用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳B1b男,值得跨區去黃笏南嗎?
樓主: skwawa
go

將軍澳B1b男,值得跨區去黃笏南嗎? [複製鏈接]

回覆 skwawa 的帖子

點解晤考慮宣基?

女兒今年是黃笏南中一,她都是誇區自行或是甲一,同學很多都是誇區,莫講話TKO,連TM都有!
我當初都覺得返學路途遙遠,但女兒鍾情校舍的演奏廳,給她嘗試又派到,她讀了3個月都很開心!
記住:返學是小朋友,最緊要是他/她鍾意間學校!

angelacms    發表於 20-1-6 18:00
YmOra    發表於 20-1-1 11:14

skwawa 發表於 19-12-31 13:47
其實本身已心儀聖馬可,但近排出左個MV,令到我有點擔心!民生我自己本身無參觀過,但老師覺得小兒未必適合 ...

民生好多本校小學生自行申請,所以如自行想民生可能要過五關斬六將,都係黃芴南好d!雖然今年民中有新building 用,又有室內泳池……

christy2011 發表於 19-12-31 20:41

點解晤考慮宣基?

將軍澳選擇唔多,亦好多人虎視眈眈宣基,我覺得非常困難,同埋想睇下出面嘅世界,不過交通出入,的確係一個考慮
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

medicine 發表於 19-12-31 13:55
每日兩程各一個鈡,真係神還值得,因附近缺神!
與樓主所講的KL3學校相近的成績,西貢區缺乏?如果唔係沒 ...

西貢區中學校網好特別,band1中學以坊間來計算就只有四間,四間裏面我眼中就只有一間比較適合小兒入讀,但係將軍澳個競爭非常利害,好多人虎視眈眈我心目中嗰一間,可能跨區比較有利
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

In2c68 發表於 19-12-31 23:19
民生好多本校小學生自行申請,所以如自行想民生可能要過五關斬六將,都係黃芴南好d!雖然今年民中有新buil ...

我指港島民生,不是九龍城那間

Ah_Mi 發表於 19-12-31 21:23
女兒今年是黃笏南中一,她都是誇區自行或是甲一,同學很多都是誇區,莫講話TKO,連TM都有!
我當初都覺得返 ...

請問你囡用多少時間返學?住那區?

PM!

回覆樓主:

tko搭車去旅港,或tko搭車去黃芴南其實時間差唔多,建議你選一間心儀的。

回覆樓主:

大把tko學生出何文田,九龍塘返學。

yuen_jac 發表於 20-1-2 11:14
tko搭車去旅港,或tko搭車去黃芴南其實時間差唔多,建議你選一間心儀的。
...

這兩間你有無意見比到?

回覆樓主:

論成績,一定是旅港勝。
黃芴南吸引力在新校舍。
建議要帶仔親身感受。

yuen_jac 發表於 20-1-2 11:50
論成績,一定是旅港勝。
黃芴南吸引力在新校舍。
建議要帶仔親身感受。

收到!謝謝你

yuen_jac 發表於 20-1-2 11:14
...
Tko 去黃笏南,有冇好的返學路線介紹?我查過,一係坐mtr 去彩虹站轉10號巴士,一係樂富站轉7B巴士,唔知仲有冇更方便的路線呢?謝謝大家

黃笏南高中5班中只有2班可選3科
當中只有1班可選齊Phy Chem Bio
我是護書簿

tung0409 發表於 20-1-3 16:59
Tko 去黃笏南,有冇好的返學路線介紹?我查過,一係坐mtr 去彩虹站轉10號巴士,一係樂富站轉7B巴士,唔知仲 ...

巴士耐唔耐?我九龍塘轉小巴上,一小時內到

losoco 發表於 20-1-3 17:02
黃笏南高中5班中只有2班可選3科
當中只有1班可選齊Phy Chem Bio

你是用家嗎?謝謝你

skwawa 發表於 20-1-3 17:10
你是用家嗎?謝謝你

我唔係用家
只係上年有去簡介會
但因我仔怕音樂
所以冇選這間

如果你仔係真心愛音樂的話
確係值得試這間的
高中有10個名額給學生選修DSE音樂科星
期六在校外上課
我是護書簿

回覆樓主:

九龍塘mtr 轉小巴

tung0409 發表於 20-1-3 16:59
Tko 去黃笏南,有冇好的返學路線介紹?我查過,一係坐mtr 去彩虹站轉10號巴士,一係樂富站轉7B巴士,唔知仲 ...

若然選搭MTR,九龍塘站比較好,再步行或轉乘綠Van都十分方便。
‹ 上一主題|下一主題