用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 聖安當vs藍循
go

48網 聖安當vs藍循 [複製鏈接]

將會搬去觀塘住,對觀塘校網認識有限。做完資料搜集後,心儀聖安當同藍循,求大家俾d意見,邊間好d?
   2    0    0    0

pluszero0 發表於 19-9-23 18:55
將會搬去觀塘住,對觀塘校網認識有限。做完資料搜集後,心儀聖安當同藍循,求大家俾d意見,邊間好d?
...

補充一下,手上兩間都係得15分,所以都係博大抽獎或者叩門

pluszero0 發表於 19-9-23 18:55
...

你小朋友性格係點?學校好難m句話好定唔好,每間都有佢嘅特性

你想小朋友入間點嘅學校?想活動d 定係傳統d?

Mikor 發表於 19-9-23 19:15
你小朋友性格係點?學校好難m句話好定唔好,每間都有佢嘅特性

你想小朋友入間點嘅學校?想活動d 定係傳統 ...

我想俾佢入間唔太谷的學校,我覺得活動教學比較啱佢

pluszero0 發表於 19-9-23 19:24
我想俾佢入間唔太谷的學校,我覺得活動教學比較啱佢

藍循

Leeleelau 發表於 19-9-23 23:42
藍循

點解?你小朋友讀緊?

藍循爭好遠!聖安當愈黎愈差

回覆樓主:

藍循勁d,但聽聞幾谷
聖安當成績冇藍循咁好,但谷唔谷就唔肯定

Eunice0203 發表於 19-9-24 01:19

但我睇聖安當網頁資料,入英中比例愈黎愈好,上年47%

我自己buy 藍循多啲。

pluszero0 發表於 19-9-24 07:42
但我睇聖安當網頁資料,入英中比例愈黎愈好,上年47%

藍循2019年升英中都有47%(61/130)

http://www.ltmps.edu.hk/tc/content/畢業生升中情況

回覆 pluszero0 的帖子

聖安當2019年有52人(40%)升B1中學

http://025.saps.edu.hk/promote/index.php?p=1516allocation

B1 26+26 = 52 (40.00%)
B2A-1C 1+0 = 1 (0.77%)
B2 5+3 = 8 (6.15%)
全開英文班中學: 32+29 = 61 (46.92%)
其他: 69 (53.08%)
總數: 130^ (100.00%)

^ 全開英文班中學61人 / 47%
* Banding據hkpapa名單

2018/2019年度升中派位主要情況
2018/2019年度升中派位結果已經公佈,獲派中一全開英文班中學百分率超越47%, 其他同學均獲派理想或心儀中學。

他區中一全開英文班中學

入讀人數

1.

張祝珊英文中學

2.

保良局第一張永慶中學

3.

伊利沙伯中學

4.

香港真光中學

5.

中華基督教會協和書院

6.

嘉諾撒書院

7.

港大同學會書院

8.

聖母玫瑰書院

9.

筲箕灣官立中學

10.

聖馬可中學

11.

香港中國婦女會中學

12.

迦密主恩中學

13.

香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學

14.

德愛中學

15.

景嶺書院

16.

將軍澳官立中學

17.

聖母書院

18.

福建中學

19.

金文泰中學(學校以中文為主要教學語言)

本區中一全開英文班中學

入讀人數

1.

聖言中學

2.

觀塘瑪利諾書院

3.

藍田聖保祿中學

4.

聖傑靈女子中學

5.

梁式芝書院

6.

順利天主教中學

7.

新生命教育協會呂郭碧鳳中學

8.

中華基督教會蒙民偉書院

回覆樓主:

藍循2019年有48人(37%)升B1中學

http://www.ltmps.edu.hk/tc/content/畢業生升中情況

B1 48 (36.92%)
B2A-1C 4 (3.08%)
B2 13 (10.00%)
NR/其他 65 (50.00%)
總數: 130 (100.00%)

B1* 48
華英 3 協恩 2 庇理羅士 2
張祝珊 1 嘉諾撒 1 港島民生 1
迦密主恩 1 宣基 2 恊和 2
聖言 5 藍田聖保祿 8 聖傑靈 3
順天 6 梁式芝 2 觀官 2 蒙民偉 4
滙基東九龍 2 福建 1

B2A-1C* 4
可立 1 培基 1 將官 2

B2* 13
呂郭 9 顯理 2 培道 1 胡兆熾 1

NR/其他 65
王華湘 4 陳楚思 8 梁季彜 2
基孝 11 SJAC 3 其他 37

* Banding據hkpapa名單

聖安當派位靚過陳呂仲德

如果想要龍頭學校,聖安當不用考慮
同網入面,仲有兩間李兆強都好好

Bearyguy 發表於 19-11-28 16:41
如果想要龍頭學校,聖安當不用考慮
同網入面,仲有兩間李兆強都好好

兩間兆強是48網龍頭有過半升B1
但係······難抽中

咦,原來樓上都係48網人喎

嚟緊都搬48校網,早前完全冇了解過,求填表指導。只有15分,希望學業適量,一般谷,小朋友適合傳統教學。
兩家李兆強係唔係都好難入?

Queenie217 發表於 19-12-9 11:00
嚟緊都搬48校網,早前完全冇了解過,求填表指導。只有15分,希望學業適量,一般谷,小朋友適合傳統教學。
...

填表大抽獎唔計分,個個機會均等,只有夠唔夠運

Eunice0203 發表於 19-9-24 01:19
似乎你活在另一時空

在我的世界中, 藍循3年前已跌出觀塘4大小學之列 (同前3間至少有10%差距), 反之聖安當過去4/5升中派位越嚟越好, 2年前更超越循.

兩間目前只係和油塘兩間基X同一水平, 只係觀塘區二線頭小學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題