用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 用家
樓主: francoma
go

SFA 用家   [複製鏈接]

dolphin128128 發表於 19-10-29 19:18
可以具體講學校用什麼方法教英文?
課程設計和worksheet不錯,例如Tense, 所有worksheet是cloze passage, 但好多小學是worksheet 是 by sentences, 結果可能 死記since, for, already, 用present perfect; when/ while 用 past continuous, etc. 用cloze passage會靈活好多,要看成段article意思去填correct tenses. 另外, 作議論文argumentative composition, 會有guidelines, 範文,然后寫大綱,最後先作文!
不少老師oral English 很native (不是 NET),P6 grad dinner, 無論老師和學生MC都說很流利的英文!!!
最欣賞P1-P2用spiral形式教statement轉question, or question轉statement!
所以,學生英文語感不錯!

Joannemami 發表於 19-10-30 12:55
你個女好叻叻呀,想請問點解6年前會揀SFA? 些些
第一次認識SFA是大學年代,有2名同學英文很不錯,問落就知道有SFA!後來升小選校,都是target 3私1直,因升中成績亮麗!起初聽得多,以爲SFA好恐怖!但最辛苦是P1-P2,度過了就好輕鬆!
真的不是坊間說那麽齋學術,無活動!Gifted 課程又好豐富又好玩(好多同學都入到gifted pool,透過不同渠道,不一定要做IQ test)
但讀得SFA, KTS,這些小學,家長一定不可以偷懶,陪小朋友溫習! 我個人就好enjoy, 問下書,一齊做數,其實是好親子的。到了中一,反而阿女便不需要我了,有點兒失落!!!

kwokbobo 發表於 19-10-30 06:56
咁同學仔轉了過名津小(有中學聯系),佢果間名津是深左定淺左?會唔會考試壓力無SFA咁大?
...
我又不清楚喔!但6年期間,不斷有人轉高一級津小,亦有人轉次一級津小,亦有人轉走了,但下一年又轉回來....始終沒有最好的學校,衹有最合適的學校! 始終SFA是學術較重的學校,不是所有人都配合到的

pizzafat 發表於 19-10-30 21:49
完全明白,就係擔心僥倖考入,都會跟得吃力,小朋友越讀越無信心,家長小朋友都痛苦,所以想認清事實唔好 ...
我個時都有你這個想法,但心想,如真的讀不上,大不了便轉校,未試過點會知得唔得呢?
我女小一二都好平庸,但讀到P3-4, 開始越讀越好!不要小看子女的小宇宙呀!!

謝謝詳盡的分享

回覆 awowo 的帖子

當年你囡考入sfa 難唔難?

回覆樓主:

好多課外活動,不會強迫學生參加,而且每cycle有2節ECA,學生可選不同活動(如游水,圍棋,手工,奧數,朗誦,童軍),星期六有音樂及體育等課程,當然要畀錢。另外不同的校隊,資優課程都組織得好有系統,我孩子成績中上,這幾年都keep住參加了很多不同種類的課外活動,還有很多班際比賽及宗教活動,絶不是外面傳説中衹有讀書,放心。

awowo 發表於 19-10-31 00:56
我個時都有你這個想法,但心想,如真的讀不上,大不了便轉校,未試過點會知得唔得呢?
我女小一二都好平庸, ...

全對!每個小朋友的「發力期」也不同呀。☺️

francoma 發表於 19-10-28 18:30
個人覺得,初小的課程,只要肯留心同埋努力,好大機會有美好成績。

個人意見,就算考試期間,都一定要睇 ...

對,我見SFA學生都很喜歡閲讀,而且是文字爲主的英文書,每天都要帶課外書回校。

之前係3測3考,現會轉為3考。其中一個原因,便是想小朋友多些時間睇課外讀物。

回覆 francoma 的帖子

啲人話sfa 收男仔多啲,你地見啲班係咪男仔比例多啲?

呢句說話冇錯,應該大概係二比一。你可以睇返學校的畢業相便會知道。

回覆 awowo 的帖子

Gifted pool 意思係?要考入去?

francoma 發表於 19-10-31 07:58
呢句說話冇錯,應該大概係二比一。你可以睇返學校的畢業相便會知道。

全部班比例也是男仔二比一?thx
甘樣唔太平衡!

回覆 Nomos 的帖子

大約,不一定的。但我小朋友當年果班是5050. 學校不是政府,不用追求一定要5050. 目標是收一些合適的學生。咁一班有成40人,一定揾到一些同性或好玩的朋友仔的。

回覆 bepositive99 的帖子

可以睇番學校網頁。全港來說,主要是SFA同優才有相關支援。

香港的資優教育元素有三:高層次思維、創造力和個人及社交能力。所以,本校教師在設計資優教育課程、教材和活動時,都是以這三大元素為基礎。
本校組織「資優教育小組」,專責推動校內資優教育;並以「抽離式」,「濃縮課程」,修正一般正規課程的技能與知識內容的程序,使學生更快完成課業,將騰出的時間作更有挑戰性的替代活動。完成後,與班內同學分享學習成果。

甄選資優生:

• 專家評定 (智力評估130 以上)
  • 學業成績
  • 老師及導師推薦
  • 創意評估

回覆 bepositive99 的帖子

我講二句吧。
筆試不難,基本嘢。但校方應想透過筆試,揾一些有某些特質的小朋友出來。當中如何找出,我便不知道了。

回覆 francoma 的帖子

都係,我都聽唔少話小朋友其實唔係識哂都有offer, 學你講學校可能係透過測試搵某種特質既小朋友

pizzafat 發表於 19-10-30 21:49
完全明白,就係擔心僥倖考入,都會跟得吃力,小朋友越讀越無信心,家長小朋友都痛苦,所以想認清事實唔好 ...

我覺得如果學校收得你,即係覺得你小朋友適合同埋有能力讀,所以都不需要擔心太多。況且其實功課不多,默書測驗也少,不會很吃力。同朋友交流過,比起好多其他學校,我覺得sfa學習量算輕鬆了。如果到時覺得深,家長再幫下小朋友。

awowo 發表於 19-10-31 00:45
我又不清楚喔!但6年期間,不斷有人轉高一級津小,亦有人轉次一級津小,亦有人轉走了,但下一年又轉回來... ...

走了又比轉番入SFA咁好嘅?
‹ 上一主題|下一主題