用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉+有限智能
樓主: smell
go

自閉+有限智能   [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

想問下大家有冇試過坊間的微電流training 或者neurofeedback 等training, 有冇效?

回覆 Marcusmam 的帖子

我早前去咗一間做SCAN.  之後佢話要SEND數據去US。再會有精神科同我解REPORT. 見咗醫生。但個醫生好唔得, 無點解REPORT, 問完我問題, 我都未答晒佢, 佢就已經插咀講佢既野。又話自己邊度讀書返來。問我哋之前睇開邊個。食開咩葯, 又話自己唔會咁開葯LOR. 總之, 似想講自己幾叻多啲。
來緊約咗第二間。不過都係要重新做SCAN。聽講都要做20個SESSION先見到明顯改善。

我仔小一時學校同佢做過TEST, 不過唔使FULL TEST, 但當時話佢IQ正常, 讀障有點BOARDER LINE.  我同佢出去睇, 但一年內唔可以做同一個TEST, 所以只做咗個專注力TEST。話佢專注力不足。而家小五。見到你哋講小朋友理解同思考有問題。覺得我仔都係咁。所有要唸, 要思考既題目佢都唔識, 只係話唸唔到。
好似常識科, 好多野都係睇咗, 了解咗再WRITE自己意見, 佢係完全一唸唔到。

想知有限智能除了以上幾點, 重有咩特徵? 日常生活有無咩特別?
‹ 上一主題|下一主題