用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 下年選科
樓主: 妹妹頭
go

下年選科   [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-12-6 10:07
phy、chem和bio差一兩分無揀到,為何散叫也不揀嗎?
其實佢可以任揀, 隨了SBA, 係唔想六年都係同一班

YmOra    發表於 19-12-7 09:15

IloveJJ 發表於 19-12-6 12:02
點解最憎雙史,又會高分?雙史唔係要花時間背嗎?
雖然憎, 但佢背野比較快, 唔鐘意太花時間背

妹妹頭 發表於 19-12-6 09:44
回覆 TwinWong 的帖子

我女都係GEOG 最好, 最唔鍾意兩史, 想問問, ECON 中四難嗎? 阿女都係想揀 GEOG, ECO ...
中四GEOG / ECON 真係易HANDLE,
唔知係咪老師教得比較好
BAFS 全完唔掂, 試過有L5, 趺到L1
好在考試佢認真反, OVERALL 拉出, 佢算係成績比較前

你地學校BAFS 係ACCOUNTS 定係 BUSINESS MANAGEMENT ?

妹妹頭 發表於 19-12-6 14:39

你地學校BAFS 係ACCOUNTS 定係 BUSINESS MANAGEMENT ?
我又無問女,
見佢兩样都讀,
唔知係咪到時DSE至去2選1
ACCOUNTS真係麻麻
但MANGEMENT 個PART 佢OK

樓上D JM話, BAFS 學校只會開ACCOUNTS 或 BUSINESS MANAGEMENT, 我都未去問下我女間學校係開邊科

妹妹頭 發表於 19-12-6 15:38

樓上D JM話, BAFS 學校只會開ACCOUNTS 或 BUSINESS MANAGEMENT, 我都未去問下我女間 ...
我囡未選時, 都聽過會分,
但見我囡買書, 兩样都要買

回覆 妹妹頭 的帖子

睇埋學校厘d科既dse成績.

回覆 idakeung 的帖子

我女學校就係DSE 成績最好係 BAFS (100% 有4或以上), GEOG (90% 有4或以上), ECON (都有73% 有4或以上), 不過都要睇我女今年既做化

如果佢成績唔到, 都唔到佢去揀啦

妹妹頭 發表於 19-12-6 16:10
回覆 idakeung 的帖子

我女學校就係DSE 成績最好係 BAFS (100% 有4或以上), GEOG (90% 有4或以上), ECON ( ...
好勁啫……

gracelam 發表於 19-11-26 20:45
拿! 我聽阿女講,佢D修bafs同學大部分叫中伏,話又煩又嘥時間做題。

BAFS有D學校分Accounting同BM, 兩個stream情況未必一樣。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我都明白,個人覺得,accounts應該比較易讀,所以我學校有100%取4或以上,我估我地學校都只係讀accounts

回覆樓主:

暫阿女Geography同IS睇到唔洗好用力讀都高分(班頭1,2),S1已經係,所以估計係Geography, chemistry, bio選2, 佢話 physics 冇興趣好悶。最後講明一定修英國文學。

回覆 妹妹頭 的帖子

我學校當年又係D人Account Econ好勁, 但入左果班就真係發現好唔啱自己, Account 果兩年都無乜邊條數balance 到, 見到D P&L, BALANCE SHEET都想喊...D同學自己報LCCI 個個丁返o黎, 自己就得個PASS (真係無乜悟性)...雖然會考都C到, 但中六即Drop呢兩科了~ 感覺浪費了2年仲浪費左個choice 揀其他科, 真係要跟興趣揀呀!!

IloveJJ 發表於 19-12-17 11:18
請問你女讀Bio+History, 還有一科是什麼?她這個組合是哪個大學學科的需要呢?
你朋友女英文西史都5**, 大 ...

她沒有修History。History系同學分享出來。另外我朋友個女讀文學院,她中文5*,英文5**,History 5,其他有5*,有5,兩科4。成績好嗎?其實文學院是讀些什麼?

IloveJJ 發表於 19-12-17 11:19
His+Bio會讀到剩番半條人命,是因為太多野記嗎?如果換成中史+Bio呢?

Bio真是多野記,不過同學是有興趣就不會覺得煩,正如小女,她是背記系列,S1至S3,背嘅所有科頭5,但每次背都預期多同煩,所以她放棄背系,除了Bio,其他都會發啤器。

‹ 上一主題|下一主題