用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 下年選科
樓主: 妹妹頭
go

下年選科   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-12-18 09:03

佢唔鐘意,而且所有文科响晒group 1, group 2,第三科一定 ...

咪係囉!仲要中史唔多好

Bio啦,文科D,背就得。

IloveJJ 發表於 19-12-18 09:12
因為佢唔喜歡人體,今次係考動物,佢先鐘意。
Chem如無數學,佢應該都ok, 佢今次自己做咗I. S. Project,  ...

我個都只係數唔好。不過我阿大無乜邊科突出,科科差唔多。

IloveJJ 發表於 19-12-18 09:12
因為佢唔喜歡人體,今次係考動物,佢先鐘意。
Chem如無數學,佢應該都ok, 佢今次自己做咗I. S. Project,  ...

佢唔鍾意人體,咁做唔到醫生了

IloveJJ 發表於 19-12-18 09:33
中文都唔好咩?可能你哋女仔文科好,所以佢唔突出。

我仔男校,顯得佢中文都好,尋日老師丙全班同學作文 ...

你睇錯咗喇,我話佢科科都平均,無話好

媽咪,DSE 69分已經5**了,61分係好好了!阿女班雖然英文差D,但中文好鬼勁!阿女中文都係一般咋,作文5X分。

IloveJJ 發表於 19-12-18 09:33
我一早死咗心

little_yolky 發表於 19-12-18 06:26
西史易過中史咁

個人認為,西史易過中史的原因可能係,以DSE考試角度嚟看,由於西史科可以選擇"中文或英文"作答,而選用中文作答嘅佔60%,換言之本應要用長長嘅英文文字表達的功夫就變得容易,本身修讀西史科嘅學生之英文科能力都有番咁上下才應付得嚟,現在變得不一定需要英文底子好也能勝任修讀""西史(中文作答)""。唔知是否這個因由而有使西史科顯得比較容易。

IloveJJ 發表於 19-12-18 10:19
我以為讀書嗰份先係添!原來作文都係?不過唔知佢哋係咪用DSE既scale呢?
...

我哋中文老師話作文係喔,反而卷果份無講。

IloveJJ 發表於 19-12-18 14:44
我諗諗下,你女英文應該好喎!你都話啲人聽唔明校長廣播,你女個NET又話佢作文進步咗,加上津小既同學應該 ...

英文測咗驗,咪又係平平均均囉始終二線學校,英文唔夠gigigan佢哋嚟呀

IloveJJ 發表於 19-12-18 14:44
我諗諗下,你女英文應該好喎!你都話啲人聽唔明校長廣播,你女個NET又話佢作文進步咗,加上津小既同學應該 ...

我覺得阿大中學之後懶咗!放1X日假,老師俾多D功課係正常既,佢居然牙痛咁聲,complain咗兩次了!

little_yolky 發表於 19-12-18 14:46
英文測咗驗,咪又係平平均均囉始終二線學校,英文唔夠gigigan佢哋嚟呀
...

我都唔見我女成績好突出喎....

功課聽聞多嘅,好似話有300題數?唔知老師係咪講笑......放完假仲要幾個test,我女話因為取消咗考試,所以聖誕假要努力,宜家佢話寧願考試都想要個真。聖誕假....

回覆 gigayan 的帖子

我地都差不多, 數學係功課之中最多既, 依家已叫佢地帶一本新長簿, 明天會派數學, 一定好壯觀

妹妹頭 發表於 19-12-18 15:55
回覆 gigayan 的帖子

我地都差不多, 數學係功課之中最多既, 依家已叫佢地帶一本新長簿, 明天會派數學, 一 ...

我認同數要做多d,不過一次太多又好似....

IloveJJ 發表於 19-12-18 15:37
係咪因為受人影響?  你/老公同佢傾多啲偈啦!

佢依家咁款,邊個敢同佢傾偈呢請問

gigayan 發表於 19-12-18 15:47
我都唔見我女成績好突出喎....

功課聽聞多嘅,好似話有300題數?唔知老師係 ...

係300題。但係我當年中學一日都計100題,咁都係三日啫,俾D心機其實一日都可以KO咗佢,你估題題難咩。

唔計今日好似話係12-13樣功課,咁有13日假,好正常啫。

佢停課時真係浪費咗好多時間呀,日日響度唔知整乜鬼筆記,寫到五顏六色咁,唔見佢溫下書
‹ 上一主題|下一主題