用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 下年選科
go

下年選科   [複製鏈接]

想問問, PHY / GEO / ECON 同 PHY / GEO / BAFS
2者邊樣比較易D讀?

40    0    0    0

妹妹頭 發表於 19-11-26 16:30
想問問, PHY / GEO / ECON 同 PHY / GEO / BAFS
2者邊樣比較易D讀?

吾系睇下咩成績先選咩,依家未接觸應該自己都吾知吧,同埋問人個個人都不同喔,佢明就覺得易,吾明覺得好難

回覆 瑩希媽媽 的帖子

我地下年11月(升上S3)就要先選一次,排次序。到S3學期尾會真正選科。

讀得好咪相对“易”……有兴趣咪相对会“好”……所以無乜边科係绝对会易……听闻人地話日文会易,但你唔会而家先开始take日文,無兴趣亦唔会因佢易而take.

醒目開學勳章 王國長老

2者邊樣比較易D讀?
睇左佢各科 1st term exam 成績先諗啦

妹妹頭    發表於 19-11-26 20:21
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-11-26 18:44
睇左佢各科 1st term exam 成績先諗啦

我估適合性重要D,小朋友既好友正正係升到中4開學不久急急申請轉走其中一科,佢成績一向好好㗎,只係一上到中4就發覺唔太適合了~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-11-26 18:58
我估適合性重要D,小朋友既好友正正係升到中4開學不久急急申請轉走其中一科,佢成績一向好好㗎,只係一上 ...
都識人開頭讀埋 GEOG, 到 S.5 時 DROP

亦識人由 8 科變 6 科, 就係讀讀下覺得唔適合, 專心讀好 6 科好過

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 Yanamami 的帖子

我就係見佢科科都讀得咁辛苦,雙史最差。

妹妹頭 發表於 19-11-26 20:20

我女中史、地理最高分,但佢唔揀中史,話闷。佢先out左Phy Chem His同M2, 因唔明又無兴趣(但考試又唔係好低分,R头),結果7除8扣無乜好揀,只剩Econ, Geog, Bio, BAFS, M1.....除左Geog真係有兴趣同能力,其餘是但揀好得人驚下……

同我女case差不多,geog佢好有興趣,易取高分,依科我估佢一定揀。中西史佢好低分,又唔鍾意,佢一定唔揀。剩番phy,chem,bio,econ,bafs,其中揀2科。有難度。

回覆樓主:

請問通常學校會用甚麼準則揀科?學生全級名次?還是學生每科名次?

2者邊樣比較易D讀?

拿! 我聽阿女講,佢D修bafs同學大部分叫中伏,話又煩又嘥時間做題。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 bbq. 的帖子

間間學校會有唔同做法,我女果間就會用S3全年級排名次序去揀,即級一首先選,跟住係級二果個同學。

回覆 gracelam 的帖子

我未讀過bafs,但我有修econ。我驚因為咁,我比錯意見佢

妹妹頭 發表於 19-11-26 20:53

我未讀過bafs,但我有修econ。我驚因為咁,我比錯意見佢 ...

有冇讀過account? 其中一part要學,如果人細心,鐘意計D婆乸數,應該ok.

另外phy如果本身數好,應該唔難應付。

我畢業後,夜晚再修accounts,做左幾十年會計了。

妹妹頭 發表於 19-11-26 21:08

我畢業後,夜晚再修accounts,做左幾十年會計了。

咁你可以比下意見佢

2者邊樣比較易D讀?
邊科易真的好睇小朋友興趣同能力。
個人意見,Phy必須要數好先好揀,如concept 清其實唔難,不過真係好多數要計,我仔今年S4 Phy本書近9成以上要計數。Chem 就冇咁多數,係開頭勁多元素要背,如果唔怕背誦 肯花時間Chem 亦可考慮。Bio 勁多野背答題亦要技巧,如想揀一理科數麻麻但背誦力強可考慮,要留意呢科取高分不易。Geog唔難 吹水叻加肯溫書就得。Econ 比較直接一理通百理明。Bafs 就比較煩,以往 syllabus 太多好難讀,我大仔當年讀左一年即drop. 佢話啲數煩到爆,不過早幾年已減syllabus 應該好左少少,唔怕計啲婆乸數嘅應該較適合,如果大學想讀會計亦可選。

樓主可以等囡囡中三,睇完成績再作決定。

b3410    發表於 19-11-27 17:16

妹妹頭 發表於 19-11-26 20:20

中一已經科科都讀得辛苦會唔會真係學校太深?中三先係最多科嘅一年,要加油呀

妹妹頭    發表於 19-11-26 22:34

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

好清晰,多謝分享。
‹ 上一主題|下一主題