用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Little habs playgroup
樓主: Toutoujuju
go

Little habs playgroup [複製鏈接]

回覆 leungmui08 的帖子

佢上個月上堂長期帶口罩,講嘢又細聲,無表情,班小朋友其實都聽唔到佢講咩⋯⋯我之前上過ms W / ms M都勁好,今次真係覺得太大反差。唉 唯有希望下期唔係佢教

等待天使中 發表於 19-11-23 19:29
海帆個間?
yes ar

husky1206 發表於 19-11-23 19:58

佢上個月上堂長期帶口罩,講嘢又細聲,無表情,班小朋友其實都聽唔到佢講咩⋯⋯我 ...
就算佢唔帶口罩,佢都冇表情冇笑容,冇高低音,講完佢啲對白就收工,唔理啲小朋友做唔做到,想點? 我都報左下期,如果再係佢,我未必會再報,無奈admin唔肯透露邊班邊個教。除左你講果兩位老師好之外,有一位老師ms A, 係超級好,不過佢好似只教ww, 升左班就見唔到佢了

Miss B都好好,依家轉左另一個老師,姐姐都話一般。。。。。

我想問Ms F 係教BB 邊個section?

leungmui08 發表於 19-11-23 20:20
就算佢唔帶口罩,佢都冇表情冇笑容,冇高低音,講完佢啲對白就收工,唔理啲小朋友做唔做到,想點? 我都報左 ...

請問係咪鬼鬼地似混血兒那個?

其實我都有上過 little Habs, 我又唔覺得你地講到甘差,甘我覺得每間學校/playgroup 老師都有好同唔好。我覺得佢既課堂內容設計唔錯,都算豐富。而問心,little Habs 大部分老師都唔錯。而有時唔單止睇老師好唔好,而係睇老師同你小朋友夾唔夾。正如揾幼稚園,唔係只睇係咪好學校,其實係要睇學校適唔適合你子女。

另外,我覺得老師雖然有責任控制課堂秩序,但好多 playgroup 都有照顧者陪同一齊上,應該由照顧者控制小朋友。小朋友甘細,老師指令都未必完全明,老師強行控制小朋友,反而有反效果。

(我小朋友由14個月開始上到26個月,返 n 班先停)

個人見解,不喜勿插

ayu026 發表於 19-11-24 16:45
請問係咪鬼鬼地似混血兒那個?

你講嗰個應該係ms H, 佢代過一節課,同Ms F差唔多咁hae

LittlemBB 發表於 19-11-24 18:30
其實我都有上過 little Habs, 我又唔覺得你地講到甘差,甘我覺得每間學校/playgroup 老師都有好同唔好。我 ...
你講得啱呀,我覺得佢課程幾好,老師都好,小朋友鍾意上又學到野,所以先繼續報讀,我小朋友由1月上到而家了,每堂都係我自己陪佢,上到今次先覺得呢位老師有問題,所以我都想睇多幾堂,唔知佢係咪呢排狀態差,如果佢有改善就最好了

今次明搵笨,cancel or not佢講曬,重要態度差,對lh都大扣分(當然佢都唔憂無人讀)

leungmui08 發表於 19-11-24 20:34
你講嗰個應該係ms H, 佢代過一節課,同Ms F差唔多咁hae

我又覺得ms F鬼d喎(emoji)
上過一次ms H 代ms M,嘩佢真係都有些遊雲同吾熟個rundown 咁。

你地講開我才醒起點解佢兩個要教pe堂 而非classroom lah

利申:little habs 昔日用家,黎緊會幫老二報名讀WW

我相信樓主讀其他playgroup會有更多投訴!

回覆 LittlemBB 的帖子

控制小朋友,係家長既問題!老師如果只花時間去照顧曳既小朋友,
反而對其他想上堂既小朋友不公平

Dollys 發表於 19-11-25 16:14
我相信樓主讀其他playgroup會有更多投訴!

同意,我之前報過另外兩間PG,一間老師是印度人,教得勁hea, 另一間課堂活動不停堂堂repeat.。Little Habs 課程已經非常豐富。幸運地我遇過的四位老師ww and bb 很有心機教。當然唔排除會有一丶兩個老師較差。

不過希望little Habs 在取消課堂安排可做妥善一些。長遠會影響建立的品牌。

回覆樓主:

Missed 3 堂playgroup 佢地only 補一堂真係好唔fair . 家長送小朋友去上 playgroup 既目係乜little habs 應該最清楚! 不補返所有堂係完全失去左教育既最基本原則!我大膽假設如果反送中既情況好差,大部份堂都想唔到,咁little habs 會點做呢? 又係補1堂? 教育事業永遠都係把教育放第一位架啦! 無諗到佢地居然將‘成本’ ‘人手’ 呢的野放第一位! 真係非常失望! 我無諗住要refund , 所有家長都係預左錢俾小朋友去playgroup ! 一直等佢地安排點補堂,但final reply 係 3 堂無左only補1 堂!咁你點解要補? 要補就補3堂啦! 我早幾日重報左1-2月既playgroup,而家都覺得so angry . 一的責任心都無!講真,呢件事令我對 learning habitat 信心大減! 我小朋友已經攞到不少其他學校既offers , 我係咪重需要等一間無責任心既教學團體呢?大家會唔會都係咁諗?

回覆 iloveyouboy 的帖子
而家先11月,請問會有什麼好offer呢?我囡囡又係全中,到而家In間間都有offer!但無一間係我想要的,
其實有得補堂已經好好,只能講補係人情,唔補係道理。
下半年好多學校都要in家長,咁既心態會好蝕底。

Dollys 發表於 19-11-28 17:12
而家先11月,請問會有什麼好offer呢?我囡囡又係全中,到而家In間間都有offer!但 ...

下? 你in 個的間間都有offers 而無一間係你想要的?咁你做咩要in呀?為in而in ? 得閒無野做?
anyway 禮貌地答左你先,11月中我女女in左3間都收到offers 喇喎。Creative , Think , Ming Wai . 我覺得呢3間都唔錯呀。 當然你可能會覺得好差,唔會係你想要個的學校啦。
道理就係人定出來既,如果多家長有我相同既投訴呢我想信little habs 都會認真處理囉。 唔會好似你咁因爲要in學校而覺得人地的心態有問題。 我地身為家長要身教,教識小朋友去了解事情既始未,同時學識據理力爭,有責任感。唔好做一個怕事而失去自己獨立思考既人。再講,非讀little habitat ? 我complain得就當然係同時考驗緊佢地學校既危機應對同處事能力啦。 唔好覺得家長為左小朋友入某間學校就要低頭先得架。我相信我既心態not the only one ! 只係你有你諗法,我和其他家長有我地既態度。

但其實停課唔會令佢地成本減少...老師唔會出少啲糧,租又唔會減。正如打風返唔到都唔會補堂咁...所以我都冇特別問(申:我小朋友唔係讀呢間)我兩間一間一早話會補,另一間前兩日先通知會補

你報之前已經簽好哂人哋份協議。如果你覺得佢有問題,可以告佢。
考幼稚園好多時有一條問題,問如果小朋友係學校同別人爭執,你會如何處理?
呢條相信一定好啱你發揮,據理力爭!

你講到人地如何為利是圖,
我自己小朋友讀另外一d,其實都係咁上下處理。

另外,既然閣下所講既三間都收,你又咁想讀先去in,
係裏面3選1讀就得,無謂下年再考其他學校了,我覺得呢三間絕對適合閣下小朋友。

Dollys 發表於 19-11-29 01:49

你報之前已經簽好哂人哋份協議。如果你覺得佢有問題,可以告佢。

講得好!根本樓主就係覺得蝕底係度鬧,其實我覺得學之園已經算係比較有heart果種(起碼休學期間都安排嘢比家長同小朋友做)。其他如英x踩你都傻啦
‹ 上一主題|下一主題