用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一後對功課
go

小一後對功課

各位有工作既媽媽,聽講升小一後會好難安排小朋友功課,如果我放工到屋企已經7點幾8點。應該點安排小朋友功課問題呢? 長老、姐姐似乎幫唔到...

JNF 發表於 19-10-18 18:05
各位有工作既媽媽,聽講升小一後會好難安排小朋友功課,如果我放工到屋企已經7點幾8點。應該點安排小朋友功 ...

起碼要求小朋友自己完成當日所有功課,如遇到問題唔明主動要求姐姐拍照並WhatsApp錄音比你查問,至於對功課就睇你返屋企仲有幾多時間,先改大錯,小錯由佢去面對改正,如果小朋友受教,三個月至半年應該會有成效。

回覆樓主:

先要教他自行完成功課,唔識就whatsapp問或待你回家問。我由小已教他,所以上小一做功課無問題。

回覆樓主:

各位有工作既媽媽,聽講升小一後會好難安排小朋友功課,如果我放工到屋企已經7點幾8點。應該點安排小朋友功 ...
唯有去功課輔導班。社區中心的,大約千幾元1個月,商業的就2千幾。如果請中學生上門,大約1百元1小時,1個月都係2千幾。
好明白有些學校教得好深,小孩有一半都要靠大人教,才識做。
工作到7一8點,回家只想有親子時間或同小孩溫習。

其實好睇小朋友跟唔跟到學校程度,以及佢可唔可以自律做功課。如果小朋友基本上跟到,功課佢大多識做,又願意在長老監督下,係你放工回家前完成功課。咁你回家望吓,清少少佢唔明的嘢,咁就最好。

但如果佢跟唔到,功課好多唔識,又或者等你返來先做,咁就完全唔同玩法。

MrBeast    發表於 19-10-21 08:36

俾佢自己攪。

家長返來只睇手冊,知道做完功課就簽名。

你上進D 既就做多步,翻下頁,睇下係咪版版做齊。

千祈唔好幫佢對內容,隨佢錯隨佢俾老師差佢。

長遠係對佢好既。

回覆樓主:

我小朋友大致會自行完成但總是會有 careless mistakes (even 聲稱檢查咗)。我仲糾纏緊應唔應該幫仔 check 功課錯處,又驚做得唔好老師唔鐘意。老師打交叉,囝又好似唔多在乎  

Drop her to a homework-tutoring class to finish the homework before going home.

retriever 發表於 19-10-19 12:37
俾佢自己攪。

家長返來只睇手冊,知道做完功課就簽名。

係,阿仔學校老師都係咁講,由得小朋友錯,目的係老師想知小朋友唔識d咩,對老師教學都有好處。

sailormercury 發表於 19-10-19 13:57
我小朋友大致會自行完成但總是會有 careless mistakes (even 聲稱檢查咗)。我仲糾纏緊應唔應該幫仔 check  ...

阿仔小一我會幫佢對埋功課,因為小一要適應,又多字寫,做完一次錯左要改正變左做兩次小朋友都會有少少壓力,所以我會幫佢對功課。

到小二時,我開始唔對佢功課,由得佢錯,我話將來温書都知自己曾經唔識乜野。功課俾你攞滿分係冇意思的,最重要考試分數。阿仔都明白,因為佢親身經百戰,佢功課一直都係要來回改幾次以上,但考試成績係老師都話估佢唔到。

IloveJJ 發表於 19-10-18 23:43
即使我係ftm, 我都要求我仔自己在房完成功課,有唔識都要做曬先可以問,咁先可以培養佢哋自己搵答案,自己 ...

係呀,呀仔問我功課,我從槍都唔會直接比答案,係問佢問題等佢自己揾答案

sailormercury 發表於 19-10-19 13:57
我小朋友大致會自行完成但總是會有 careless mistakes (even 聲稱檢查咗)。我仲糾纏緊應唔應該幫仔 check  ...

做錯好正常,老師點可以唔高興?

我哋小一開始已經係唔幫佢CHECK 功課,功課既GRADE 要接受有時唔好,但睇到會改進。

呢種方法,最大好處係考試唔會有太多意外。

sunnymama2 發表於 19-10-19 18:42

阿仔小一我會幫佢對埋功課,因為小一要適應,又多字寫 ...

我哋都係,老師有話“考試又OK 喎”

呢句話言中有物,即確實係好多家長幫改功課到完美先交。

retriever 發表於 19-10-20 09:14
做錯好正常,老師點可以唔高興?

我哋小一開始已經係唔幫佢CHECK 功課,功課既GRADE 要接受有時唔好,但 ...

朋友仔讀地區超谷一線小學小一,家長一早就收到一本家長手冊,內有指示要求家長要跟足小朋友的學習進度(如指明要幫小朋友對功課)。

家長有乖乖幫小朋友對功課,但有時睇漏眼都係有做錯。小至寫錯筆畫大至做錯答案。9月已經被老師寫了好多次學生手冊+接到好幾次老師電話,要求家長"跟緊啲功課"

scgift 發表於 19-10-20 18:12
朋友仔讀地區超谷一線小學小一,家長一早就收到一本家長手冊,內有指示要求家長要跟足小朋友的學習進度(如 ...

我覺得呢類老師想將教小朋友的責任推比家長多d

sunnymama2 發表於 19-10-20 18:26
我覺得呢類老師想將教小朋友的責任推比家長多d

是的。入讀此校的家長要做好心理準備需要陪伴小朋友拼足6年,一點也不能鬆懈。

如果沒人其他人幫忙,功課輔導班是唯一選擇。我都有幫女兒檢查功課,讓她錯雖然可訓練她,但有時功課多,又要改正(更有重改),我不想為功課廢寝忘餐。有些老師要求高得令人吃不消,丁點兒錯也要改,若改正也佔了25% 時間,真是很無謂。我檢查功課時不單纯是功課錯與對,更是延伸學習,例如關於動詞功課,我會多講及物和不及物動詞之別。當然幸好是兩公婆互相合作,否則怎能與FTM一併!

Cheeselover 發表於 19-10-20 22:48
如果沒人其他人幫忙,功課輔導班是唯一選擇。我都有幫女兒檢查功課,讓她錯雖然可訓練她,但有時功課多,又 ...

冇錯,的而且確己改正太多,會令小朋友吃不消。

但因為係WKM, 冇太多時間同佢對功課, 唔同小一,又因為老師的要求,我對check 功課鬆左好多,如抄寫詞語,數學計數我唔會每條幫佢睇,但作文我會。

好似啱啱的週末英文作文功課,雖然文法錯好多,我會先讚讚佢(啊收了ek jm 提供的讚美教學法),畢竟係佢自己完成的,之後有意無意食飯/坐車時問佢英文文法,因為我反覆問左幾次,佢已有印象,到星期日晚再同佢研究作文,叫佢嘗試自己揾錯處,佢都可以自己揾出來。

幸好小朋友間學校對家長要求唔高,阿仔都成日欠交欠帶功課,我又由得老師寫手冊,老師又唔會煩我,否則wkm 真係吃不消

醒目開學勳章 王國長老

我囡 P.1 時數學科老師講左一番話, 有幾多家長願意跟真係唔知, 我就有跟

呢番說話係 EK 都講過唔少次

老師話佢都知家長好勤力, 好緊張, 學歷都好好, 但記得功課個度由得佢地自己做, 交到俾我時就會去改, 有錯就做改正, 再錯都唔明時我就會叫佢地黎搵我, 我再教佢地.

試過有學生功課做岩晒返黎, 但考試考得好差, 家長就問我點解, 原因就係家長太勤力要功課全部做岩晒先交返黎, 咁我又點知佢唔識呢, 一定覺得佢識晒架, 到考試考得差我都唔識答.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~