用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 就UT點溫好, 中一新丁
go

就UT點溫好, 中一新丁

見就UT, 今年中一,其實應該點溫好:

英: 好似沒咩野溫, 串下字咁?
中:  呀女話應該溫詞語, 同睇下學過既文言文, 好似沒咩野溫
中史: 到現在都沒測過驗, 應該點溫? 要買練習做下嗎?
ih(英文教): 見佢worksheet 有一篇文章, 緊住有d問題講下持分者咁, 應該點溫,現在教緊銳務個d, 要買練習做嗎?

請大家指點一下.

回覆樓主:

英文冇乜野溫,除非老師係有講會出特定內容,例如 reader、vocab。
中文要睇老師有冇講任何野,例如會唔會考課文。詞語就一定溫熟。會出文言文的話,就自己去做文言文練習。
中史背熟所有教過嘅野就得。份卷 8 成都係考「歷史知識」,背得夠熟就肯定冇問題。
IH 教左 map reading 嗰啲未?如果冇,只係教點樣分 stakeholders、effect,就攞上兩三個月嘅新聞,每一件新聞都自己分析。呢啲冇得買練習做,係靠自己。新聞日日新鮮,練習出得黎都 old news。

回覆樓主:

謝謝大家, 睇下佢自己清唔清楚, in case 佢問我我都幫到下佢, 都有叫佢如果唔知點溫叫佢問下老師, 不過唔知佢最後會唔會自己走去問, 始終現在中學既野同我地舊時好唔同, 自己都想了解多一點, 謝謝各位.
Debby

細細粒媽咪 發表於 19-10-13 21:21
見就UT, 今年中一,其實應該點溫好:

英: 好似沒咩野溫, 串下字咁?

我完全無理佢呀,等佢第一次個成果再打算啦。阿女唔敢同我講,想C6買本英文練習佢做,我同阿女講,你自己溫啦,唔好嘥錢啦

little_yolky 發表於 19-10-15 13:59
我完全無理佢呀,等佢第一次個成果再打算啦。阿女唔敢同我講,想C6買本英文練習佢做,我同阿女講,你自己 ...

點解唔買呢?

little_yolky 發表於 19-10-15 13:59
我完全無理佢呀,等佢第一次個成果再打算啦。阿女唔敢同我講,想C6買本英文練習佢做,我同阿女講,你自己 ...

如果為求分數,適當的練習還是非常有幫助的。
雖然不是分數第一,中學生分數好睇D,還是應該的。

gigayan 發表於 19-10-17 10:14
點解唔買呢?

邊得閒理佢呢!阿妹好嚴峻呀!

IloveJJ 發表於 19-10-15 21:43
你女學校英文會唔會考課外先?
我見我仔寫住考GE, 係咪即係General English? 即係坊間既練習?
...

我乜都唔知呀!佢咁大個人自己諗啦!

b3410 發表於 19-10-17 10:28
如果為求分數,適當的練習還是非常有幫助的。
雖然不是分數第一,中學生分數好睇D,還是應該的。
...

阿妹呈一呀!評估仲係唔合格!仲邊得閒理個大呢!佢自己搞掂去啦!

little_yolky 發表於 19-10-17 11:11
阿妹呈一呀!評估仲係唔合格!仲邊得閒理個大呢!佢自己搞掂去啦!
考驗你的功力!

不過冇時間理阿大,更加應該買本書俾佢自己做。

b3410 發表於 19-10-17 11:14
考驗你的功力!

不過冇時間理阿大,更加應該買本書俾佢自己做。

佢要做自己去買啦!邊得閒啫!

little_yolky 發表於 19-10-17 11:16
佢要做自己去買啦!邊得閒啫!

阿大叫阿爸買,咁叫阿爸買啦

Btw,佢地呢兩星期好似好多test dict,我女忙到無時間理我.....

gigayan 發表於 19-10-17 11:27
阿大叫阿爸買,咁叫阿爸買啦

Btw,佢地呢兩星期好似好多test dict,我女忙到無時間理我.....:zomb ...

我周身唔得閒,佢仲問我點溫!嬲到我叫佢背晒佢

little_yolky 發表於 19-10-17 11:11
好似我當年,大女升中細女小一,全無理过个細,成个礼拜無簽手册,俾老師警告……

little_yolky 發表於 19-10-17 11:45
我周身唔得閒,佢仲問我點溫!嬲到我叫佢背晒佢
其實可否教左阿細點溫後比少少時間阿大呢?只小都要解釋一下是妹的非常時期,而中一有空間自己探索一下,再加句肉麻的:我相信你做到的