用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求高人指點: 數學科好多唔小心, 有咩方法訓練? ...
go

求高人指點: 數學科好多唔小心, 有咩方法訓練?   [複製鏈接]

求高人指點:
孩子好多大意位, 有咩方法?
覆卷有咩技巧?謝謝
   21    0    0    0

mypineapple 發表於 19-10-24 11:18
求高人指點:
孩子好多大意位, 有咩方法?
覆卷有咩技巧?謝謝

做多D練習,錯一題加做10題

回覆樓主:

咁多大意,係運算過程定誤解題目?

sunnymama2 發表於 19-10-24 12:44
咁多大意,係運算過程定誤解題目?

兩樣都有, 有時數字都抄錯, 救命

little_yolky 發表於 19-10-24 12:02
做多D練習,錯一題加做10題

我都有諗過用呢个辦法, 但會唔會令小朋友驚咗數學?

小朋友幾大?我仔都係咁,佢本身驚計數,數感差,加減運算弱。如果基本概念佢冇乜大問題,就只有靠操練去熟習題型。

回覆 mypineapple 的帖子

我小朋友都係好粗心大意,小4了連書本抄題目落數薄做題,照抄都抄錯。簡單小1加減都因粗心計錯數 我都想知有咩辦法?

mypineapple 發表於 19-10-24 15:03
我都有諗過用呢个辦法, 但會唔會令小朋友驚咗數學?

咁錯一題加五題囉。

眼殘系冇得救,睇唔到就系睇唔到。就好似英文 proofreading 咁,睇唔到錯就係睇唔到。

如果自己系冇心機覆卷嘅,就點罰都冇用。
最多系做練習嗰陣,話『錯 X 個,如果覆多次都搵唔到的話,每一個錯加操 Y 題。』等佢養成習慣習慣就係認真 double check,冇得 hea 過。

mypineapple 發表於 19-10-24 15:02
兩樣都有, 有時數字都抄錯, 救命

我係咁教我侄女

如果係題目誤解左,可以underline 題目的keywords,例如係求“面積”定“長度”,“相差“定“共”。好似好簡單,但有些小朋友就係太心急,只睇到佢地想像的野,睇唔到題目要求,underline 有助拉佢地番題目度。

如果運算過程錯誤,要寫低錯乜野,冇進位,定調轉數字寫。記錄在案後,要求佢每次考試望番自己錯乜,提醒自己唔好重覆犯錯。

至少我侄女係work的,其他人可能覺得悶。

noverzero    發表於 19-10-28 10:01

little_yolky 發表於 19-10-24 19:43
咁錯一題加五題囉。
50% discount
罰五題okay, 否則唔使瞓覺喇。

1998Ruby1998 發表於 19-10-24 20:24
眼殘系冇得救,睇唔到就系睇唔到。就好似英文 proofreading 咁,睇唔到錯就係睇唔到。

如果自己系冇 ...

我覺得大大下眼殘程度有所改善。不過有D嘢係天生,唔知點解我只睇到錯嘢,C6話我只睇到人既缺點

little_yolky 發表於 19-10-25 05:59
我覺得大大下眼殘程度有所改善。不過有D嘢係天生,唔知點解我只睇到錯嘢,C6話我只睇到人既缺點
...

眼殘同眼袋一樣,幾乎冇可能消失。就算知道早訓眼袋會淺啲,十個有八個都繼續夜訓。  

日日我都見證不同程度嘅眼殘,呢排三個一齊測驗,一個派左卷,眼殘扣左 3 分,腦殘扣左 8 分,剩低嗰 2 分唔怪佢。尋日兩個妹妹 Quiz,其中一個溫左 3-4 次都仲錯同一樣野,話就話 double check 左,但不斷重犯低級錯誤,激到我身子不爽。下星期派卷返黎,睇下我 call 白車定黑車   

所以話睇唔到就係睇唔到,只可以嫦娥上身,哦到有改善為止。記得以前公文數/學林係有貼紙,錯少於 X 個就有貼紙換禮物,都幾多小朋友受落,但亦有唔少一如既往,錯完又錯。

1998Ruby1998 發表於 19-10-25 06:17
眼殘同眼袋一樣,幾乎冇可能消失。就算知道早訓眼袋會淺啲,十個有八個都繼續夜訓。   

日日我都 ...

錯完又錯真係令人火大!

阿細講佢聽一萬次「清麗脫俗」四個字係一pair,佢做練習時錯、返做時錯,統測再出都錯!三次揀埋同一個錯答案,仲笑笑口同我講揀錯咗,你話火唔火

little_yolky 發表於 19-10-25 05:59
...

我同你都一樣,社工叫我揾吓一樣野讚吓阿仔,我真係諗唔到 。

不過隔硬揾樣讚都有的,就係佢快手做功課,讚吓佢,至於老師評語“欠佳”呀,丙呀就當時運高,睇唔到。我發覺只要ignore 佢缺點,人生都可以好美妙!

sunnymama2 發表於 19-10-25 08:03
我同你都一樣,社工叫我揾吓一樣野讚吓阿仔,我真係諗唔到 。

不過隔硬揾樣讚都有的,就係佢快手做功課, ...

快手做功課絕對係優點啦係咪呀!

little_yolky 發表於 19-10-25 07:02
錯完又錯真係令人火大!

阿細講佢聽一萬次「清麗脫俗」四個字係一pair,佢做練習時錯、返做時錯,統測再 ...

咁佢係唔係只錯“清麗脫俗”?

咁佢都係重覆只犯一個錯誤,都好叻女!

仲有樣野要讚的,係你女都好樂觀面對自己的錯,係好事! 我仔琴日數學小測,攞1/11分佢都好似冇野發生咁,我真心覺得佢勁ga! 厚面皮,都係優點!

sunnymama2 發表於 19-10-25 08:16
咁佢係唔係只錯“清麗脫俗”?

咁佢都係重覆只犯一個錯誤,都好叻女!

緊唔係一個啦!係佢只記得呢個,因為錯完又錯

1/11唔奇丫,0/10阿細都試過
‹ 上一主題|下一主題