用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 議論文
go

議論文

阿仔話寫中文議論文要引用好多例子,但佢唔識,請問有咩方法?謝謝!

回覆樓主:

多讀人物傳記、歷史或回憶錄。

王家爸爸    發表於 19-10-25 12:10

冇得懶,要多讀多背。寫議論文嘅,唔少都係讀中西史嘅學生,想分數好,你嘅「例子金句庫」冇佢哋 8 成都要有 6 成。

2jkidsfather    發表於 19-10-24 08:10

坊間有例子金句集成的書,要背下不同範疇用得著的例子

star_skn 發表於 19-10-25 07:51
坊間有例子金句集成的書,要背下不同範疇用得著的例子

可以提供書名?謝謝!

YolandaTam 發表於 19-10-23 22:22
多讀人物傳記、歷史或回憶錄。
同意,可以試下<中國歷史經典傳記>,如果唔想買全套,可以買名人篇同強人篇。

Snoopy211 發表於 19-10-25 11:38
可以提供書名?謝謝!
以試下<中國人格名言>,如果唔想買全套,可以買名誠信卷。

我自己就用《先哲名言 Chinese Maxims : Golden Sayings of Chinese Thinkers》 by Gong Dafei and Feng Yu,新加坡 Asiapac 出版,中英文對照,尖沙咀辰衝圖書曾經有得賣,大約100元。
亞馬遜有 Sinolingua 出版既版本,唔知道係唔係中英文對照,不過貴好多,成50美元:https://www.amazon.com/Chinese-M ... usand/dp/B002KFXPLE

b3410    發表於 19-10-26 21:27

Snoopy211 發表於 19-10-23 18:04
阿仔話寫中文議論文要引用好多例子,但佢唔識,請問有咩方法?謝謝!

議論文是不是題目給一個議題,學生就該議題作出評論,內容當然包括背景丶爭議丶觀點丶延伸影響等等,利用例子引證支持論述是重要,即有根有據,我建議多看媒體社論(黃藍也不放過),細看同一議題下如何議論,學習如何避免偏袒和是非分明。