用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一寫字問題
go

小一寫字問題

啱啱讀小一,小朋友寫字唔可以話靚但睇到咩字但日日d功課比老師圈到大字報咁.... 一黎小朋友好唔開心(emoji) 二黎攪到我都好大壓力... 有咩方法可以改善? 小朋友已經做功課做到冇咩時間可以練字. 唉...

如果只是小問題,媽咪幫手執下啦,唔好令小朋友辛苦,亦都唔好令佢驚咗寫字

小肌和空間感訓練,快就找專業人士,慳d就買本連缐練習

小一得6歲人仔,空間感未發展得成熟,出現裝字問題

去多些公園,玩下千秋攀爬,打下乒乓球羽毛球,這些訓練眼球追蹤的運動,另外做下迷宮遊戲,畫對稱圖形,訓練手眼協調

如果情況太嚴重,就揾職業職業治療師跟進下,不過,佢都系同小朋友做呢類練習

我小朋友小二之前都係寫字嚇死人,改善空間感後,寫字靚曬,仲得過書法比賽獎

做完功課,同小朋友抽其中一d寫得特別唔靚的,改番靚d。同時,又練吓小肌肉。寫字呢樣嘢,隨著年齡增加,係會越來越好,唔需要太擔心。

至於老師圈佢,唔好太上心。欲速則不達,慢慢會好d。

回覆樓主:

請問是否學校要求跟足字表寫法

Poyau 發表於 19-10-26 12:52
請問是否學校要求跟足字表寫法

係吖, 最唔開心係呀仔默書明明識晒佢話點解老師圈佢錯... 大大打擊... 因為長左或短左都會圈。

calbeebeepapa 發表於 19-10-25 22:10
啱啱讀小一,小朋友寫字唔可以話靚但睇到咩字但日日d功課比老師圈到大字報咁.... 一黎小朋友好唔開心(emoji ...

我校老師話我冇要求所以字醜,我話都有適應期,冇得急。我唔會迫,你可比零分,但佢未得就係未得

calbeebeepapa 發表於 19-10-26 23:11
係吖, 最唔開心係呀仔默書明明識晒佢話點解老師圈佢錯... 大大打擊... 因為長左或短左都會圈。
...

咁就要睇下點長短法,好似士和土,若寫到一樣長短,咁亦唔可以話老師要求太高。on the other hand, 長短正確但比例不對,咁圈起唔扣分都可接受

我阿囡間小學又係對中文字好嚴格...我每日對功課, 用最多時間嘅就係中文課.

calbeebeepapa 發表於 19-10-25 22:10
啱啱讀小一,小朋友寫字唔可以話靚但睇到咩字但日日d功課比老師圈到大字報咁.... 一黎小朋友好唔開心(emoji ...

仔小一時都經常被老師圈, 改完又改又話唔靚唔工整..到小二時手字好好, 老師每次都貼貼紙有讚賞

小一還細, 未掌握很好空間感又唔明白老師要求, 大點就好! +上一般小學老師都對筆順/字體有嚴格要求, 希望他們自小學得正確吧...而且老師也是人, 人夾人緣都是其一...重要是媽媽覺得如何? 真係好差? 真係錯唯有幫他改善, 教小朋友邊筆應該穿唔穿, 連唔連埋, 分唔分開, 點寫可以靚d, 點寫唔會歪哂...努力!

有時我都不滿老師的嚴格標準,中文字是意象文字,筆劃稍有差池,字仍然被認出(英文字串錯就是錯),要求小朋友一手好字是應該的,但不要過火。當小朋友再上高班就是講速度,字靚不會加分,
寫字不單是認字學寫,也是修身訓練,我也要求阿女寫字齊齊整整,寫字如處事,有條不紊。老師過份挑剔並非好事,希望上了高小,老師對寫字要求比較寬鬆。

Cheeselover 發表於 19-11-4 07:33
有時我都不滿老師的嚴格標準,中文字是意象文字,筆劃稍有差池,字仍然被認出(英文字串錯就是錯),要求小朋 ...

我仔一年班中文老師好挑剔,每次中文功課好多改正,仲要來回改幾次。

二年班的中文老師對中文字要求好“hea”,阿仔中文功課輕鬆好多。

但回頭望番,我覺得一年級執得嚴係對的,因為想趁早改善寫字的態度,筆劃等等

sunnymama2 發表於 19-11-5 08:08
我仔一年班中文老師好挑剔,每次中文功課好多改正,仲要來回改幾次。

二年班的中文老師對中文字要求好“h ...

改善筆順和字型工整是必須的,但有些確有"過火"之嫌,例如"女"那一撇是否必須穿過那一橫,"罪"的部首(网),那兩點是否一定分開,我手上的例子多不勝數,當我看着趙孟頫的《萬壽曲卷》,真無奈!
寫字的規範,令我想到中文作句,"昨晚,樹上的黃葉被北風吹光了。"千萬不要寫"一夜北風,黃葉走了,樹也光了",我學會了。

Cheeselover 發表於 19-11-6 08:14
改善筆順和字型工整是必須的,但有些確有"過火"之嫌,例如"女"那一撇是否必須穿過那一橫,"罪"的部 ...

如果遇到呢d老師,只可以慨嘆不幸,浪費時間。我寧願用改正的時間睇多幾本書更有營養!

對小一生過於要求高,但無奈

我呢個問題都好苦惱,究竟二年級會唔會啲小肌肉控制得好啲?