用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 被ject到筋皮力盡懷疑人生...細B再戰區 (更新第二輪報名 ...
go

被ject到筋皮力盡懷疑人生...細B再戰區 (更新第二輪報名學校)

同場加演12月細B再戰實測

暫知設有第二輪申請 (6月8日更新)(多謝Poyau提供)(見第3頁)

聖心私小 (6月5日更新)
已出電郵俾家長,6月底前要回覆

漢華 截止日期6月9日

播道有第二輪  (多謝Poyau提供)(6月8日更新)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3802620&pid=48598082&fromuid=1094542

民生 (6月8日更新)
(4th June 2020, Thursday, 8:00am to 8th June 2020, Monday, 5:00pm.)

嶺小(6月8日更新)
(2020年5月23日至6月15日)
*後補申請只限未曾於本校申請2020-2021年度小一入學學位。

陸慶濤(6月8日更新)
3/6/2020 (上午9:00)至10/6/2020 (下午11:59)

福小
https://www.fssas.edu.hk/zh/admission/admission-procedure/434-online-application-for-2020-21-p1-admissions-phase-2

九真
(4月15至6月5日)

林文燦
(4月6日至30日)

圓玄
(25/5 9a.m. – 31/5 11:59p.m.)

如有請補充,反正好似都係四、五、六月咁上下,留意學校網站。

話咁快就12月,各位爸爸媽媽為左小朋友的「小一之戰」鬥左成年,係時候俾自己同小朋友停低抖一抖了。
已經鎖定offer結束遊戲的,恭喜你。
如果你手執數個offer的,希望你地可以快啲決定,俾其他家長早日安心。

其他係Waiting或被Rejectd的家長,不用灰心,雖然老土啲,但希望在明天。有啲學校仲有第二輪申請的,
加油。

暫時全軍覆沒的都唔好灰心,我小朋友(細細B)舊年全軍覆沒架~係一間waiting都冇,哈哈。平常心。

今年佢黎做復仇者聯盟

大家加油~~~~

回覆樓主:

陸慶濤有第二輪

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3770024

回覆樓主:

播道有第二輪

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3758264

回覆 Poyau 的帖子

唔該晒提供,加返上去先。

如果大家有知邊啲學校叩門必須 1 1 1或1 1 0 的,亦都可以係度分享下。因為大家應該要準備交表了~~~。

多謝,先收藏

回覆樓主:

有第二輪的係咪通常二線或以下?

回覆 tummypooh 的帖子

你今年再戰係咪順利啲?

回覆 bepositive99 的帖子

原來有第二輪申請?我未聽过……聖心私小第一輪吾得、可以再申請?定只比冇在第一輪?

聖私如果waiting
6月返去考筆試
聖幼同街外生一樣

剛收到崇真第二輪申請的1st in通知

回覆 princesscupcake 的帖子

唔係啦。但有啲學校係要之前考過的候補生。如聖心私。有啲就冇要求,但分數要高過第一輪候補,如福小
九真好似冇特別要求

呢幾間我諗都唔係二線掛

係。暫時叫有兩間收左。兩間二面 (一間已衰)。但以我個種無為而治的教學方法,我覺得年齡差一歲係有明顯分別。舊年全部sorry。

tummypooh 發表於 19-12-25 21:37

係。暫時叫有兩間收左。兩間二面 (一間已衰)。但以我個種無為而治的教學方法 ...

邊2間, 會唔會take

救恩
聖嘉勒

播道第二輪是指之前從未申請過的

tummypooh 發表於 19-12-26 20:55
救恩
聖嘉勒

呢兩間唔易入去

唔知佢個兩日突然做咩咁神勇。最巧就係本來係同一日趕兩場。仲要隨時趕唔切個隻。後來改期兩間都去到。
真係奇。

tummypooh 發表於 19-12-26 23:31

唔知佢個兩日突然做咩咁神勇。最巧就係本來係同一日趕兩場。仲要隨時趕唔切個隻。後來 ...

冥冥中自有安排

原本諗住開個新帖,但呢個帖浮返上來就繼續用呢個帖啦。

一講再戰小一,即刻會有兩派人不同說法,本帖就唔討論呢樣了,大部份細B之苦,真係只有細B的父母知道。我只係想分享下我親身情況俾大家做一個參考。而家應該係最後決定時間了。

過完聖誕,各位家長又要煩點排統一派位,對於細B的家長,可能又要煩多一樣嘢,究竟係留返下年抽,考多年直私,定係聽天由命呢?

真係做左老豆先知「養兒一百歲,長憂九十九」係講得好啱。

好啦,首先要決定的就係︰
1. 唔理啦,死就死,照抽啦,有咩讀咩。(咁你可以開始考慮大抽獎填表攻略,無視下文)
2. 都係死就死,照抽,但下年再考多次直私小一。(同上,但請繼續觀看)
3. 讀多年K3,下年再戰。(請拿拿林通知教育局你今年唔抽獎,詳情請打電話去問)
4. 自修1年,但應該除左全職父或母外,應該冇咩人做到。(同上)

我估入得黎睇呢個帖,應該都唔會甘心選擇1。

選3的好/壞處︰
1. 以我個年計,應該抽獎時競爭會再少啲(斷估,因為我個年仲有啲龍B突登跌落黎同蛇一齊抽)。
2. 下年可以明正言順去考直私小(因為有啲學校係一至五返學時間面試)
3. 有啲小學跟本唔受細B玩(如培正,我個年最細係要十月底前出細)
4. 讀多年K3,原校未必會收返,你又要再搵學校,而且小朋友應該會悶到七彩,我睇過幾間學校的課本,大致都係一樣。一係你就考啲國際咩咩英文咩咩幼稚園,但應該都幾難考入。
5. 有啲小朋友對年齡同班級比較敏感,要做一輪心理輔導解釋說明點解大家都升左一年班,佢仲係K3。

選2的好處/壞處︰
1. 大部份直私小面試都係九月尾至十二月進行,遲個啲可以係十二月或者更後,讀左幾個月小一去面試,應該點都會有著數。但如果小朋友唔出聲就冇計了。
2. 醒個啲可以讀住小一,考直私小或其他學校小二插班。

3. 退一萬步,今年再考唔到,證明直私小真係唔適合你(起碼暫時係),繼續原校讀上去奮鬥。

4. 面試有機會撞到小學正常上課日子,可能要講下大話請假應試。預正學校測考,就真係兩難了。

5. 真係俾你考到,又要同小朋友做一輪輔導。點解我要讀多年小一~~~