用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non jupas HKU MBBS
樓主: Anniemun
go

non jupas HKU MBBS   [複製鏈接]

Tammy52 發表於 20-8-13 17:57
仔仔4A*
Congrats!

有次, 我問個皇仁, 學生, 點解唔報港大, 報左中大
一般叻個批, 會報中大環球醫科

港大醫科, 在考試範圍上

大概有5-10%你可能 無見過

例如問你hemoglobin 那個chain 吸o2 最勁,  notes 完無講

港大鼓勵學生, 多自己學習, 不過學生采佢有味 咁解

又會問你基因排列 極深的問題  , 你要睇好多課外書才會 識

所以港大醫科, 全名又名命為  內外全科自修醫學士

你去到港大醫科全程90% 自修

教授只提你有咩要識

我問過2017年 皇仁仔入到醫科的幾個人, 佢地好多人fail y2  mbbs 考試

最癲,是有個以前,成日排頭幾名的皇仁仔, fail mbbs exam, 要補考, 不過補考成功

最癲個同學,y1 讀左2星期, 要求轉系, 所以頭三星期, 是關鍵(當然後面大把時間追),

盡快上手mbbs 生活模式

皇仁仔又話港大獎學金縮水

因為唔知教授在飛書當教書

獎學金,要維持頭1/4

我相信,是mbbs 非常辛苦

師兄師姊勸師弟妹  , 選中大醫科

中大醫科,開頭無咁辛苦 , 但之後  會好辛苦

所以, 港大醫科, 先苦後苦

中大醫科, 先甜後苦

放完榜後,

我建議, 盡快開始讀mbbs 內容, 開學讀都可以

我怕你後悔, 因為最後沖final exam, 太多記, 記唔熟細菌

考試就狂考

開學才讀都ok, 玩埋這個假期

mbbs 非常刺激

夠分建議入

我1a星3a, 都建議入左先
入左醫科, 無人記得你咩高中成績入來

英雄莫問出處

有乜野都唔好理, 入到mbbs, 入左先講
興奮過後, 我專注找mbbs notes

記住星期四晚上, 通常會upload  下星期的內容

如仔女, 在星期六,日, 無法準備 下星期內容

是mbbs 考試fail 的先兆之一

我見無法備課的人, fail 率極高

sem 1 saq fail 50% 左右

sem 2 saq fail 大概25% , 港大會控制返個分

大概20-25% fail 大考 ,拉curve , 佢話唔係拉curve

我一睇就知拉curve
希望一齊升班

m25 今年升y2班, 我睇走左20個人左右

千萬勿俾自己在mbbs 出事, 咁辛苦才能考入來

hehehaha2017 發表於 20-8-14 07:12

很好的分享。thx.thx

Thanks (emoji) 啊仔都知道Yr1好多嘢讀, Yr2更多!所以佢準備Yr 1 完成晒4科CC, 盡量享受 Hall life識多啲其他學科嘅同學, Yr 2 準備閉關生活

醒目開學勳章

Anniemun 發表於 20-8-13 15:32
阿仔4A* + 1A(中文)
Congratulations!

hehehaha2017 發表於 20-8-14 07:12
中大醫科,讀熟教授教的內容,正正常常易升班!

醒目開學勳章

仔仔4A*

請問各位的子女上年報醫科外, 還會報什麼科? Biomedic? Physio? 有無建議可以參考?

73662710 發表於 20-8-14 10:35
中大醫科,讀熟教授教的內容,正正常常易升班!
說得對,雖然中大醫科都有考out of syllabus東西,但正正常常讀晒有教的範圍,要pass是可以的,升班不是問题

3b 發表於 20-8-14 10:39

請問各位的子女上年報醫科外, 還會報什麼科? Biomedic? Physio? 有無建議可以參 ...
del!!!

chanchanchan33 發表於 20-8-12 15:50
唔知今年醫學生選HKU多或CUHK多?

以下是今年 jupas + non jupas 人数,

SPCC 31人 揀  MBBS (DSE and around 5 IB )
DGS 20人 揀 MBBS (DSE and 1 AL )

總人數多中大醫好多,包括GPS

另外,有些 DSE 人等 Aug 19 appeal 成績結果。遲些總數字可能再多啲。

Anniemun 發表於 20-8-13 15:32
阿仔4A* + 1A(中文)

仔仔4A*

chingyu 發表於 20-8-14 18:53
以下是今年 jupas + non jupas 人数,

SPCC 30人 揀  MBBS
hku medic 收了150個學生,Spcc and dgs佔了1/3, 實在太強了!

Tammy52 發表於 20-8-13 20:35
同你地做同學,HKU MBBS 我仔仔應該加左你地仔仔 whatsapp 群組,因為我見佢MBBS whatsapp group 係for no ...

今年兩個超級狀元
一個文科人去Oxford
一個理科人去Cambridge

請問13/8 IAL  放榜後有沒有之前面試了 HKU 而沒CO的同學收到取錄通知呢?我仔是第二輪4月面試的,一直都沒有收到CO ,7/8收到電郵
Final results must be submitted to HKUMed by 5:00 pm, August 17 (HK Time).
放榜達4A* 立刻報上, 但等了2天都沒有好消息

醒目開學勳章

Tammy52 發表於 20-8-14 18:19
我哋自己報咗,中大醫科,港大醫科,牛津生物化學分子細胞,IC倫敦帝國學院生物醫學,KCL醫科,最終全部都收 ...

多謝分享!

yokychiu 發表於 20-8-15 15:50
請問13/8 IAL  放榜後有沒有之前面試了 HKU 而沒CO的同學收到取錄通知呢?我仔是第二輪4月面試的,一直都沒有 ...
del!!!

yokychiu 發表於 20-8-15 15:50
請問13/8 IAL  放榜後有沒有之前面試了 HKU 而沒CO的同學收到取錄通知呢?我仔是第二輪4月面試的,一直都沒有 ...

另外如果唔放心,可以打電話去醫學院,直接問佢地:請問係唔係收唔到我地嘅成績呀?我擔心你地收唔到,請問大約幾時知道結果,醫學院D人好有禮貌,非常樂意答你的,請放心,祝你快啲有好答案,順利入到醫科

回覆 Tammy52 的帖子

謝謝回覆, 請問這位同學是放榜前取錄的,是嗎?

yokychiu 發表於 20-8-15 19:54
回覆 Tammy52 的帖子

謝謝回覆, 請問這位同學是放榜前取錄的,是嗎?

del!!!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊