用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一後對功課
樓主: JNF
go

小一後對功課 [複製鏈接]

回覆 miriam 的帖子

我女初小有個數學老師都係咁講。佢話咁樣佢係改功課先可以知道實況,有無咩地方需要講多d,解釋好d。呢種做法其實好make sense。
說到底,都係睇小朋友情況和老師有無嫌棄。教仔女無一條公式,不過只要有心,一定有辦法。

醒目開學勳章 王國長老

Jane1983 發表於 19-10-21 09:01
回覆 miriam 的帖子

我女初小有個數學老師都係咁講。佢話咁樣佢係改功課先可以知道實況,有無咩地方需要講 ...
我同朋友講會話返我轉頭, 唔明緊係要講到佢明喇, 做唔岩咪要改正, 搵黎搞咩..............

我囡 d 功課錯到九彩都照交, 對功課簽手冊明明見到係錯都唔理, 唔改下正點知自己錯乜先.

Jane1983    發表於 19-10-21 09:52
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-10-21 09:44
我同朋友講會話返我轉頭, 唔明緊係要講到佢明喇, 做唔岩咪要改正, 搵黎搞咩..............

我囡 d 功課錯 ...
真的要看個別老師和小朋友,我們小一二跟得很足,otherwise慢細摩惶冇可能survive 到,小三四跟一半半,功課唔跟方便自己看到測考要focus 什麼,小五六就放八九成,不過還要高空盤旋gup 住,有時候小朋友覺得不小心錯其實是基本概念問題,基礎唔好讀上去就好難追

miriam 發表於 19-10-21 08:46
我囡 P.1 時數學科老師講左一番話, 有幾多家長願意跟真係唔知, 我就有跟

呢番說話係 EK 都講過唔少次

呢番說話我哋學校係校長講既,我份人好乖,做到足

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 19-10-21 09:59
真的要看個別老師和小朋友,我們小一二跟得很足,otherwise慢細摩惶冇可能survive 到,小三四跟一半半,功 ...
我囡 P.1 數學老師真係跟得好好, 有做家長義工時真係見到佢小息或午息時教返學生唔識既野, 所以都要睇個老師係咪有心教好個學生
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

自問對小朋友學業要求高,所以我唔會對功課、唔會陪溫書,小一就係俾佢跌跌碰碰勇於嘗試好時機。

唔對功課這做法要看情況。老師一對三十多個學生。不是每一個都看得仔細。以數學為例,假如他十錯一,這可由他。假如他十錯五,這就是他有不明白的地方。假如這重覆出現,家長不可不出手。

Baymax 發表於 19-10-22 11:54
唔對功課這做法要看情況。老師一對三十多個學生。不是每一個都看得仔細。以數學為例,假如他十錯一,這可由 ...

唔對功課係指俾佢自己做然後交, 等派簿返來睇下佢有冇錯、錯d乜野, 先可以知道佢學習上有咩問題。簡單問題/ 錯唔小心呢類就俾佢自己去留意和解決, 如果係理解上出錯, 家長可以適當指導 (不過我都係寧願佢自己主動問老師, 肯主動發問係求知表現)。

如果全部由家長改到完美先交俾老師, 咁永遠唔知小朋友究竟有乜唔識, 亦令佢唔會主動去求知, 因為家長一定出手幫。

miriam 發表於 19-10-21 08:46
我囡 P.1 時數學科老師講左一番話, 有幾多家長願意跟真係唔知, 我就有跟

呢番說話係 EK 都講過唔少次
我仔明年升小一... 我會PRINT呢段野出來..... 貼在房內! 要做一個「懶」媽。

retriever    發表於 19-10-22 18:56

醒目開學勳章 王國長老

Elenalan 發表於 19-10-22 12:25
唔對功課係指俾佢自己做然後交, 等派簿返來睇下佢有冇錯、錯d乜野, 先可以知道佢學習上有咩問題。簡單問題 ...
我都係完全唔對, 明明睇到錯都 "時運高, 睇唔到", 等老師改完返黎再問佢錯乜, 改正都再錯時先會出手糾正, 咁快叉隻腳落去, 都唔知佢個底係點囉.

我囡試過直式答案岩, 橫式答案錯, 點解? 直式計完答案係 "321", 橫式佢寫左 "123", 超抵死, 我見到完全唔出聲, 派簿返黎我咪問佢衰咩囉, 連佢都笑丫.

醒目開學勳章 王國長老

lambeanmama 發表於 19-10-22 16:52
我仔明年升小一... 我會PRINT呢段野出來..... 貼在房內! 要做一個「懶」媽。
祝你成功做「懶」媽

miriam 發表於 19-10-22 17:02
我都係完全唔對, 明明睇到錯都 "時運高, 睇唔到", 等老師改完返黎再問佢錯乜, 改正都再錯時先會出手糾正,  ...

我係睇都唔睇,唔小心睇到都當睇唔到。我完全接受到呀女功課成績差/平時分因功課差而拉低,幾乎每份都要改正,改完又改甚至重做。仲好,改正重做當溫書,認真做多幾次功課,測考唔使溫。

醒目開學勳章 王國長老

Elenalan 發表於 19-10-22 12:25
唔對功課係指俾佢自己做然後交, 等派簿返來睇下佢有冇錯、錯d乜野, 先可以知道佢學習上有咩問題。簡單問題 ...
真人實例

某位至親個阿媽非常勤力, 功課完全不可出錯, 完全岩晒咁交.

我仲係 FTM 時睇過點教, 就係逐粒字咁解, 查埋字典, 完全唔使落手做, 隨時寫埋答案畀佢抄.

有段時間我無聊地睇住佢做功課, 唔識時就碌大對眼望住我, 可以望好耐架, 原來係等我畀答案, 以我咁「勤力」既人, 我會咁傻郁手寫個答案畀佢抄咩, 咪傻喇~~~

日子有功之下咩成績大家心照喇.................

醒目開學勳章 王國長老

Elenalan 發表於 19-10-22 17:09
我係睇都唔睇,唔小心睇到都當睇唔到。我完全接受到呀女功課成績差/平時分因功課差而拉低,幾乎每份都要改 ...
我點都會望做齊咁多題未, 未就叫佢望多次, 佢都望唔到就算, 大筆一揮簽家課欄, 跟手叫佢放返落功課袋, 禮成!

當年 "123, 321" 呢單野我放左上 fb, 我班朋友都話有無搞錯

miriam 發表於 19-10-22 17:15
我點都會望做齊咁多題未, 未就叫佢望多次, 佢都望唔到就算, 大筆一揮簽家課欄, 跟手叫佢放返落功課袋, 禮成 ...

我係連有冇做齊功課都唔check,有冇帶唔齊課本亦唔理, 所以佢小一初期經常欠交功課 ,老師亦常寫手册。老師打電話來了解我都表明自己教育理念立場。慢慢老師都明白。

我對學業要求高,不止求分數呢個層次,我唔接受不求甚解和不負責任。

Elenalan 發表於 19-10-22 17:22
我係連有冇做齊功課都唔check,有冇帶唔齊課本亦唔理, 所以佢小一初期經常欠交功課  ,老師亦常寫 ...

Very well said, 學到野。

醒目開學勳章 王國長老

Elenalan 發表於 19-10-22 17:22
我係連有冇做齊功課都唔check,有冇帶唔齊課本亦唔理, 所以佢小一初期經常欠交功課  ,老師亦常寫 ...
總之要「懶」時就真係要懶, 太勤力未必係好事

Elenalan 發表於 19-10-22 17:09
我係睇都唔睇,唔小心睇到都當睇唔到。我完全接受到呀女功課成績差/平時分因功課差而拉低,幾乎每份都要改 ...

記得呢度有位長老唔係咁認同喎。話老師差佢錯,跟家長搵到錯係一樣。。。

retriever 發表於 19-10-22 18:59
記得呢度有位長老唔係咁認同喎。話老師差佢錯,跟家長搵到錯係一樣。。。
...

唔識邊位。各施各法,因材施教。

MrBeast 發表於 19-10-21 09:59
真的要看個別老師和小朋友,我們小一二跟得很足,otherwise慢細摩惶冇可能survive 到,小三四跟一半半,功 ...

高空盤旋⋯你的形容好正
‹ 上一主題|下一主題