用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘福建中學校風如何? 培訓朗誦資源多嗎? ...
樓主: maynjune
go

觀塘福建中學校風如何? 培訓朗誦資源多嗎? [複製鏈接]

回覆 maynjune 的帖子

其實要在小學階段打好語文基礎, 因升上中學已經開始為DSE作準備, 大部中學於S1都是適應期, 着重學生的心智變化,也會為中/英不達標的學生補底。  但有啲學校或早於S2已要學生熟習DSE的試卷模式。所以家長揀中學真要按小朋友的能力, 畢竟這會影響他們的將來

carven1977 發表於 19-12-16 10:13
呢間學校,我冇去聽講座,但聽其他有去家長講校長好強調融入大灣區發展,中文科好似又用普教中,班房貼堂作 ...

我都無去聽講座, 但我認同校長話要融入大灣區啵呢個係現實, 香港已經係大陸一部分, 融入大灣區係理所當然的事來, 況且依家大陸發展神速, 依仗大陸的好處實在是多於壞處
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

maynjune 發表於 19-12-16 10:28
我都無去聽講座, 但我認同校長話要融入大灣區啵呢個係現實, 香港已經係大陸一部分, 融入大灣區係 ...
所以鍾意番大陸發展咪buy囉~我呢D對上面制度有所保留咪反感,之前上一個特首重點一帶一路,呢個就大灣區,下個又唔知會發展乜?一帶一路感覺現在已經少題左爛尾多,大灣區就唔知了,新聞淨係睇到有D港人俾人呃左上去投資

carven1977 發表於 19-12-16 10:13
呢間學校,我冇去聽講座,但聽其他有去家長講校長好強調融入大灣區發展,中文科好似又用普教中,班房貼堂作 ...

呢間學校係左派背景,但已經相對冇培僑呢D咁明顯。
講校風同成績,又的確唔錯。
至於普教中,就睇你點睇。
簡體字我自己就麻麻。

回覆 vikkietse 的帖子

撇除政治取態, 觀塘福中的校風不錯, 起碼我在校門口的小巴站等車時, 聽不到學生講粗口或議論異性話題

簽名被屏蔽

學生貼堂的文章都好有深度好有內涵, 點解無人提及?
只有香港是用繁體, 全世界都是用簡體字, 近的新+波, 遠的美國德國都是用簡體.
普教中很好.. 小學已經是普教中, 所以面試能過關吧

SEA40 發表於 19-12-16 11:56
回覆 vikkietse 的帖子

撇除政治取態, 觀塘福中的校風不錯, 起碼我在校門口的小巴站等車時, 聽不到學生講 ...

係架!
最緊要學生正正常常,讀到書

rrMM 發表於 19-12-16 15:29
學生貼堂的文章都好有深度好有內涵, 點解無人提及?
只有香港是用繁體, 全世界都是用簡體字, 近的新+波, 遠 ...

我中學畢業N年喇。
記得當年個中文老師,叫我地作文個陣,試下用普通話去諗野,因為一出就一定書面語。
個人覺得,一般教中文,都係用返廣東話好,但一到作文,普通話係冇得輸。

SEA40 發表於 19-12-16 09:37

若經正常面試取錄入這間學校的同學本身語文能力不會太差, 因應教育政策(STEM), 學校 ...

我阿仔 中文英文都OK, 但數學科麻麻地,腦筋唔夠轉得快。 以學校以科學, 數理科行先的角度睇來,我有少許擔心添
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

也許你囝囝不會以科學/數學成績優異而被取錄, 但他語文能力好, 這有優勢是學校考慮的。  如之前carven1977說"如自行或直資派到心儀學校,呢間會當後補", 我也會這樣做。  

回覆 SEA40 的帖子

"如自行或直資派到心儀學校,呢間會當後補" <---- 但如果20/12真係有offer而accept左, 不是不可參加自行咩? 是否我攪錯了?  

coach_LO 發表於 19-12-17 10:28

"如自行或直資派到心儀學校,呢間會當後補"
可以參加自行,不能參加大抽獎

回覆 coach_LO 的帖子

即使你接受offer並簽咗一封放棄參與教育局的自行/統一派位的通告和遞交派位証, 學校只會於特定日期呈交這文件回教育局, 若你在這deadline前獲得另一直資學校的offer, 你便可從福中取回派位証轉到這另一直資學校報到。  
至於能否參與自行, 要看看時間方面。  你可照樣去面試, 然後想想面試時校方的反應, 你小朋友被取錄的機會高嗎?  再衡量下要放棄福中的offer去博一博, 最多日後返去叩門?  因有些學校於自行階段也不一定接見所有申請者, 有機會面或也是一種肯定。

原來是這樣, 多謝你的資訊!

回覆 tung0409 的帖子

唔好意思, 我想問下, 如果福中收左而我去左註冊, 咁佢咪會收左我張小六學生資料表. 咁既情況下, 我還可以報自行?

回覆 coach_LO 的帖子

因已是3年前的體驗, 或會有錯, 所以你要reconfirm一下。

你意思係如果已接納直資OFFER, 又去自行面試, 自行嗰兩間想收你的話都唔得因你已有直資OFFER在手除非你在3月31日前放棄直資學位

ok thanks

回覆 Step_C 的帖子

差不多是這樣, 但要問清楚這間(已接納直資offer)的學校會何時遞交文件回教育局, 否則要取回就好麻煩。
‹ 上一主題|下一主題