用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 聖安當vs藍循
樓主: pluszero0
go

48網 聖安當vs藍循 [複製鏈接]

pluszero0 發表於 19-9-23 19:24
我想俾佢入間唔太谷的學校,我覺得活動教學比較啱佢
藍循同聖安當都係谷

觀塘區升中派位好個堆, 無一間唔谷

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-9 16:02
似乎你活在另一時空

在我的世界中, 藍循3年前已跌出觀塘4大小學之列 (同前3間至少有10%差距), 反之聖安當 ...

想請教 油塘基顯基法係二線頭 但放乙一機會聽講都話微 咁乙二可以放那些呢

回覆 Monchichi110 的帖子

第2可放樂華天主教,參觀過都唔錯。而家仲有無借九龍灣位? 如有,牛基顯都可能得,但出名d,乙2就少位抽。堅樂乙2都應該得,成績就一般,不過校風是好的。

我本人覺得聖愛德華都唔錯,樓主可考慮,但如果想升中派位好,一定兩間兆強~

回覆 carven1977 的帖子

其买我未糸好明甲1,2,3, 可否同乙1,2,3一样?

hkpapa852 發表於 19-12-9 16:03
藍循同聖安當都係谷

觀塘區升中派位好個堆, 無一間唔谷
糸米聖安好过藍循、派中学位?

zanezane 發表於 19-12-10 13:26

第2可放樂華天主教,參觀過都唔錯。而家仲有無借九龍灣位? 如有,牛基顯都可能 ...

謝謝 呢間黎緊會去參觀

我當年都係sch visit過後,覺得間學校穩陣先放乙2。英文唔淺,學術係2線學校黎講算有要求。
校風同升中黎講,比同村另一學校好。

愛德華乙2難入過樂天好多,大概是因為名氣同地址問題吧。

zanezane 發表於 19-12-12 20:38

我當年都係sch visit過後,覺得間學校穩陣先放乙2。英文唔淺,學術係2線學校黎 ...

愛德華近我多些 但唔敢放乙二囉 唉 好多間唔放乙一都無機會

hkpapa852 發表於 19-12-9 16:02
似乎你活在另一時空

在我的世界中, 藍循3年前已跌出觀塘4大小學之列 (同前3間至少有10%差距), 反之聖安當 ...
邊兩間同基x同一水平?

alison422 發表於 19-12-13 10:36
邊兩間同基x同一水平?
油塘有千禧校舍個兩間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

alison422 發表於 19-12-12 16:43
糸米聖安好过藍循、派中学位?

聖安當2019年升B1中學%高過藍循

Monchichi110 發表於 19-12-10 11:16
想請教 油塘基顯基法係二線頭 但放乙一機會聽講都話微 咁乙二可以放那些呢
...
乙2咪放46網既小學囉!

一線二線係講緊成績,熱門係講乙一多唔多人揀。48網雙兆,藍循,聖馬太,雙油,聖愛德華,聖安當,觀秀,呢9間按過去兩三年大抽獎結果,乙一已派哂,放乙二已經冇機會抽

hkpapa852 發表於 19-12-13 14:35
乙2咪放46網既小學囉!
46網只借幾個位俾48,睇你搏唔搏

我唔認同咩嘢活在平衡時空…… 揀學校係要多方面發展平均,並非全部睇成績。 聖安當同藍循用家我都識……聖安當呢幾年的確進步唔少…… 但我識嘅用家話都谷咗好多讀得辛苦,相反藍循可能係冇之前咁好……但事實亦唔差( 其實呢兩間近兩年都差唔多,大約4X%升英中),我識嘅用家話呢幾年確實冇咁谷……功課各樣輕鬆左……咁五六年班都會補課但相對冇之前咁辛苦……另外……油基顯今年都派得好好,有五成升英中!以今年派位應該最好係德兆聖馬太,之後平兆油基顯然後藍循聖安當再落就油基法陳呂同聖愛德華,但注意唔好比呢D派位百分比過份影響自己……因為其實每間小學之間衹係相差好少以5%為例(有好多甚至衹相差2-3%)每100個學生衹差5個咁每間學校都係百多人…… 如果係鍾意嗰間學校嘅理念都唔會為嗰幾個人嘅差額而放棄啦係咪? 而且派位真係每年都唔相同 老實講今屆可能個個精英下一屆可能真係冇咁多精英都唔奇㗎 講真而家先一年班就算而家間學校派得好好都唔代表到你讀到五六年班嘅時候都仲係咁好……係喎利申返先,小囡油基顯小一、隔離屋兩姐妹藍循小一同小五,老公姪女聖安當小三……其實 每間學校都有捧場客 我自己舊年就鍾情油基顯同藍循,不過家住油塘所以揀左油基顯又幸運入到…… 其實48網都算多質素好嘅學校……

回覆 tangkiki123 的帖子

咁想問下油基顯關愛同功課測默如何?
‹ 上一主題|下一主題