用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non jupas HKU MBBS
樓主: Anniemun
go

non jupas HKU MBBS   [複製鏈接]

Thanks ! 收到email

回覆 F15X5 的帖子

請問收到firm offer係DSE學生字Year 1 生?

囝讀IB

回覆樓主:

弱弱一問

讀medicine同讀science, 分別有幾大?

我想知內容分別,其實係唔係差唔多。

並不是問入學條件或前途,假設兩科都已收了。

我個人覺得分別幾大,如果唔係好鍾意讀醫科,我建議諗清楚。客觀上醫生能夠有唔錯嘅收入,將來生活有一定中產生活嘅保障(大富大貴就做生意啦)。但讀書嘅過程,將來考專業試,工作要輪班,可能沒有好多時間陪屋企人....等等,呢一啲係唔係小朋友將來可以希望過嘅生活?所以讀邊科,我覺得要平衡小朋友嘅興趣和將來嘅前途。

我以前自己都唔敢揀呢科,我太太不停游說亞仔唔好讀醫科,希望他讀Biochem/Biomed 怕佢辛苦,不過阿仔鍾意,做父母嘅就支持佢啦。

想請問有無人由conditional offer 之後收到conditions met, 再交certificates check完收到confirmation email, 但係個NJS 系統都係寫住conditions met而唔係enrolled? (系統好似無verfified左之後個status)

F15X5 發表於 20-6-8 10:20
我以前自己都唔敢揀呢科,我太太不停游說亞仔唔好讀醫科,希望他讀Biochem/Biomed 怕佢辛苦,不過阿仔鍾意 ...

謝謝回覆。

levi11 發表於 20-6-9 21:42
想請問有無人由conditional offer 之後收到conditions met, 再交certificates check完收到confirmation ema ...

enrolled在7月。現在昰document verification only. 所以唔會轉status.

我地都係上星期6才submit official certificate.連check都未confirm.

請問妳咁快submit到official?妳是否問exam board issue official?

F15X5 發表於 20-6-8 10:20
我以前自己都唔敢揀呢科,我太太不停游說亞仔唔好讀醫科,希望他讀Biochem/Biomed 怕佢辛苦,不過阿仔鍾意 ...
有小小離題, 希望大家唔好介意.
請問讀完Biochem, 將來可以做邊類工作?

nicolemummy 發表於 20-6-10 05:15
enrolled在7月。現在昰document verification only. 所以唔會轉status.

我地都係上星期6才submit officia ...

https://www.tutorcircle.hk/blog/4317/biochemistry-出路-生化-生物化學/

hku mbbs  俾左FIRM OFFER
一陣貼

CONDITIONAL  變左 UNCONDITIONAL

我今天才收到EMAIL

CUHK  無面試, 無消息
多謝HKU 醫科 接受這個掛住打機的小朋友

這段時間,TERM BREAK完後 等放榜, 日日打機, 打到, 自我麻醉

nicolemummy 發表於 20-6-8 08:33
弱弱一問

讀medicine同讀science, 分別有幾大?

MBBS  港大醫科頭2年= 2.5個SCIENCE學位 內容

上年, 285人開學, SEM 1 考試, 得275人

SEM 2 6月20-27日考試

再少 多10個

我估退學再多10個

一年無左30人, 頂得順的人, 也 好多半生半死, 補考才合格

補考大概25-30%

hehehaha2017 發表於 20-6-12 16:41
MBBS  港大醫科頭2年= 2.5個SCIENCE學位 內容

謝謝。

咁鬼辛苦...

回覆 hehehaha2017 的帖子

吾明CONDITIONAL  變左 UNCONDITIONAL  ??

係由conditional Offer變咗做firm offer

今年學校好多人入MBBS
比上年多了一倍, 全部同學入紙MBBS, 100% 收晒

暫時, 會打機, 打到MBBS 開學

無野攪, 你叫班細路仔女, 去搵錢兼職, 我心諗, 基本上提都不用提

由得佢打機, 打到MBBS開學

父母可以準備定MBBS NOTES 俾仔女, 6,7,8月 三個月, 找醫科書藉,NOTES

你叫佢地6,7,8 月睇醫科書, 真係晒氣, 不用看都OK

9月開學, 才開始讀 夠時間讀

無野攪, 可以看看港大醫學院附近的租盤

跟唔到港大醫科進度的小孩, 多到難以想像
你預2/3 的人 跟唔到 港大醫科進度

港大,最後, 出卷, 拉CURVE

拉到 你合格

但今次合格, 你多數下次會FAIL

靠補考才能升班, 半生半死

SECOND YEAR 中位數 的分數是接近62 (合格分60分)

幾多人FAIL , 唉!

可能租翰林峰, 或平唐樓開放式/一房俾仔女讀港大醫科, 一個人讀醫科, 靜靜地, 不俾人打擾讀書

第一個星期教基因,

第二個, 教新陳代謝

之後神經系統, 肌肉  咁去

第一個SEM , 乜都教

第二個SEM 教 血, 肺, 腎, 同埋開始解剖

第一年, 大概是一個3年 SCIENCE DEGREE的野

第二年, 大概是1.5個 3年 SCIENCE DEGREE 的野
第二年, 將第1,2年的野, 一次過考晒

讀得好, 港大醫科 叫你讀碩士

MBBS 遊戲非常有趣

補考25-30% 左右 正常.  8成補考完都合格返的, 不合格, 會叫你留班

夠成績,最尾個個, 我都會叫你入醫科, 之後想方法生存

入面真係好難捱
有機會讀到喊

因為以前贏開, 入到MBBS, 輸到 去街尾

晚上有個MBBS小孩

POST, 問點解自己咁蠢, 記唔到野入腦

父母最好出定手, 搵定野俾仔女, 搬近港大醫學院

每天慳返車程

MBBS, 是人生, 最值得慶祝的事

但更重要捱過MBBS, 成功考專科 比入MBBS 更重要
我自己都不講太多野, 任務完全, 此POST我的留言也完

專心去找醫科NOTES 應戰MBBS Y1,2

hehehaha2017 發表於 20-6-13 08:52

感謝妳

hehehaha2017 發表於 20-6-13 08:52

唔好意思,唔係好明。

認識好多學校有學生都未收到HKU MBBS firm offer.
為什麼100% 收晒 ?
通常 IB PG44/45 先會考慮。
PG43 的同學未有。

反而,中大醫科,第二輪會in IB低分少少的人。

我認識嗰啲學生,雖然家庭背景不錯,全部好努力搵兼職,好努力幫人補習,見到佢哋幾充實。

Facebook 大把補習群組招聘,眼見佢哋咁好成績,咁多獎項,有些居然收得很平,難得。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊