-12-31 05:55
其實你條問題已有答案,心儀會有不值的道理嗎?再加上一日未見點知機會如何,你1b搵間1b見又唔係進取左,自 ...

因為交通上令我有點擔心,怕路途太遠
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

skwawa 發表於 19-12-31 05:56
因為交通上令我有點擔心,怕路途太遠

地鐵到九龍塘轉van仔, 其實就算同區我個仔番中學等車加坐番去都要45分鐘,小朋友大了,番番下就習慣!中學好多活動,去睇過望過,喜歡就試!你再問下自己唔揀會唔會後悔?因自行得1同2, 搵兩間入了又唔後悔的!

skwawa 發表於 19-12-31 02:45
除東區中學以外,本人心儀黃笏南,已有小提琴五級以上,也熱愛運動,學校籃球校隊,有打網球,值得跨區去嗎 ...

又心儀又合Banding又有樂器又有運動,十分匹配啦!估計黃笏南收嘅機會好大。香港十分細,這距離唔算遠,已經要感恩了,都叫做一程車便到。建議你可以考慮埋"旅港"。

回覆樓主:

心儀黃笏南 自行不妨一試
2019年3322率回升至80.3%

https://aerodrive.twghwfns.edu.hk/~wfnchp/sch_reports/annual_sch_report/annual_sch_report_1819.pdf

除東區中學以外,本人心儀黃笏南,已有小提琴五級以上,也熱愛運動,學校籃球校隊,有打網球,值得跨區去嗎 ...

東區B1B可考慮港島民生/聖馬可

距離唔算遠,年年有人大西北都要過海讀神校,唔少小學生 7 點未夠就上校車返學。以前同學住深井/大埔/寶琳/錦田,都出黎油尖旺返學。有心儀又適合嘅學校,幾遠都值得,只會旁人覺得艱難,自己唔會覺得辛苦。

可以搭 MTR 到九龍塘轉 25B 小巴/ MTR 太子 or 鑽石山 轉 70 小巴/搭 296C 九龍塘警署落。三個選項唔塞車 1 個鐘頭肯定到,快嘅話 45 分鐘。回程嘅話搭任何一架去到觀塘線地鐵站就得,唔想轉車嘅話 110 小巴,法國醫院上車,將軍澳中心落,1 個鐘頭左右。

成績:B1B,應該有機會;
音樂:小提琴5級至8級,用處唔大;
運動:熱愛運動唔夠,籃球校隊未必有用,有打網球亦都唔夠。
東區 B1B,跨區去黃笏南,只憑成績,收既機會應該都幾大下。問題係點解需要由東區跨區去九龍。

王家爸爸 發表於 19-12-31 12:02
成績:B1B,應該有機會;
音樂:小提琴5級至8級,用處唔大;
運動:熱愛運動唔夠,籃球校隊未必有用,有打 ...

可能表達得唔太清楚
係住將軍澳
除了考慮跨區東區,現考慮跨區到九龍城,但擔心車程問題!
不知一心一意留TKO及跨東區便算,還是跨埋九龍城區好
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

1998Ruby1998 發表於 19-12-31 11:26
距離唔算遠,年年有人大西北都要過海讀神校,唔少小學生 7 點未夠就上校車返學。以前同學住深井/大埔/寶琳/ ...

好詳細!謝謝

YmOra 發表於 19-12-31 11:09
又心儀又合Banding又有樂器又有運動,十分匹配啦!估計黃笏南收嘅機會好大。香港十分細,這距離唔 ...

旅港我有留意,但無去過,但地點好似比較隔涉?

其實本身已心儀聖馬可,但近排出左個MV,令到我有點擔心!民生我自己本身無參觀過,但老師覺得小兒未必適合入讀民生,所以有跨出東區/將軍澳的念頭

skwawa 發表於 19-12-31 13:47
其實本身已心儀聖馬可,但近排出左個MV,令到我有點擔心!民生我自己本身無參觀過,但老師覺得小兒未必適合 ...

每日兩程各一個鈡,真係神還值得,因附近缺神!
與樓主所講的KL3學校相近的成績,西貢區缺乏?如果唔係沒得選擇的話,點解要山長水遠花甘多時間係每日的交通上?(有孟母的打算則另當別論)。

skwawa 發表於 19-12-31 12:12
旅港我有留意,但無去過,但地點好似比較隔涉?

由將軍澳去旅港好方便,港鐵或巴士或小巴去到觀塘站或九龍灣站站下面就已經有17號巴士站直達學校門口。jm個囝囝坐105錄Van响土瓜灣工聯會站下車,再行入一條街譚公道有架紅色專線小巴直達學校門口,聽佢講車程試過最快30分鐘就到學校。

參考資料:
http://譚公道紅色專線小巴/Location_GoogleMap

YmOra 發表於 19-12-31 13:56
由將軍澳去旅港好方便,港鐵或巴士或小巴去到觀塘站或九龍灣站站下面就已經有17號巴士站直達學校門口。 ...

原來係敢(emoji)(emoji)多謝你

skwawa 發表於 19-12-31 12:10
可能表達得唔太清楚
係住將軍澳

將軍澳出九龍,港島都好方便。好多1個鐘內到( 撇除預鬆啲另計)

skwawa 發表於 19-12-31 13:47
其實本身已心儀聖馬可,但近排出左個MV,令到我有點擔心!民生我自己本身無參觀過,但老師覺得小兒未必適合 ...

港島亦可考慮灣仔聖鄧/港華

skwawa 發表於 19-12-31 12:10
可能表達得唔太清楚
係住將軍澳
將軍澳比較少好啲既學校,所以如果係住將軍澳,咁跨區去黃笏南可能係唔錯既選擇,應該會讀得輕鬆。

依家選擇學校,仲要睇埋政治環境,真係好難搞!