用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 用家
go

SFA 用家   [複製鏈接]

見呢排大家都喺度問問題,不如咁樣啦:

我小朋友係S F A的前學生,成績也算可以,初小的時間轉了去其他學校。

如果大家有問題,可以盡情發問。學校網址及其他容易搵到的數據資料唔答,私人資料唔答。其他嘢你哋盡情問,我盡能力答。

大家加油!
   46    0    0    0

自己搭咗一條問題先,轉校不代表學校不好,我10分喜愛這間學校。只係可惜他沒有中學。

回覆 francoma 的帖子

Thanks, 聖芳濟書院同sfa any relations? Tks!!!
And if 2 nd in . 大機會call 到waiting? 寫信有冇用,many many thanks

Wow 你小朋友轉去女拔? 請問係SFA時係第幾名?

legoisland2005 發表於 19-10-28 17:29

Thanks, 聖芳濟書院同sfa any relations? Tks!!!

兩間學校冇關係的

第二次面試後有幾大機會,需要自己留意番第二次面試有幾多人,學校有幾多位。每年收160人

寫信嘅嘢,間間學校都同你講冇用㗎啦。我唔係校長,點會知呢。

karllambb 發表於 19-10-28 17:30
Wow 你小朋友轉去女拔? 請問係SFA時係第幾名?

私人野唔答。我只可以講,我可以揀學校。

我只可以講,級20以內,一定好多學校爭住要,級10以來,更加理想。但係真係好睇每年有咩人就出嚟競爭,同埋嗰間學校嘅做法。

因為喺網上,見到大家聽好多不同的傳聞,誤會咗而家學校。所以想作為一個用家,比一些確實的資料大家。

同埋我小朋友也有很多同學,成績非常理想,比我小朋友更加好。但係因為喜歡這間學校,所以沒有離開。

francoma 發表於 19-10-28 17:33
私人野唔答。我只可以講,我可以揀學校。

我只可以講,級20以內,一定好多學校爭住要,級10以來,更加理 ...

好勁!thanks for sharing!

karllambb 發表於 19-10-28 17:38
好勁!thanks for sharing!

可以繼續問問題,而家做緊健身,都幾得閒下。(emoji)

功課多唔多(係唔係傳聞中谷得好犀利)?測考家長需要跟得好貼?小朋友系名幼上來嗎?多謝!

首先要多謝你分享。請問功課量如何?小朋友能夠自已完成功課嗎?
另外,以你所知,成績較好的學生需要靠外補科目嗎?

感謝你。

chelseayi 發表於 19-10-28 17:49
功課多唔多(係唔係傳聞中谷得好犀利)?測考家長需要跟得好貼?小朋友系名幼上來嗎?多謝! ...

問得好!

功課絕對唔多,每日平均三至五樣,每樣一至兩版。你話多唔多?

學校有一套方法教小朋友,最緊要小朋友上堂時專心,就唔會有好大問題。但當然,要求有好成績,家長一定要幫一幫小朋友。講到尾,得個七歲人仔咋。

幼稚園還可以。但係任何幼稚園上小學,都一定需要睇多啲中文書定英文書。

lauchuen 發表於 19-10-28 17:51
首先要多謝你分享。請問功課量如何?小朋友能夠自已完成功課嗎?
另外,以你所知,成績較好的學生需要靠外 ...

供貨量問題,睇返我之前的回答。

根據學校統計,六成的小朋友能夠在一個小時內完成功課。我小朋友係自己完成的。

補習呢樣野,講真果句,係家長覺得需要姐,唔知我們會得罪好多人?(emoji)

我個女同幾個好朋友,都冇補習。我不能代表所有人回答。

chelseayi 發表於 19-10-28 17:49
功課多唔多(係唔係傳聞中谷得好犀利)?測考家長需要跟得好貼?小朋友系名幼上來嗎?多謝! ...

唔好意思,之前語音輸入錯誤。

功課量絕對唔多。絕對唔係傳聞中咁谷。當你小朋友升到小學,你會發覺官校及部分學校仲谷。講真的。

francoma 發表於 19-10-28 17:39
可以繼續問問題,而家做緊健身,都幾得閒下。(emoji)

請問插班準備方面,洗唔洗額外俾好多超前exercise女女練習?定靠SFA都夠?謝謝!

感謝!我本身系幾中意呢間,面試效率都好高;同埋如果每年都有排名靠前的小朋友考到其它更適合更好的學校,而其它讀完六年的同學仍然可以保持優秀升中成績,甘證明學校真系有自己一套有效教法~
問多個問題,除學術之外,學校對音樂or體育的支援如何?謝謝

karllambb 發表於 19-10-28 17:58
請問插班準備方面,洗唔洗額外俾好多超前exercise女女練習?定靠SFA都夠?謝謝!
...

如果你小朋友在第一冷考試有級10內,已經好好哪。 但家長永遠:

Hope for the best;
Prepare for the worst.

多謝樓主花時間覆我們,除了學費外,加埋其他雜費~~午餐,電費,
一個月大概幾多錢?
謝謝!

chelseayi 發表於 19-10-28 18:02

感謝!我本身系幾中意呢間,面試效率都好高;同埋如果每年都有排名靠前的小朋友考到 ...

呢個真係唔係好清楚。但你睇番九龍西學界比賽,佢也有成績交出來的。

因為我小朋友係出面玩埋好多興趣班,所以無參加學校的。
‹ 上一主題|下一主題