用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不肯開口說英文, 頭痛
go

不肯開口說英文, 頭痛

小朋友小四, 讀傳統本地小學,其實自幼稚園無間地去上英文班,Phonics , writing , oral…etc. reading, 能力不錯,gramma 中規中矩, listening 都好好,唯獨是speaking 唔多掂,唔肯開口, 出去上堂咁多年,也說她好少發言,一問就一句短答.

平日真的少英, 少講少實習,二來性如我細個一樣怕講錯唔敢講,三來不是母語, 唸到中文點講,英文又唔知點講……..怕羞

大家認為怎樣改?

1)請老師上門教

2) 上小組英文Speaking course

3)上外藉老師教的興E.gcooking, sports…etc.

試下朗讀,drama

外籍老師一對一口語班。用英語教的運動班。

回覆 happpy 的帖子

我大女曾經都唔喜歡講英文,就算有工人姐姐唔識中文,佢都照同姐姐用中文講,工人姐姐去估佢講咩,7,8月個陣暑假我報左一星期三堂(每堂一小時,分開三日上),老師教下phonics,寫下英文句子...但就外籍老師好似次次都一對一,幾個星期後佢就開始肯同工人姐姐用英文講,當然都不能expect佢用完整句子講但起碼肯講,希望幫到你!

我大個個都係咁。其實係性格造成多,如果怕羞,被動,需要安全感,就易偏愛母語,拒接受外語。雖然0補習,但我已經8成時間同佢講英文,佢睇D卡通(雖然少睇電視)大多係英文,亦有同佢睇英文書,但佢自己唔會主動講。

佢小二我無迫佢講,只係會睇英文書叫佢讀比我聽,遲D視乎情況睇下駛唔駛NS一對一。

細個個掉轉,會無啦啦爆句英文出黎,唔知佢講乜佢會講多次,再唔知佢會用方法令你明。平時成人英文佢肯定聽唔明,但又會聽到中間個别字個時好興奮同你講佢聽到乜。

唔同性格,同一環境,出黎效果差好遠。

如果樓主個同我大個個差不多性格,小班一對一成效會大好多(當然貴好多)。唔係能力問題,但佢去到大班唔主動學其實成效細。

回覆樓主:

樓主不用給孩子假設不說英語的理由,真正的原因只有孩子自己知道,或者是沉默反抗樓主安排了太多英語課程呢!

asweetmom 發表於 19-10-5 22:07
樓主不用給孩子假設不說英語的理由,真正的原因只有孩子自己知道,或者是沉默反抗樓主安排了太多英語課程呢 ...
樓主話"如我細個一樣怕講錯唔敢講",有可能遺傳左呢D特質。

樓主可以諗下,點樣可以提昇自身Speaking的動機,然後放落小朋友度試下。例如,會唔會自己平時都講下,佢見到有個盤,興趣又大D?

怕醜好正常,就算係廣東話,都未必肯,更何況係一個佢冇咁認識嘅語言。上門會適合返啲被動嘅小朋友,一對一,互動性太高,冇得避。小組可以避,興趣班更加可以避,因為興趣班多數係老師講,小朋友照做就得。

上門都唔一定要真係教野,陪玩陪睇戲做下手工藝,一次生兩次熟。小朋友想人地配合玩、講故事,就會主動講。你又配合下,一齊講英文,進步更快。

happpy 發表於 19-10-4 08:32
小朋友小四, 讀傳統本地小學,其實自幼稚園已經無間斷地去上英文班,Phonics , writing , oral…etc. reading ...

小朋友小四,絕對有能力表達清楚自己不喜歡説英文的原因。你要先了解真正嘅原因是什麼?

天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主:

我女之前(K3)都唔多肯講英文,直到我喺屋企同佢玩時都講佢就肯講。而家成日都主動同我講英文或玩嘢講PTH (因為知我唔識)。平時同佢whatsapp都係用英文。會唔會你孩子覺得你自己都唔講但點解要迫佢講?

Mrs.Luckycat 發表於 19-10-6 10:00
小朋友小四,絕對有能力表達清楚自己不喜歡説英文的原因。你要先了解真正嘅原因是什麼?

...

我也認為先了解不愛説英語原因才下藥,有些小朋友就不愛說,亦有些很會說話(母語),但討厭英語不能充分表達;語境和需要亦是原因,所以為何菲律賓姐姐受歡迎,盲目給他額外補助未必有效。
我也明白家(emoji)沒有英語語境的困難(所以菲律賓姐姐受歡迎),惟有自己找機會,讓他感覺説英語的重要和帶來的方便。