用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs SFA
go

高主教 vs SFA [複製鏈接]

男仔,唔係住港島。大家會點揀?
   4    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

兩間相同辦學團體,提供差唔多嘅課程,分別係一間可抽獎無中學、一間直資無得抽有中學
問題係:你仔係咩資質?你覺得高主教中學點?值唔值得過海讀12年書?交通上安排有無大問題?
OR 有無同網津小想抽?

恐龍家

回覆樓主:

已放棄大抽獎,所以不是考慮因素。

高主教係私校not 直資。覺得高主教未值得咁辛唔過海讀,但有back up 中學又加番分。

仔仔記性好,有資優特點,但唔鐘意運動。

梗係高主教啦
有間band 1 中學back up ,點都無咁大壓力啦。如果上更上一層樓,灣仔校網一定比深水埗網好,再者,深水埗校網十分不利男仔。

個人唔係單睇一兩年dse 成績,高主教old boys 強勁,將來network 都強d.

swytca 發表於 19-12-23 15:37
vote for SFA 。高主教同SFA一樣都系私小,其實SFA一樣進可攻退可守,進可以插神校或者6年讀完成績好照樣可 ...

若果一間小學,真係如所講嘅外闖呢30位全部都係前列生,對佢哋中學部有幾大影響?~~~

一間小學前列30位同學外闖,和SFA 前列30位同學考或派入強校,有何分別?~~~

直屬面對嘅現實,就係坊間Banding越低,流失率就越高,自然就會令中學部成績有壓力,始終直屬主力係親生仔~~~

beanbeanbean 發表於 19-12-23 15:58

高主教係私校not 直資。覺得高主教未值得咁辛唔過海讀,但有back up 中 ...

高主教不清楚,但sfa不需要體藝,無壓力自由參加課外活動,所以不用擔心運動。記性好讀書型sfa有著數。

過海有冇校車到?會唔會好早?
我覺得如果係讀得書嘅,中學考返高主教 level 嘅學校亦唔難,尤其入到 SFA,資質都有保證。

多謝大家意見

醒目開學勳章 貢獻勳章

beanbeanbean 發表於 19-12-23 15:58

高主教係私校not 直資。覺得高主教未值得咁辛唔過海讀,但有back up 中 ...

FYI
高主教、SFA、st Jo AC 三間共用同一個EP
以SFA 嘅資優兒最多,EP 留守學校嘅時間最多
以往SFA 每年9月會發通告俾家長,問做唔做評估,而價錢會比坊間略平
同時亦會跟據結果,做followup,同老師溝通,解決課堂有機會出現嘅問題

我仔當年係被安排師兄小息時同佢捉棋

RC安排唔清楚,SFA係做資優教育歷史最耐嘅學校,有唔少ECA俾 talent pool 裡面嘅學生讀 (P3起) ,包括情意教育

基本上,如果係資優,相同嘅傳統教學,學生所得到嘅支緩,SFA一定係高於RC

恐龍家

回覆 swytca 的帖子

如果再討論SFA,RC那間學校教得深,那間比較勁已是無意思。我覺得小朋友在兩者其中一間讀書都不用擔心學術水平或程度問題。因為RC或SFA都出名學術水平夠高,外闖不成問題。在我的朋友圈中,也認識RC和SFA的家長,兩間學校分別在於,RCPS有中學部,幼稚園部,所以幼稚園,小學,中學的互動很強,有好大協同效應,加上,old boys的強大支援(承諾每年捐款支持),這點我覺得好難得。 至於SFA,聽聞校長和St Jo College 關係很好,每年頭20名,入St Jo College相信不成問題。

nicholasnip 發表於 19-12-25 14:55

如果再討論SFA,RC那間學校教得深,那間比較勁已是無意思。我覺得小朋友在兩者其中一 ...

SFA如果考到頭20還會去九龍灣st jo? 我以為九龍灣st jo 中學係band 2頭 還是講緊嘅係灣仔st jo?

千語mami 發表於 19-12-25 20:18

SFA如果考到頭20還會去九龍灣st jo? 我以為九龍灣st jo  ...

中西區SJC呀~~~

nicholasnip 發表於 19-12-25 14:55

如果再討論SFA,RC那間學校教得深,那間比較勁已是無意思。我覺得小朋友在兩者其中一 ...

SFA 仔入 SJC 唔使考级 Top 20。

醒目開學勳章 貢獻勳章

今年,聽聞4x 都入到SJC
恐龍家

小曳人 發表於 19-12-27 09:56
今年,聽聞4x 都入到SJC

SFA男生2019年有77%升B1中學
名單中13人升SJC 級4x入有可能

SFA 2019 SSPA Boys' Results
http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_news/2/2018-2019_Secondary_School_Places_Allocation_Result.pdf

B1 75 (76.53%)
B2A-1C 13 (13.27%)
B2 6 (6.12%)
NR/其他 4 (4.08%)
男生總數: 98 (100.00%)

B1* 直資 19
SPCC 1 / DBS 8 / YWC 5 / NPL 3 
滙基 KE 2

B1* 官津 56
LSC 1 / SJC 13 / 港華 2 / QC 1
長天 8 / 黃棣珊 2 / 香島 1
銀禧 4 / 迦密 2 / 黃笏南 1 
九華 7 / SFXC 3 / 保一 1 / 聖言 2
沙崇 3 / 曾肇添 2 / 呂中 1 / 安柱 2

B2A-1C* 直資 8
羅氏基金 5 / 中基 1 / 青協李兆基 1 
培基 1

B2A-1C* 官津 5
瑪神 5

B2* 直資 3
基崇 3

B2* 官津 3
陳瑞祺 1 / 劉皇發 1 / 莫慶堯 1

NR/其他 4
唐乃勤 2 / CKY 1 (IB)
陳南昌 1

* Banding據hkpapa名單
‹ 上一主題|下一主題