用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越看越迷惘,究竟點知......
樓主: flones5
go

越看越迷惘,究竟點知......   [複製鏈接]

如果一定要讀直私,當然要考多 D 。

如果唔一定讀直私,純粹係作為 backup,2-3非常心儀 + 2-3間不錯 + 2-3間比寶校好的已非常足夠,假如全軍覆沒,就疊埋心水等抽獎及為叩門作準備

happy school 係好,但要想想 happy 過後又會點呢?有無可能成世都 happy 呢?點解成日都有人講一分耕耘一分收穫.....
呢個世界唔係只有 happy 同勁谷呢兩極,中間仲有好多不同屬於不同小朋友的平衡點,無人比你更清楚你個小朋友的能力、適應力及性格。

選校的確係要小心,某版友說係叻的讀乜學校都會叻,呢樣就真係不敢苟同,如果上堂大部分時間係用來管秩序、學校係教淺考淺的、老師教唔晒書跟住俾大量考試貼士、同學課餘話題主要係關於打機或隻揪...... 小朋友真係會不受影響?

簽名被屏蔽

回想想報的學校,發覺只得一兩間,其實太危險了,現在會再認真了解審視各直資學校,以前有很多不認識也沒注意的學校。 本身K有小學,應該會有一個私校offer。

雖然看了不少post,對津校心裏也有好感,但是當面問過不少家長發現這個地區學校真的比較催谷成績,用在功課的時間上低年班也是一兩個小時。

會繼續伴讀,希望在適當壓力下能考到喜歡又可以負擔的學校。
‹ 上一主題|下一主題