用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non jupas HKU MBBS
go

non jupas HKU MBBS  

請問有同學收到 interview 通知嗎?

回覆 Anniemun 的帖子

今年好多大學的課堂同考試都延期, 相信入學面試也會受影響 !
往年好似12月中後期已經開始面試, 今年嘅情況真係唔知會點安排 !

聽講 Biomedical Science 按原定日期 interview, 有人已收到通知, 我諗 MBBS 應該都冇受影響。

幾時interview?

回覆 samsam123321 的帖子

Dec 17
https://aal.hku.hk/admissions/international/admissions-information?page=en/important-dates-and-deadlines

mbbs呢?幾時?

上面條 link 只係寫十二月

HeiHeiMa 發表於 19-12-5 17:36
聽講 Biomedical Science 按原定日期 interview, 有人已收到通知, 我諗 MBBS 應該都冇受影響。 ...

阿仔都收到 MBBS shortlist interview invitation

阿女都收到interview 通知Dec 19-20

MICHELLECHI 發表於 19-12-10 18:49
阿女都收到interview 通知Dec 19-20
請問你女兒讀AL / IB?

Anniemun 發表於 19-12-10 19:24
請問你女兒讀AL / IB?

AL

......

,.......

校內ALEVEL PREDICTED GRADE 4A星,

MATHS,PHY,CHEM,BIO

入紙港大MBBS 

收到EMAIL, 12月19-20日面試

新年會出OFFER, 第一輪OFFER

面試好, 英文好個班才有第一輪 OFFER 

1月尾前, 應該會出第一輪OFFER 

之後3月, 會出獎學金OFFER 

(21050HKD=半年學費, 如果IGCSE成績好的話)

同年12月 會出獎學金, 2萬蚊(即入讀醫科後Y1的12月)

即係你ALEVEL+IGCSE 考得好

第一個獎學金, 是港大俾的, 一半學費

第二個獎學金, 是港大醫學院俾的, 2萬蚊

成年你便唔駛錢

英文唔好(母語不是英文), 話唔識講野個批, 有機會再面試第二輪, 或無OFFER 

最後成績好, 通常都會收, 總之成績夠就收

港大醫科有幾多, 立幾多人
MMI, 唔係好難

如果你在西方價值中成長

傾計咁傾既

6間房, 一間廣東話, 5間要用英

獨立面試

如果個人夠淡定開, 好易

2018年MMI, 4輪面試, 4間房,一間一間輪流入去面試

2019年MMI , 改左6輪面試

港大醫科面試, 好難準備

天花龍鳳, 乜都問

不用點準備, 平時睇開新聞, 講到英文, 有COMMON SENSE就會應付到

補充多少少

同期同學,總共4個同學報

有第一輪得1個有NON JUPAS OFFER 

之後3個同學都無OFFER

放完榜, 港大醫科, 夠分

全部3個同學收晒,唔識講中文都照收。。。
MMI 最後一輪, 要廣東話, 直頭唔識講。。。

自己個名都唔識講, 無OFFER, 放完榜都自動有OFFER 

港大醫科, 面試, 你正常 表現

最後都會收

港大醫科, 有眼耳口鼻 都會收

港大醫科,面試表現唔夠好, 最後夠成績都會收

港大醫科唔算難入

但非常難讀, 有些同學,讀到話, 唔想考試

因為知考試, 等於行刑

面試 MMI 做下樣, 平時準備的。。。

唔係而家突然要準備,點準備?

中大醫科面試先難, 港大醫科得淡笑

港大醫科NON JUPAS 我認為不難
盡快用任何方法, 送子女入港大醫學院

盡快!!!!!

如果你問點準備面試, 我真係R晒頭

無得做太多野

記返D局長英文名, 全名, 政府部門的名

有輪面試, 俾張圖你

是一張貓 咬住隻老鼠 

其他老鼠 起度掛住影相, 無人救被貓捉住的老鼠

之後同你傾計

想試你個腦, 邏輯是否正常

平時個腦正常, 麻會過到MMI 

如果讀書讀壞腦, 唔識溝通, 麻死緊 個MMI 

MMI 死左, 不是末日

出左成績, UPLOAD 成績

99% 港大會收

港大醫科收唔夠人

一夠成績, 港大醫科盡立, 立得幾多得幾多
港大醫科面試超易, 中大醫科面試有機會被鬧到喊

面試當傾計咁傾, 識多幾個朋友

https://www.youtube.com/watch?v=n3LRdPf2l5A

面試面到佢咁,港大都隨時收

最緊要成績好
所以唔收,只有一個原因, 成績不夠

.....

hehehaha2017 發表於 19-12-11 07:10
補充多少少
係唔係掉轉咗?港大醫科一向比中大醫科難入!

.......

.......

係咪所有有報Mbbs 的學生都有份interview
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊