用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 本地讀大學費用?
go

本地讀大學費用?

除左學費 其實仲有咩費用呢?

醒目開學勳章 王國長老

最大舊係宿費
高年班d有機會交流,短如一兩星期,去半年都有,就算學費交返本地學費,食住都有駛費

Charlotte_mom 發表於 19-12-9 20:00
最大舊係宿費
高年班d有機會交流,短如一兩星期,去半年都有,就算學費交返本地學費,食住都有駛費
...

雜費呢? 因為計緊數 睇下在本地讀 定出去讀 (睇緊韓國)

醒目開學勳章 王國長老

pypy405 發表於 19-12-9 21:29
雜費呢? 因為計緊數 睇下在本地讀 定出去讀 (睇緊韓國)

無咩雜費wor,買書囉....咩學會果d囉...o camp o day最貴,自願參與,如果好似我女咁貪玩,又o camp 又o day 又o night.....報一報都成2千架

Charlotte_mom 發表於 19-12-9 21:50
無咩雜費wor,買書囉....咩學會果d囉...o camp o day最貴,自願參與,如果好似我女咁貪玩,又o cam ...

明白 咁住hall 幾錢既

醒目開學勳章 王國長老

pypy405 發表於 19-12-9 22:09
明白 咁住hall 幾錢既

就算同一院校都有唔同宿舍種類,派二人房/多人房已唔同價錢
你預一萬鬆d啦(一年)

最大肯定係宿費,不過大部份學生都唔洗住宿,香港豆潤咁細,交通發達。
O Camp 、交流嗰啲活動要畀錢,但唔係必須。其次就係書。唔係講笑,first hand academic 書係好貴,第一件事就係識搵路買二手、搵電子書。據大陸同學講,淘寶係有好多選擇,十幾二十蚊有電子書睇。

我諗點都一定洗費平過去韓國,韓國部份大學學費平啲啲,但出名大學都同香港啲大學差唔多價,更莫論加埋衣食住行。

1998Ruby1998 發表於 19-12-10 20:44
最大肯定係宿費,不過大部份學生都唔洗住宿,香港豆潤咁細,交通發達。
O Camp 、交流嗰啲活動要畀錢,但唔 ...

乜依家要買書,我果時影印架咋。

宿位有限,大部分同學都住唔到宿舍,我當年最大使費係同同學出去飲嘢

Thx

little_yolky 發表於 19-12-11 09:56

宿位有限,大部分同學都住唔到宿舍,我當年最大使費係同同學出 ...

我同學讀 law,考試要帶書入去,所以冇得唔買。有啲科目係要成本睇,咁不如索性買。

你應該唔係讀 law 同文學  

我鍾意電子版多啲,直接電腦 highlight 同 copy 成句,順便 copy 埋 reference,唔洗我自己諗。

請問是否所有學生可以問政府借錢?要唔要審查屋企入息?

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-12-11 09:56

宿位有限,大部分同學都住唔到宿舍,我當年最大使費係同同學出 ...

我果時要買書啊!百科全書咁鬼厚,weekend返屋企托到隻積咁
香港可買Asian edition,同一本都平d,我識d澳洲留學生,特登搵人香港買,運返澳洲
反而而家我個女無買書了(全部網上有晒咁滯)

醒目開學勳章 王國長老

happylogin 發表於 19-12-11 20:18
請問是否所有學生可以問政府借錢?要唔要審查屋企入息?

有傳統grant / loan,要入息審查,grant定loan就睇政府批。我爸果時一個打工養全家,就全grant,仲有loan
近年除傳統,仲有免入息審查貸款,俗稱non mean,唔睇家庭入息,上網申請+俾基本資料就得。例如我做我女擔保人,我就要提供入息証明、地址証明果d(借定錢for交流又好,進修又好,責下袋丫嘛)

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 19-12-10 20:44
O Camp 、交流嗰啲活動要畀錢,但唔 ...

我覺得宿舍都係人生體驗,值得試下,離家食自己就知媽媽好。
我女最早上堂8:30,如果無宿舍,就要隧巴+火車+van仔返學,1.5小時左右啦

Charlotte_mom 發表於 19-12-12 13:19

有傳統grant / loan,要入息審查,grant定loan就睇 ...

吾駛資產審批咁好?

Charlotte_mom 發表於 19-12-12 13:15
我果時要買書啊!百科全書咁鬼厚,weekend返屋企托到隻積咁
香港可買Asian edition,同一本都平d,我識d澳 ...

我果科大部分都係睇文章。有一科本來好鍾意,但本textbook字典咁厚,即刻drop咗

Charlotte_mom 發表於 19-12-12 13:19

有傳統grant / loan,要入息審查,grant定loan就睇 ...

只限讀香港既大學適用 ?如果海外升學就吾得?

pypy405 發表於 19-12-12 22:13

仲洗问?借錢出国?实俾人話,無錢就唔好諗出国~

Yanamami 發表於 19-12-12 23:53
仲洗问?借錢出国?实俾人話,無錢就唔好諗出国~

問多兩句姐 長知識

醒目開學勳章 王國長老

pypy405 發表於 19-12-12 22:13

政府錢,申請時要有本地大學學藉
海國升學要問銀行了