用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「自行分配」三月知結果
樓主: elbar
go

「自行分配」三月知結果 [複製鏈接]

mypineapple 發表於 19-8-29 23:55
我都唔知三月公布係好事還是壞事, 學校收了當然皆大歡喜, 但見住隔離果位同自己差唔多既收咗, 但自己無 ...

咁直資不嬲都一早知結果, 隔離位同學同自己一齊apply, 人地有offer, 自己冇咪呈三努力D囉!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我估會响3月底考完呈3之後才公報自行結果,唔會影響到Banding排名。

gracelam 發表於 19-8-30 08:37
咁直資不嬲都一早知結果, 隔離位同學同自己一齊apply, 人地有offer, 自己冇咪呈三努力D囉!!
...

同意,這個情況一直都有,不過直資人數可能唔及自行的多

有三線學校系家長會講,佢地不贊成提前公報,話會影響同學的信心。

其實直資與自行收了,縂有一批小朋友會失落。但這個也是成長的機會。而且,也是一種令自己更發奮讀書的理由。
我女不是最叻的,但她都希望她能進B1A的學校,所以自行收的機會都是一半一半。所以,作爲阿媽,當然希望她能一擊即中,但如果沒有在自行階段被取錄,我也做好繼續鼓勵的準備。

回覆 pccw2017 的帖子

其實自行報同區比報跨區的機率系咪相對大點~,同一組別?我見跨區收的名額其實得幾個~

0030 發表於 19-8-30 09:37

其實自行報同區比報跨區的機率系咪相對大點~,同一組別?我見跨區收的名額其實得幾 ...

不要框死自己的選擇範圍,自行睇成績為主,成績夠嘅話去到邊都係搶手貨。

0030 發表於 19-8-30 09:37

其實自行報同區比報跨區的機率系咪相對大點~,同一組別?我見跨區收的名額其實得幾 ...
唔關事, 學校都係睇成績次第同面試表現收人. 名額問題主要係家長唔想跨區咁遠返學.

medicine 發表於 19-8-29 18:13

問題的關鍵係,呈3幾時考?

按照目前已知公佈時間睇,呈3時間係在自行公佈結果前。

假若呈3時間係在公佈自行結果后。

甘,就有問題咯:有人答話呈1呈2係B1生,不會變B2生,邊個話你知?甘講係唔係前兩次考過之後係B1生就無需考呈3?如果係,估計好多B1生都唔再考包括未獲自行學位的學生。

再舉個例子,某校150人,岩岩好1/3係B1即50人。自行階段有15人(自行招生比例30%比例計算),而自行招生結果公佈后,該15位學生全部在第三次呈分試中‘巧合’地失手。全部15人的各科分數不超過20分,在999632計呈分比重后的三次縂排名全部跌出B1生(不需考慮係B2或3生)。甘樣一來,該校呈分縂排名的前50成爲B1生參加大抽獎。又假若該學區網有足夠B1學額。到公佈派位結果時,該校有15+50個學生成功進入B1中學。該校大豐收。來年吸引力更强。而消弱的係邊滴學校的B1機會?明顯,就係自行階段獲得少甚至無B1中學取錄學生的小學。

假設中,該小學的B1學生有機會响自行階段被取錄的百分比為30%為15人。同樣地,該校的B2或B3學生在他們的組別中最top嘅頭30%學生亦有機會响自行階段被不同嘅B2或B3中學所取錄。所以,整級小學計,可能有(15人x3組別=45人)响自行階段被取錄了。

假如小朋友系band 1B成績,系咪自行報1C的學校會機會大點~我覺得報同level的學校自行會相對機會微~,報相對低一點的學校,主要不想小朋友競爭太大,壓力太大,再能3月早點知道收生情況

回覆 YmOra 的帖子

假如小朋友系band 1B成績,系咪自行報1C的學校會機會大點~我覺得報同level的學校自行會相對機會微~,報相對低一點的學校,主要不想小朋友競爭太大,壓力太大,再能3月早點知道收生情況

0030 發表於 19-8-30 10:35

假如小朋友系band 1B成績,系咪自行報1C的學校會機會大點~我覺得報同level的學校自 ...

不過好多好多好多家長會"唔甘心", "做乜咁快放棄?", "入左就冇得博大抽獎Band 1a 中學囉!!"

回覆 gracelam 的帖子

我就無甘進取了~而且出生率越來越高,還是保守點好~而且我不希望上了勁的學校,要日日追成績~我只希望開心享受中學時光,能多參加些學校課外活動~

LeeCC    發表於 19-8-30 11:00

0030 發表於 19-8-30 10:53
回覆 gracelam 的帖子

我就無甘進取了~而且出生率越來越高,還是保守點好~而且我不希望上了勁的學校,要 ...

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 19-8-30 08:46
同意,這個情況一直都有,不過直資人數可能唔及自行的多

有三線學校系家長會講,佢地不贊成提前公報,話 ...
咁早打定輸數

bobbob 發表於 19-8-30 11:01
咁早打定輸數

朋友話佢地學校一向無人入直資,所以無學生會提早有offer的經驗,大家一起等結果的

醒目開學勳章

我估一般三月尾之前應該已經考左呈三,否則會太接近六月頭考的畢業試?

假如小朋友系band 1B成績,系咪自行報1C的學校會機會大點~我覺得報同level的學校自 ...
我覺得如果系1B成績,入1C中學都接受嘅話,咁可以揀1間1B,1間1C嘅中學,呢種揀法比較正路

呢樣真係好難講,睇你好唔好彩,以去年為例,灣仔鄧肇堅中學B1C,個個諗住呢間無咁谷又想保守報呢間,結果仲熱過QC有成17人爭一個自行位,返而QC都係保持15人爭一個位。而東區張祝珊中學1A校反而競爭小得9人爭一個位。其實張記換了校長幾年已經唔係谷的學校亦不再只睇成績收生。朋友的女屬於1B至1C間都收左佢,所以真係好難講。

回覆 YmOra 的帖子

假如小朋友系band 1B成績,系咪自行報1C的學校會機會大點~我覺得報同level的學校自行 ...

向下微調找中學機會當然大,只要自己接受就可以。不過,B1c中學也要做點功課才可以找到好學校。

老周 發表於 19-8-30 11:32
我覺得如果系1B成績,入1C中學都接受嘅話,咁可以揀1間1B,1間1C嘅中學,呢種揀法比較正路 ...

我哋有個同學仔今年就係咁。佢1B成績,自行一間1A,一間1C,最後入咗1C。
‹ 上一主題|下一主題