用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求高人指點: 數學科好多唔小心, 有咩方法訓練? ...
樓主: mypineapple
go

求高人指點: 數學科好多唔小心, 有咩方法訓練?   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 19-10-27 13:52
其實我就唔會因為住緊個城市有條智慧燈柱呢D咁先進既野而覺得自豪.

再先進,都只係講緊個支付手段,但金融制 ...

與時並進姐,唔係好易有代溝,當你仲同老友吹緊虛e世界,阿仔阿女可能同你講下個星期同d孫去火星dou 番轉 睇 little green man all 旦

Elenalan 發表於 19-10-25 12:25
con't

首先, 做野要有步驟, 每個步驟都有關係, step 1係幫助/提醒你去做好step 2, skip步驟或隨意改步驟次 ...
感謝你的分享,小兒數學也是長期在8字,就是太心急,跳步驟

JC_mami 發表於 19-10-28 12:25
感謝你的分享,小兒數學也是長期在8字,就是太心急,跳步驟

我孩子都係好心急, 跟住就接住大意

ar_mak 發表於 19-10-28 22:10
咁聖人網友個風格係咁,要麼就唔好啋佢,要麼就投其所好. 一世人流流長,真係識得幾多個咁既網友,宜珍惜.
有時候回下只因周身痕,不過費事被人誤會係有心人

求高人指點: 數學科好多唔小心, 有咩方法訓練

如果係唔小心錯, 只影響成績, 理來做甚麼? 大大吓就好啦!

阿細講佢聽一萬次「清麗脫俗」四個字係一pair,佢做練習時錯、返做時錯,統測再出都錯!三次揀埋同一個錯答案,仲笑笑口同我講揀錯咗,你話火唔火

「清麗脫俗」點會一pair, "清麗" 一個意思, "脫俗" 一個意思, 加埋兩個意思.

你都識講「學術」兩個字,咁術字包含其中,好似魔術,記憶術、一目十行術,法術....等等。既然係術,我嘅認知係冇實牙實齒,正唔正路,點算老吹。你話經常同上帝溝通,見過外星人,撞過鬼,我唔會話你老吹,只有替你高興能夠有這種機遇。從沒有當你係鄉下佬,當你係知音人就真。

「學術」兩個字,"學" 即學習, "術"就包羅萬象: 心術, 魔術, 記憶術、一目十行術,法術...把你來哄嘅騙術等等.

所以, 以後見「學術」兩字, 千萬小心.
‹ 上一主題|下一主題