用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越看越迷惘,究竟點知......
樓主: flones5
go

越看越迷惘,究竟點知......   [複製鏈接]

其實所有野都係按自己家庭去考慮、安排。
揀咩學校從來外人都無法話比你知。什麼靜既讀傳統、活潑既讀直私,從來都冇定律。

反而父母想鋪條咩路比小朋友更重要,條路係父母同小朋友一齊行6年,每條路都總有高低,至少條路自己揀,行得心甘命底、行得開心、正面,小朋友會有感受。

知道家庭需要d乜,就去 open day 同學生傾下計了解多d實際情況,學校是否想要的種類。EK 的話,多睇 informative 既資料,不要被主觀既評語影響。

最後一個方法就係大包圍,過程你總會了解更多。留意下唔同小學,有唔同 interview 方向,有d學術成份較高、有d要有強既性格、有d要合群。個結果某程度上係免費測試,從學校角度看你小朋友適合d乜,成功與否都好有參考價值。你可以睇返,家庭追求既、跟學校 offer 既是否一致,或有落差的話、搵一個新既平衝點。

唔駛理人點睇,做自己需要、認為正確既事。我報2x間。我manage 到,從未試過一日in 多過一間。無謂報少左,到冇offer 先上來EK 開post 問:0 offer 點算?

每個家庭既底牌、背景都唔同。有朋友玩票性質報只報幾間神校,一家都外國 passport、住41網,最後一個心儀 offer 都冇,諗緊幾時返外國老家時,中左神津;但更多人一世都未中過獎。有小朋性格好 presentable,佢地唔會明一個唔出聲既小朋友無論學術幾好,都無法通過 1st in 既困難

tummypooh 發表於 19-11-29 08:42
回覆 MrBeast 的帖子

最多就係俾佢返學坐車個十五至二十分鐘睇~~~
0願睇書

回覆 tummypooh 的帖子

Shouldn't kids be reading and playing with toys, instead of watching TV, after they have finished their HW?  If you would like your child to be successful in the P1 application game, I'd suggest more reading time and very limited electronics (TV/laptop/iPad/cellphone) time.  

flones5 發表於 19-11-28 22:45
各位,真心講,開了這話題,有重覆看各位的回應
有很多肺腑之言
怕自己看漏

我報左12間,in左8間。
記得揀一兩間只需要in一次就得嘅學校,到時waiting都仲可以寫信。唔會話無2nd in就玩完咁。

其實選一D 是比較合適的, 報了考了會去的啦 ! 
IN我多併不代表好,選一D合適才是 ! 
幾歲人仔, IN 我得多都攰

在香港唔會無書讀的 ! 

BTW我小朋友只IN 了4間, 1 間收 !

回覆 honeybunny8 的帖子

可能大家有啲誤會。

電話只係俾佢每日玩好少時間,同埋只限玩一啲學英文、畫畫遊戲。我預計以後佢點都會用電子產品,不如我趁佢細個就同佢約法三章,有一個適當使用電子設備的習慣。

好多家庭對睇電視同平板都好抗拒。但其實入面有好多對小朋友有益的嘢,睇你點運用啦。好似我女咁,會睇玩具介紹、生活百科、家居小創意節目,有時我都會同佢一齊睇,佢亦都會學完之後自己落手去做啲手作仔。另一點就係俾佢聽下外國人真正的說話方式、用字同速度(當然而家出面好多NET Teacher),同一情況亦都可以應用係學普通話方面啦。

要考神校其中一個要點當然係要睇好多書,呢點我十分認同。所以神校我只在參觀同幻想之列,同買六合彩的感覺差唔多。

tummypooh 發表於 19-11-29 16:52

可能大家有啲誤會。

其實睇書節定義好廣,我小朋友唔喜歡睇紙上的書,但就親身體驗好多野,感恩都入到神校,報五間中左三間

回覆 karllambb 的帖子

請問什麼學校面一次?

回覆 flones5 的帖子

培正,啓思,播道,救恩

flones5 發表於 19-11-29 21:28
回覆 karllambb 的帖子

請問什麼學校面一次?

聖心私小 / 聖嘉勒

祟真, 德望, 啟信

同一家學校可以有N個學生適合讀,但位就只得百幾個。所以成日聽到「老師話佢適合讀邊間邊間小學但都無offer」的感嘆

回覆 DengCK 的帖子

因為啲位通常都係同一班人拎晒。有OFFER的通常手執三間最少。勁啲可以拎住七至八間都有。

Poyau    發表於 19-11-30 14:05

可能大家有啲誤會。
我冇誤會呀,想善用時間,撘車可認下見到的字、玩接龍、etc, 唔一定要看手機,我反對的原因是手機對眼仔不好。又講下故仔,有日在大型運動店落了order,去pick up我將手機上給一位年輕的sales 看order no., 幾秒後他仍然十分struggle 看不到,於是我就用我老花看然後讀給他聽

honeybunny8    發表於 19-11-30 17:04

KBoyboy 發表於 19-11-27 10:09
每人考慮因素唔同,我首要考慮就係有中學,因唔想六年後再玩過,其次地點、學費、教學理念,我住港島又唔係 ...

我都住港島無錢嫁

chun719 發表於 19-11-30 15:03
我都住港島無錢嫁

港島直私男仔有以下選擇
睇吓心儀那類型加以篩選

直資 4
SPCC / SPC / 港同 / 漢華

私立有中學 5
SSC / 高主教 / 聖類斯
救恩(聯繫滙基KE) / 玫瑰崗

私立無中學 2
蘇浙 / 坑真(中學女校)

可能大家有啲誤會。

其實太早俾小朋友看電子產品 是有負面 影響, 因小朋友習慣咗 動態畫面 有聲有畫 , 便會 抗拒睇 文字嘅文章.  所以從小應該給他們 習慣看書籍, 減少 給他們接觸 眼花繚亂 吸引他們注意的 影片.
假若一個人 習慣看影片有聲有畫, 便會抗拒靜態只看書上沉悶嘅字, 呢啲係返唔到轉頭.
由小朋友成長, 習慣看文字, 閱讀力強 , 無論對佢讀書 ,長大自學, 工作時睇 大量文件, 閱讀能力 強嘅人係佔盡優勢

honeybunny8    發表於 19-12-3 12:32

Sheep06 發表於 19-12-3 10:07
其實太早俾小朋友看電子產品 是有負面 影響, 因小朋友習慣咗 動態畫面 有聲有畫 , 便會 抗拒睇 文字嘅文章 ...

咁可以睇書兩個鐘,電視半個鐘嘅,呢啲又唔洗咁vs

不過我都唔會俾電話ipad小朋友睇,要睇就用電視睇

醒目開學勳章 王國長老

DengCK 發表於 19-11-30 11:27
同一家學校可以有N個學生適合讀,但位就只得百幾個。所以成日聽到「老師話佢適合讀邊間邊間小學但都無offer ...

幼稚園老師識教幼稚園,唔等於佢了解晒全港小學,有d連派位機制都一知半解,叫家長「第一志願填第一、第二志願填第二」我都聽過
再講,佢教嘅畢業班幾十人,佢教家長選校,弊在對手係全港幾千人申請呢,你適合時,都有好多其他人適合,小學揀人多選擇,唔夠強勢跑唔出唔出奇

Sheep06 發表於 19-12-3 10:07
其實太早俾小朋友看電子產品 是有負面 影響, 因小朋友習慣咗 動態畫面 有聲有畫 , 便會 抗拒睇 文字嘅文章 ...

如果小朋友很小的時候已經常接觸電子產品, 容易會沉迷, 亦會冇興趣看書, 欠缺專注力, 你會發覺佢好難完成一本chapter book.
其實從小 遠離電子產品, 首先培養看書習慣, 如你覺得需要培養 英文語境, 可以看audiobook.  待小朋友養成好看書習慣後, 高年班開始可給他看youtube, 當然是有教育意義的, 例如自然科學,etc.
 閱讀能力是日積月累的, 有閱讀和沒有閱讀習慣的 小朋友, 越 長大 學習能力的距離會越嚟越明顯

honeybunny8    發表於 19-12-3 15:40
‹ 上一主題|下一主題