用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有子女在中國(深圳,廣州或中山)讀國際學校 ...
樓主: rebeccafan
go

[其他] 有子女在中國(深圳,廣州或中山)讀國際學校 [複製鏈接]

我都想知如何參觀

signhere@@ 發表於 20-10-22 15:44
可以pm學校資料嗎?點樣約參觀?

Wechat search 深圳國際學校有很多資料課程排名等比較,上年我剛好是9月開始搵資料啱啱好蛇口國際同Basis 9/10月都有攪infomation session+school tour, SWIS 有攪winter solstice party/annual open day 事先登記外人也可以參加

rebeccafan 發表於 19-11-19 19:38
請問有子女在中國(深圳,廣州或中山)讀國際學校?可否分享,因有意送小朋友去讀書
...
深圳、廣州可能好啲,中山呢啲小城市就唔好諗啦。我之前去參觀蘇州最大最賺錢嗰間,見佢哋連門口既幾張 banner 廣告都錯漏百出,中山只會更差。

ahjoechan 發表於 20-5-15 13:20
同問,我仔深藍,覺得香港教育已被黃絲蠶食,我又經濟上未能送佢出國,而且今次見到所為大國亦不外如是⋯⋯ ...
Wellington International College Shanghai、Shanghai United International School 都唔差,你可以試下。

lui 發表於 20-5-16 12:15
依家返轉頭好遲咩?去左英國中國學校晤收架?依家外國咁反中,唔明愛國人士為何硬闖外?
...
各有前因,亦各有考慮因素,無話對錯既。最緊要就自己開心,小朋友又開心。

小加子 發表於 20-10-23 14:56
Wechat search 深圳國際學校有很多資料課程排名等比較,上年我剛好是9月開始搵資料啱啱好蛇口國際同Basis  ...
深圳既國際學校其實都幾參差下,朋友既小朋友讀過蛇口國際學校,聽講唔差。

Yanamami 發表於 20-5-16 10:26
点解要出国讀大学禁儍?国內禁多世界排名高既大学,而且建立人脈好重要,出國去果d所謂大国好d咩? ...

仔女唔係父母嘅附屬品,佢地有權去經歷、去選擇自己嘅生活同人生。出國未嘗唔係一件好事,試完就知自己適唔適合

小加子 發表於 20-10-23 14:56
Wechat search 深圳國際學校有很多資料課程排名等比較,上年我剛好是9月開始搵資料啱啱好蛇口國際同Basis  ...
國內讀完國際學校中學,唔出國有什麼出路?可否分享?

Yanamami 發表於 20-5-16 10:26
点解要出国讀大学禁儍?国內禁多世界排名高既大学,而且建立人脈好重要,出國去果d所謂大国好d咩? ...
國際學校生用咩身份考國內大學? 條路應該點樣安排?

signhere@@ 發表於 20-11-3 15:00
國際學校生用咩身份考國內大學? 條路應該點樣安排?
How would I have a clue? I am not interested anyway.....

signhere@@ 發表於 20-11-3 14:56
國內讀完國際學校中學,唔出國有什麼出路?可否分享?

我哋冇諗得咁遠,當時只想搵間我覺得質素同地点可以接受的讀到完成中學,如果IB 成績夠好相信入咩國家的大學都不成問題

ahjoechan 發表於 20-5-15 13:20
同問,我仔深藍,覺得香港教育已被黃絲蠶食,我又經濟上未能送佢出國,而且今次見到所為大國亦不外如是⋯⋯ ...

係臉書有個群組“上京赴考”
加入去看看
我也希望小朋友回國內讀大學,加油

rebeccafan 發表於 19-11-19 19:38
請問有子女在中國(深圳,廣州或中山)讀國際學校?可否分享,因有意送小朋友去讀書
...

我原本都想比阿仔去國內讀不過佢中文唔掂所以放棄咗,國內中文要求好高,不過優點亦好多,識人好過識字,認識國內同學將來在國內發展潛力大好多,你小朋友好懂事有遠見!聽我朋友講國內要報一二線城市既學校都幾難入,加油希望你成功啦!
‹ 上一主題|下一主題