用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越看越迷惘,究竟點知......
go

越看越迷惘,究竟點知......   [複製鏈接]

明年要報小一了,經常迷惘究竟點先知自己孩子合適什麽學校?

有家長表示有時幼稚園老師覺得孩子合適某種學校也不一定真確......

很多時孩子就一般被區分為活潑好動或者坐定定好乖......

甘其實報學校係咪繼續大包圍報?因爲我喜歡的吳一定中,吳喜歡的也可能孩子合適該類型而被錄取

好迷惘

熱帖搜查員  請查閱私人訊息 (PM),謝謝!  發表於 19-12-4 09:18
   10    0    0    1

flones5 發表於 19-11-26 14:08

有家長表示有時幼稚園老師覺得孩子合適某種學 ...

收你你會讀既先報,可另外報一至二間早interview的當熱身

醒目開學勳章 王國長老

如果一定要現階段就篩選,先從父母期望同意願出發:學校咩教學法(嚴/乖/自由/重探索)、功課量及父母support量多少、辦學團體背景、返放學安排等
真係唔誇張講句收左都唔想讀嘅,就算了(或報一兩間當mock)
其他接受到的,考左至算,學校認識你小朋友時,你都同樣續漸了解學校的。係越黎越鐘意,定越認識越把鬼,到時就心裡有數了。只有你至知咩係最適合自己

回覆 flones5 的帖子

不如先考慮分析家庭教育理念同能力.

孩子會自動自覺完成功課嗎?
孩子學習能力/自主性高嗎?
有否計劃外地升學?
雙職或全職父/母?
對學業成積要求?
每日放工時間穩定?
工餘有幾多時間教導學業?
如傳統教學, 能否跟貼測考?
如活動教學, 能否引導孩子多角度思考?

簽名被屏蔽

報多幾間有興趣/OK既學校, 如果收左先揀啦!
如果淨係報心儀幾間, 響競爭咁大既情況下, 有可能一間都冇, 要等到6月架!

同意大包圍,報左再考慮會不會全部去晒,好多報得少既朋友都中段後悔,問仲有咩學校可報

咁細個小朋友, 可能性好多, 我都係想講, 細路仔"自律", 會自動自覺做功課溫書絕大部份係靠父母培養出習慣, 學習習慣主要都係靠父母教, 並唔係學校, 學校係授予知識為主。

揀小學時都諗埋中學想讀邊款, 傳統定活動定其他? 因為小學選咗HAPPY SCHOOL, 中學想去返傳統的話家長就要6年HAPPY SCHOOL同時捉返實個小朋友唔好太FREE, 否則小朋友未必適應傳統催谷。

jli008 發表於 19-11-26 16:05
就係因為太多真假資訊,令人越看越心大心細,最後若全都不合心意就有意興闌珊感覺。網上好多人來來去去都 ...

Well said

flones5 發表於 19-11-26 14:08

有家長表示有時幼稚園老師覺得孩子合適某種學 ...

開開心心咁裝備好小朋友,揀十間收左真係會讀嘅學校,之後隨緣

就算無心儀小學收,最終叩門都會有唔差result!

同意樓上所講,近嘅津校亦是好學校,小朋友小學階段未必能令你係朋友親戚前晒下命,但俾小朋友按佢步伐成長又不失親子關係亦是一種作為。

香港大部分家長都皇帝唔急太監急,走得太前太快

Btw 如果考到龍校當然好(要100%個隻)唔係咩師資peer成績etc 而係阿媽更安心

報左先再諗,因為你唔排除
1. 你同老師都「睇錯」小朋友
2. 心儀撞期
3. 其實學校唔係你想像中咁谷/hea/多功課/少功課/殘

唔少家長都係心儀活動學校,但最後居然都係傳統學校 offer。又有家長本身諗住係自在參與見識,點知又得米,又有啲係諗住表現差肯定冇機會,但居然有。

回覆樓主

我小朋友係今年考小嘅,同你分享,我認為適合喜歡的,全部第一round 止步,但我認為不適合的又去到final , 所以咩都試下,但考D會讀嘅

回覆樓主:

直私小一入學競爭激烈
主攻心儀合適小朋友的學校
亦申請其他會讀的作back-up

其實不算難。如果決定讀傳統學校,就先分直私,還是官津兩條隊。

直私的話,我自己第一條就係近屋企。睇下屋企附近有哪些,逐間篩選,覺得okay就put on the list. 第二條就是口碑,親戚朋友推薦,可以問多些細節,又可以有幾間。再有就是熱門,EK討論最多的幾間熱門學校,自然都有獨到之處,大致睇下,再加多幾間。

官津無非就是自行和派位。如果自行有加分,又想讀,最好。如果冇,其實唔使等。

抽的話,就是本區,我覺得口碑比較緊要,然後慢慢搵資料。

有方向,就不會大海撈針。

…我會揀近屋企,30分鐘車程校車,自巳真心喜歡學校''一一

我既篩選次序係:
1. 校車路線/車程 (因為無能力搬屋)
2. 學費雜費(set個可接受的水平,始終要讀6年甚至12年,假中產又冇資格申請學費減免)
3. 小兒學術水平同家人可支援的程度(冇谷學術亦非神童,一心寧為雞口莫為牛後,不會高攀神校)
4. 家長是否喜歡學校理念,教學模式和功課量

最後啱心水既其實篩剩七八間,至於邊間適合小朋友,in完收咗再諗。學校年年見幾千人,係會睇漏眼,但未必揀錯人,況且小朋友可能都會話你知喜歡邊間

回覆 Diversifyedu 的帖子

還是不懂,比如孩子學習能力強,我固定放工時間可以幫他的,那代表應該報什麼學校呢?
特別是有些問題還不知道答案,特別是孩子學習能力那些

回覆 jli008 的帖子

贊成你說有心讀書哪裡都可以,但是這世代人好像總要去挑戰下,甚至越級挑戰,雖然我無意這樣
另外就是區內的小學,特別係津校,就擔心功課太多,主要不想太辛苦,怕成了機器無左學習動力

回覆 jstarry 的帖子

同意要多些,不過真心很想其實可能只有幾間

回覆 b3410 的帖子

直私我呢區不多,可以說比較心儀的都有些車程,所以變成一大考慮
‹ 上一主題|下一主題