用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 下年選科
樓主: 妹妹頭
go

下年選科   [複製鏈接]

Alice00 發表於 19-11-29 21:50
英國master好似一年?會考慮嗎?唔少間CS都出名?
IC,多謝資料,仲有時間佢仲plan緊未決定,不過未必考慮英國。

妹妹頭 發表於 19-11-26 16:30
想問問, PHY / GEO / ECON 同 PHY / GEO / BAFS
2者邊樣比較易D讀?

小朋友興趣係邊科

b3410 發表於 19-11-29 14:04
中三,有phy, 而且佢理科成績唔錯。不過唔想揀全理科。

試下估估,你的孩子"記性"好好的嗎?

Alice00 發表於 19-11-29 17:00
睇來下一步仲要了解下大學的收生玩法先而家做個家長真不易, 要由考幼稚園一路玩到考大學, 最終個個 ...

其實,可以响兒女讀書成長階段裡有份參與都係"幸福"事呢!

加上,現今世代要學習嘅書本內容咁多,就留番D時間俾佢哋專心學習,我哋咪上網幫輕下佢哋搵升學資料囉!

October.    發表於 19-12-1 10:07
October.    發表於 19-12-1 10:07

YmOra 發表於 19-11-30 15:25
試下估估,你的孩子"記性"好好的嗎?
短期記憶力好好,可以好快背出來。不過長期記憶差,即係過一兩個星期就唔記得咗。

YmOra 發表於 19-11-30 15:42
其實,可以响兒女讀書成長階段裡有份參與都係"幸福"事呢!

加上,現今世代要學習嘅書本內容咁多 ...
升學對子女來説亦是人生非常重要的事,父母多點指引及陪著佢走對孩子亦頗重要,好好珍惜呢一刻,孩子再大父母能參與嘅事已不多了。

b3410 發表於 19-11-30 16:32
短期記憶力好好,可以好快背出來。不過長期記憶差,即係過一兩個星期就唔記得咗。 ...

唔知你的孩子有無做"筆記"的習慣,如果無就建議孩子開始學習做下。因為想把短期記憶寫入長期記憶好靠學生是否徹底明瞭課本內容,而非硬讀死背,不知你的孩子是否屬於這個問題所在呢!由於,做筆記好需要孩子明白當中課題的內容才做得到的,加上在做完筆記的第二天作重溫筆記的程序,能夠植入""長期記憶""的機會就會大增。我的孩子習慣在"臨睡覺"前才進行做筆記和重溫筆記的工作,因為在睡覺過程中大腦會把當天所學習的新知識整理後從短期記憶寫入長期記憶裏,也要留意睡眠要充足才更有助寫入長期記憶的運作。如果,可以好好利用這種方法,短期記憶強的人就可以大大提升學習能力。祝孩子學習順利。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-1 09:33
升學對子女來説亦是人生非常重要的事,父母多點指引及陪著佢走對孩子亦頗重要,好好珍惜呢一刻,孩子再大父 ...

十分認同

b3410 發表於 19-11-30 16:32
短期記憶力好好,可以好快背出來。不過長期記憶差,即係過一兩個星期就唔記得咗。 ...
長期記憶差好大機會係對書本未熟,水過鴨背,咁唔得架。上到高中會考累積嘅野, DSE更考過去三年所學加基本知識,小朋友可能要改改讀書習慣先得。

YmOra 發表於 19-12-2 07:33
唔知你的孩子有無做"筆記"的習慣,如果無就建議孩子開始學習做下。因為想把短期記憶寫入長期記憶好靠學生 ...
多謝提議!佢筆記做的好好,不過只限於自己有興趣的科目,整理筆記當溫書。臨睡前整理筆記好提議!我自己都經常睡夢中諗到D key points.

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-2 07:46
長期記憶差好大機會係對書本未熟,水過鴨背,咁唔得架。上到高中會考累積嘅野, DSE更考過去三年所學加基本 ...
對,可能之前考試都是只考幾個月學過內容,所以學過就算,沒有形成一個好習慣,去反復鞏固。昨天同佢大致傾咗幾句選科問題,如果讀DSE,從學校課程組合來選擇,應該會揀chem, bio, econ/his.

不過,依家首要任務係考好成績

洋蔥頭媽咪    發表於 19-12-2 08:45

b3410 發表於 19-12-2 08:38
多謝提議!佢筆記做的好好,不過只限於自己有興趣的科目,整理筆記當溫書。臨睡前整理筆記好提議!我自己都 ...

有做開筆記就好了。鼓勵你鼓勵佢盡量連其他科都做,"做筆記"亦可以幫助孩子清楚自己想選咩"選修科"。祝選科順利。

b3410    發表於 19-12-2 08:57

而家DSE 科目syllabus 同我地當年會考, A-level 是否差唔多?
而家可以文+商+理 o既配搭都幾得意, 想當年只可以純文, 文商, 純理, 數理...
選科我覺得要跟個人興趣揀, 我當年跟"取錄難易度"揀係有d後悔, 諗住成績夠就揀d多人爭o既科, 但後來發現自己興趣係少人揀o既科

shevachevy 發表於 19-12-3 15:50
而家DSE 科目syllabus 同我地當年會考, A-level 是否差唔多?
而家可以文+商+理 o既配搭都幾得意, 想當年只 ...

"新高中課程"介乎以前中五會考與中六高考之間。

shevachevy 發表於 19-12-3 15:50
而家可以文+商+理 o既配搭都幾得意, 想當年只 ...
我諗係要在 興趣/難易/分數/將來揀科前途,這些因素中搵一個平衡點。

回覆 b3410 的帖子

都係o既~ 而且未試過又唔知結果
當初自己就係鍾意中國文學, 但就隨波逐流揀左econ accounts, 既無興趣又無心做past paper, 讀得幾痛苦, 中六唔駛諗即drop, 變相A level 少左兩科選擇~
雖然最後大學都入到1st choice, 但感覺就係走左冤枉路, 有興趣o既科目自己會比心機鑽研, 成績自然會好

妹妹頭 發表於 19-11-26 20:20
回覆 Yanamami 的帖子

我就係見佢科科都讀得咁辛苦,雙史最差。
我囡当年PHY CHEM BIO 差一至兩分, 佢唔揀, 廢事做SBA
所以依家輕鬆 HEA 爆, 日日自學弹結他, 唔温書

佢最憎雙史, 反而高分, 因為要極落力花時間温, 一定唔諗
GEOG 佢較鐘意,
佢TAKE  GEOG ECON BAFS 中五 DROP M2,  
BA 最差因為老師教得唔好

回覆 TwinWong 的帖子

我女都係GEOG 最好, 最唔鍾意兩史, 想問問, ECON 中四難嗎? 阿女都係想揀 GEOG, ECON, BAFS, M1 (我自己想佢揀埋)

TwinWong 發表於 19-12-6 09:42
我囡当年PHY CHEM BIO 差一至兩分, 佢唔揀, 廢事做SBA
所以依家輕鬆 HEA 爆, 日日自學弹結他, 唔温書

phy、chem和bio差一兩分無揀到,為何散叫也不揀嗎?
‹ 上一主題|下一主題