用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有子女在中國(深圳,廣州或中山)讀國際學校 ...
go

[其他] 有子女在中國(深圳,廣州或中山)讀國際學校

請問有子女在中國(深圳,廣州或中山)讀國際學校?可否分享,因有意送小朋友去讀書

回覆樓主:

個個大陸學生都想去英美,你反而想去中國?

rebeccafan 發表於 19-11-19 19:38
請問有子女在中國(深圳,廣州或中山)讀國際學校?可否分享,因有意送小朋友去讀書
...

有遠見

國內嘅國際學校價錢都唔平
我有朋友的仔仔在南山區國際學校讀,20萬人民幣一年

同問,我仔深藍,覺得香港教育已被黃絲蠶食,我又經濟上未能送佢出國,而且今次見到所為大國亦不外如是⋯⋯

ahjoechan 發表於 20-5-15 13:20
同問,我仔深藍,覺得香港教育已被黃絲蠶食,我又經濟上未能送佢出國,而且今次見到所為大國亦不外如是⋯⋯ ...

之前已經有朋友把子女送到國內國際學校,完成中學去咗外國上大學。很好有紀律,英文及普通話亦都好好,而且同學讀得亦不會是村民,兩個孩子也不錯。假如不是上年我仔去了英國,相信會同你一樣去國內,佢又係深不過英國吾係強的學校不一定好貴,研究下先再決定啦

ahjoechan 發表於 20-5-15 13:20
同問,我仔深藍,覺得香港教育已被黃絲蠶食,我又經濟上未能送佢出國,而且今次見到所為大國亦不外如是⋯⋯ ...
林鄭已开始改革紧,叫你仔安心留係香港讀。

cfs 發表於 20-5-15 15:18
之前已經有朋友把子女送到國內國際學校,完成中學去咗外國上大學。很好有紀律,英文及普通話亦都好好,而 ...
点解要出国讀大学禁儍?国內禁多世界排名高既大学,而且建立人脈好重要,出國去果d所謂大国好d咩?

cfs 發表於 20-5-15 15:18
之前已經有朋友把子女送到國內國際學校,完成中學去咗外國上大學。很好有紀律,英文及普通話亦都好好,而 ...

依家返轉頭好遲咩?去左英國中國學校晤收架?依家外國咁反中,唔明愛國人士為何硬闖外?

lui 發表於 20-5-16 12:15
依家返轉頭好遲咩?去左英國中國學校晤收架?依家外國咁反中,唔明愛國人士為何硬闖外?
...

越愛祖國越愛出國,正如楊局長主理香港本地教育,孩子讀國際,噢,人地話外地回流喎

lui 發表於 20-5-16 12:15
...

唔會喇,佢好喜歡現在的學習生活,同學及老師相處得好好,當初佢自己要求試一年香港中學教育方法便早點去英國,由他決定反正又唔係我讀到完成中七再根據佢自己目標課程再轉地方,有可能會係澳洲不過後生仔目標成日轉

Yanamami 發表於 20-5-16 10:26
点解要出国讀大学禁儍?国內禁多世界排名高既大学,而且建立人脈好重要,出國去果d所謂大国好d咩? ...

咁就唔知人地喇,可能喜歡某一個科目掛,後生仔女有目標、有理想就自己話事啦只要是正途,任何一個工作任何地方生活亦冇所謂。自己人生自己負責就可以了

rebeccafan 發表於 19-11-19 19:38
...

我上年有去過3間深圳的IS 參觀,但最後唔想佢咁細個日日做誇境生最後都係冇報。可能上到高中佢可以自己過關先再考慮呢個可能

cfs 發表於 20-5-16 15:16
唔會喇,佢好喜歡現在的學習生活,同學及老師相處得好好,當初佢自己要求試一年香港中學教育方法便早點去 ...
澳洲大学点及英國大学呢?做咩考完AL唔報UCAS?家下澳洲同大陸撑到衡哂仲去?

cfs 發表於 20-5-16 15:20
咁就唔知人地喇,可能喜歡某一個科目掛,後生仔女有目標、有理想就自己話事啦只要是正途,任何一個 ...
嘥鬼哂係上边讀IS.....

Yanamami 發表於 20-5-16 21:12
澳洲大学点及英國大学呢?做咩考完AL唔報UCAS?家下澳洲同大陸撑到衡哂仲去? ...

呢方面要睇埋個課程將來條路同埋執業資格架,到時由佢自己決定,最緊要係學習同生活開心同佢傾電話好多趣事分享一輪咀

Yanamami 發表於 20-5-16 21:14
嘥鬼哂係上边讀IS.....

過程所接觸的、學習到的和認識到時,會跟著孩子一生。不同的地方,有不同的學習、知識和文化,所以近幾年,很多學生都會在不同地方完成中學、大學,進修碩士亦可能去咗歐洲,學習的過程當中包括生活文化,很好

我地本來都送個仔上深圳升讀Y8深圳曼彻斯通城堡学校,都係寄宿學校,學番規律生活,不過到依家因為疫情都唔知幾時通關比跨境學童出入。

唔知有無一樣情況的家長?

小加子 發表於 20-5-16 19:58
我上年有去過3間深圳的IS 參觀,但最後唔想佢咁細個日日做誇境生最後都係冇報。可能上到高中佢可以自己過 ...
可以pm學校資料嗎?點樣約參觀?