用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳B1b男,值得跨區去黃笏南嗎?
樓主: skwawa
go

將軍澳B1b男,值得跨區去黃笏南嗎? [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-1-3 18:19
若然選搭MTR,九龍塘站比較好,再步行或轉乘綠Van都十分方便。

步行? 你估真係和你返咩

起碼行十幾廿分鐘

天冷在窩打老道食風
天熱就行到出汗

架小巴好快有車,慳好多腳程
我是護書簿

yuen_jac 發表於 20-1-3 18:03
九龍塘mtr 轉小巴
Thank you

YmOra 發表於 20-1-3 18:19
若然選搭MTR,九龍塘站比較好,再步行或轉乘綠Van都十分方便。
Thank you

YmOra    發表於 20-1-3 20:44

losoco 發表於 20-1-3 17:02
黃笏南高中5班中只有2班可選3科
當中只有1班可選齊Phy Chem Bio

咁其他4班呢?

losoco 發表於 20-1-3 18:45

起碼行十幾廿分鐘

阿女好多同學仔都係咁行架喎!後生仔傾下計,眨下眼就到。

Ah_Mi    發表於 20-1-3 23:40

YmOra 發表於 20-1-3 20:42
阿女好多同學仔都係咁行架喎!後生仔傾下計,眨下眼就到。

我都見到好多學生行佢地鐵站或行落九龍城
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

losoco 發表於 20-1-3 18:45

起碼行十幾廿分鐘

我行過,依家咁嘅天氣其實好OK,不過夏天應該幾熱,大約行10分鐘
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

skwawa 發表於 20-1-3 20:48
我都見到好多學生行佢地鐵站或行落九龍城

係呀!由學校至九龍塘;由學校至九龍城都有好多同學仔行。尤其早上返學由行人造成嘅人龍十分長,就算夏天早上未係咁熱行係OK架!夏天放學就會多番DD人乘小巴往九龍塘站。但就算夏天都有中多量學生願意行去九龍城食午餐,午餐時段係有紅Van幾蚊坐去九龍城,但坐嘅少過行嘅,响九龍城廣場有好多黃笏南同學在內進食。日子耐咗就連有坐開小巴嘅同學仔亦會三五成群行去MTR或出城食飯。其實,同學仔唔怕行,最緊要有""伴""一齊行一齊傾計講笑。對佢哋嚟講,十分鐘路程都嚴少。

YmOra 發表於 20-1-3 21:41
係呀!由學校至九龍塘;由學校至九龍城都有好多同學仔行。尤其早上返學由行人造成嘅人龍十分長,就算夏天 ...

我想問吓你,幾多年級先可以出學校食飯?其實我覺得係學校食飯好啲!

skwawa 發表於 20-1-3 21:43
我想問吓你,幾多年級先可以出學校食飯?其實我覺得係學校食飯好啲!

中三

skwawa 發表於 20-1-3 21:43

我係銀禧家長,我哋係要到高中才可以讓學生外出用膳。我記得黃笏南都係高中才可以,如有記錯請jm指正(謝謝!),其實黃笏南個食堂又大又闊,用膳環境幾好,就算留校吃飯都OK!我校有自己廚房,新鮮即日煮,學生老師都好喜歡留校吃飯。有自己廚房亦是我們其中一樣喜歡銀禧嘅優點。唔講你唔知,兩校有些同學仔耐唔耐會轉轉口味外賣薄餅幾個同學仔夾嚟食。午膳期間亦有飯盒小Van泊响牛津道供學生買。講真,這裏的中學要响中午時段找食實在唔駛擔心,亦唔駛怕悶,應有盡有。

修正:
見樓上家長補充資料,黃笏南係中三已經可外出午膳。

回覆 tung0409 的帖子

1. 九龍塘站坐 25B 小巴,轉彎過左方方樂趣落車,行 5 分鐘。2. 九龍塘站坐 25M/25MS 小巴,坐一個站消防局附近落,行 10 分鐘。
3. 九龍灣站搭 1A 落,泰園落,行 10 分鐘。1A 10 分鐘一班,時間容易控制啲。
4. 鑽石山站坐 70/70A 小巴,過左法國醫院,紅綠燈藍馬豪庭落,行 10 分鐘。不過 70/70A 平日放工時間好多人,唔肯定朝早係咪一樣咁多,實地考察下一次好啲。
5. 黃大仙站坐 3C 巴士,DPS 門口落,行 5 分鐘左右。

不過好多學生係太子/九龍塘站行去學校。

skwawa 發表於 19-12-31 13:47
其實本身已心儀聖馬可,但近排出左個MV,令到我有點擔心!民生我自己本身無參觀過,但老師覺得小兒未必適合 ...

請問MV 是什麼?

behappydad 發表於 20-1-3 23:42
請問MV 是什麼?

https://www.google.com/search?q=聖馬可中學MV

女兒起初都是坐巴士在碧華花園落車步行返學,後來巴士班次不穩定及塞車問題,她坐地鐵去九龍塘轉小巴,試過人多等車就步行回校(怕遲到),現在每天都是步行往返地鐵站,相對體育課要圍住學校群跑圈,這路程容易得多!

認識一些jm住樂富、美東邨、東頭邨或九龍城,佢哋啲子女喜歡穿過"九龍仔公園"返學。朝早空氣十分清新,人都健康啲!

回覆 losoco 的帖子

唔好行大街,小路好好行當年由地鐵行番LSC

1998Ruby1998 發表於 20-1-3 22:50
回覆 tung0409 的帖子

1. 九龍塘站坐 25B 小巴,轉彎過左方方樂趣落車,行 5 分鐘。2. 九龍塘站坐 25M/25M ...
十分詳細,感謝多條路線提供

tung0409 發表於 20-1-3 16:59
Tko 去黃笏南,有冇好的返學路線介紹?我查過,一係坐mtr 去彩虹站轉10號巴士,一係樂富站轉7B巴士,唔知仲 ...

你都住將軍澳?我仍然十五、十六,不過好大機會會揀黃笏南

skwawa 發表於 20-1-4 13:38
你都住將軍澳?我仍然十五、十六,不過好大機會會揀黃笏南
係吖,應該都係宣基+黃笏南
‹ 上一主題|下一主題