用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 下年選科
樓主: 妹妹頭
go

下年選科   [複製鏈接]

回覆 JJDBB 的帖子

阿女唔喜歡bio, 佢一定唔會揀, 最壞打算, 就揀商

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

最敝阿女唔like bio 呢

妹妹頭 發表於 19-11-29 16:29

阿女唔喜歡bio, 佢一定唔會揀, 最壞打算, 就揀商

Bio之前我個都吾喜歡,當佢知道佢想報大學課程有D科是must,有D是不需要就會選擇。例如工程科,似乎phy是Must,但是大學大部分斗高分,入大學吾難,入到報什麼先留意下,最好有興趣加有能力去取高分。你在S 2留意佢什麼是s1同s2強項。如果佢喜歡phy,那麼就能力興趣行先,佢才會有心機讀下去!

JJDBB 發表於 19-11-29 16:17
phy 在我學校,S 3是容易的,當取7x分以下,如果有幾科高分就無謂考慮phy,升上S4,有同學補開phy功課班S3 ...
我都提過中三全年phy 只是phy課程其中一課,上到中四會深好多,所以中三phy成績冇返咁上下嘅,絕對可以棄phy。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-29 16:42
我都提過中三全年phy 只是phy課程其中一課,上到中四會深好多,所以中三phy成績冇返咁上下嘅,絕對可以棄ph ...

我個妹妹有自知自明,收到你們的建議,我就無再堅持。如果佢想讀就會解決,不用急住補習!

Arabellahk    發表於 19-11-30 14:52
洋蔥頭媽咪    發表於 19-11-29 16:48

我女由中一開始, 到依家, geog 佢都係唔駛點溫書, 都可以考到級頭幾名, 所以佢好鍾意geog, 我估佢首選會係geog

JJDBB 發表於 19-11-29 16:40
Bio之前我個都吾喜歡,當佢知道佢想報大學課程有D科是must,有D是不需要就會選擇。例如工程科,似乎phy是M ...
睇來下一步仲要了解下大學的收生玩法先而家做個家長真不易, 要由考幼稚園一路玩到考大學, 最終個個都成半個教育專家了.

Arabellahk    發表於 19-11-30 14:53
洋蔥頭媽咪    發表於 19-11-29 18:14

Alice00 發表於 19-11-29 17:00
睇來下一步仲要了解下大學的收生玩法先而家做個家長真不易, 要由考幼稚園一路玩到考大學, 最終個個 ...

其實中學可以比佢哋自己去了解,這樣會自主,對自己付责任。

JJDBB 發表於 19-11-29 17:02
其實中學可以比佢哋自己去了解,這樣會自主,對自己付责任。
都O岩, 交波出去, 我地只同時從旁了解下, 被問參考意見時可以support下

Alice00 發表於 19-11-29 17:10
都O岩, 交波出去, 我地只同時從旁了解下, 被問參考意見時可以support下

重要的是,有心機讀書迫不來,佢自己找出路最為實際!佢自己有信心。

妹妹頭 發表於 19-11-29 16:54

我女由中一開始, 到依家, geog 佢都係唔駛點溫書, 都可以考到級頭幾名, 所以佢好鍾意ge ...

咁咪考地理系囉

Arabellahk    發表於 19-11-30 14:53

妹妹頭 發表於 19-11-29 12:45
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

但chem 都係非常難的一科, 女仔比較難讀

參考吓女校既高中開班取向,Phy係最少人可以讀,亦係最少人揀去讀,Chem係唔算少㗎~~~

Alice00 發表於 19-11-29 13:59
exactly same concern呀,不過會觀察住先。可能青春期天馬行空,等等下佢又發展新興趣都唔定
可以咁 ...

出國讀書唔係個個家庭有本事供得起,我同事(後生仔)佢媽媽供佢讀完大學洗左成百萬,自問自己就冇能力供啲仔,如果供佢地出國我唔駛退休都似  
我仔之前有考慮過同人 exchange ,但而家揾鬼仲敢黎香港咩 。所以一係好似我大仔咁諗,完U先出去讀master,平啲,又或者我仔話考到獎學金就去。

回覆 mcl203 的帖子

阿女學校phy,chem,econ 都開2班,其他科開1班

妹妹頭 發表於 19-11-29 19:46

阿女學校phy,chem,econ 都開2班,其他科開1班

男女校~~~

係呀!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-29 19:34
出國讀書唔係個個家庭有本事供得起,我同事(後生仔)佢媽媽供佢讀完大學洗左成百萬,自問自己就冇能力供啲 ...
一年Master係易D handle, 加油。相信兩仔仔也是近期才開始考慮海外的?
提到大學目標oversea其實也只是初步夢想,同阿女講左先決條件係佢可以考到排名高的學校先會考慮呀,攞到獎學金就更理想,因對我來講都heavy的。所以考唔考到就睇佢自己呢幾年努力發揮了。

Alice00 發表於 19-11-29 21:05
一年Master係易D handle, 加油。相信兩仔仔也是近期才開始考慮海外的?
提到大學目標oversea其實也只是初步 ...
我仔話 master 應該要讀兩年,不過比大學負擔輕好多
大家一齊加油

妹妹頭 發表於 19-11-29 20:41

係呀!

我指因你囡係讀男女校,要照顧埋男仔,開班多係正路。

女校相對係比較少女生會選Phy,HYS都係得一班,SPCS/MSS都係比較少人修讀既,DGS比較多番D,但都係比Chem少。當然,全攻型就PhyChemBio。

早年自己小朋友選科,都會建議佢參考下D師姊經驗,重個人興趣和能力,千祈唔好睇高分去決定,D師姊亦有提佢小心中伏,同S3既Phy係兩樣野。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-29 21:18
我仔話 master 應該要讀兩年,不過比大學負擔輕好多
大家一齊加油
...
英國master好似一年?會考慮嗎?唔少間CS都出名?
‹ 上一主題|下一主題