用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一 兒子覺得學校課程太淺
樓主: beautytiny
go

小一 兒子覺得學校課程太淺   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-11-19 18:55
用咗你個方法,每天要阿仔睇半個至一個鐘書,而家Harry Potter 已睇了5個chapters (中間去咗3日廣州) ,阿 ...
努力呀,通常開頭過咗,就越來越易。每日再睇多D時間,如果覺得有趣,俾佢一直睇,唔食飯都可以!我細女已經完成全部Ramona, Henry, 再多一本science書,還有一本The Curious Incident of the Dog in the Night-Time 。
然後再翻轉頭睇Amber Brown。可以說是今次停課最開心的事。

IloveJJ 發表於 19-11-19 23:23
嘩,你講嗰啲我完全唔識,睇晒HP1-7先得唔得呢?
唔深,尤其amber brown, 好淺顯。不過都是女仔書。我之前買過好多女仔書,不過大女只喜歡magic, princess, detective類,naughty naughty書冇人睇。依家竟然有市場
題外話,點解小朋友性格同喜歡睇的書會調轉呢?一個反叛,卻喜歡公主仙女; 一個好乖,不過最憎公主。

IloveJJ 發表於 19-11-20 12:28
真係唔識  我有點擔心點搵書俾佢,由得佢揀,佢就專揀易嗰啲
...
簡單D,學校一定會派reader, 揀一本佢覺得好睇的書,搵同一位作者的的書/同一系列的書。通常風格,寫作手法比較接近。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-11-21 12:51
好,睇下睇完Harry Potter 點?

又好奇怪,我仔英文測驗麻麻,差少少先合格,但佢學校編英文reader程度俾 ...
係咪學校用能力分班?可能你仔嗰班英文無咁強?

‹ 上一主題|下一主題