用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 超細b
go

超細b [複製鏈接]

請問小朋友17年12月出仔。應該今年報k1定出年報 係大b?唔該曬
   3    0    0    0

Giraffe333 發表於 19-8-16 19:04
請問小朋友17年12月出仔。應該今年報k1定出年報 係大b?唔該曬

今年照報,有心儀學校收就照讀
除非有特定名私幼/龍幼好想入

我小朋友都係超細B,照讀左K1(卷校),之後果年再報K1,有心儀名幼收,於是Repeat K1
咁先前讀的K1當讀免費N斑囉

回覆樓主:

你自行決定想做大B定細B?唔一定細B就唔得,當佢哋越大嘅時候差距會越小,我女都係12月B超細B,係全級最細,冇讀pn,都考到名幼,小學都考到一線私校。女仔就真係如果可以就唔好做超大B,
當佢大個會有自尊心,唔想全班同學都細過佢!男仔就冇乜所謂,如果有心儀學校收,又跟到,就唔需要浪費佢一年時間

betaruce 發表於 19-8-17 00:57
你自行決定想做大B定細B?唔一定細B就唔得,當佢哋越大嘅時候差距會越小,我女都係12月B超細B,係全級最細, ...

Agree!

回覆樓主:

我都一直在想這個問題,小兒也是Dec 2017出世的超細B,黎梗8月就讀N班。

眼前見到2020/21的入學申請,唔知究竟重讀N還是報K1(emoji)

內心就唔想做超大B, 想跟返2017年條隊,但又怕K1會無offer.

其實有無學校收超細B入K1呢?

ononsweetie 發表於 19-8-19 00:25
我都一直在想這個問題,小兒也是Dec 2017出世的超細B,黎梗8月就讀N班。

眼前見到2020/21的入學申請,唔知 ...

PN規定要足2歲才可以入讀,8月應該未可以入讀入。 最快係今年12月插班。

piglover 發表於 19-8-19 07:25
PN規定要足2歲才可以入讀,8月應該未可以入讀入。 最快係今年12月插班。
...

謝謝妳啊~
不過我都唔係好知點解,學校又真係收左佢,後日就返學啦~成班都是2017年9至12月出世的超細B。
記得有家長問過校長,校長說是他們唔知申請左d乜,唔知咩師生比例,所以係合法(抱歉,我都聽到一舊舊)

ononsweetie 發表於 19-8-19 00:25

眼前見到2020/21的入學申請,唔知 ...

視乎你想入果間是什麼幼稚園,因為有少部分幼稚園係唔收超細B 11月/12月小朋友申請表,
想讀就一定要超大B報 e.g. 培正 / 根德園

所以除非你係某間名幼/龍幼非讀不可/好心儀,
劵校學位一定夠,爭在果D學校係咪你想讀

所以我會覺得照報K1,亦報N做後備
我小朋友當初都是咁,幸好K1有心儀劵校收,然後第二年再報心儀私校( 細B無得報果D)

Darklady 發表於 19-8-19 10:11
視乎你想入果間是什麼幼稚園,因為有少部分幼稚園係唔收超細B 11月/12月小朋友申請表,
想讀就一定要超大B ...

恭喜妳啊~
謝謝妳分享,我無咁迷惘啦~

K1(名幼+劵校) 兩樣都報哂去,入唔到心儀名幼就當免費N班,第二年再黎過

ononsweetie 發表於 19-8-19 10:48
恭喜妳啊~
謝謝妳分享,我無咁迷惘啦~

我當年都迷網左好耐,後尾有心儀卷校收就諗通左,
就係第二年集中只報某幾間私/半龍幼稚園,考到就Repeat,
考唔到咪繼續讀劵校,咁後尾考到,咁劵校K1當讀免費N班,
都叫做用到政府一年福利無咁蝕啦
實際我小朋友係無讀過"真"N班

我小朋友都係細b
第一年報n又報k1又報
好好彩有間心儀k1收
但因為最心儀嘅唔收十一月打後細b
於是第二年只報呢間最心儀嘅
諗住得就得唔得就原校直升
好好彩最後最心儀嘅收
所以決定做超大

nixphoenix 發表於 19-8-19 13:27
我小朋友都係細b
第一年報n又報k1又報
好好彩有間心儀k1收

好叻啊~
我都要學下大家先

betaruce 發表於 19-8-17 00:57
你自行決定想做大B定細B?唔一定細B就唔得,當佢哋越大嘅時候差距會越小,我女都係12月B超細B,係全級最細, ...

想請教下你平時點train你個女?因為好多名幼中意收大b,細b會輸蝕一點,thanks

Meredith2014 發表於 19-8-25 02:06
想請教下你平時點train你個女?因為好多名幼中意收大b,細b會輸蝕一點,thanks
...

我女天生比較嘈,唔怕羞,其實有好多傳統學校唔鍾意收!k1,k2我都無理佢,升K3先至臨急抱佛腳,但如果你有恆心由K1開始train,我覺得大細B都冇乜問題

但如果你一定要讀spcc,咁就要做超大B啦!基本上其他名校都會收Nov/Dec細B

8月尾男B,今年讀Joyful N班,如果好想入學之園,做超超大B考N,機會大唔大呢?但升小就會無左適齡分,博唔博得過呢?好煩惱(emoji)(emoji)(emoji)

鈴鈴鐺鐺 發表於 19-8-26 11:23
8月尾男B,今年讀Joyful N班,如果好想入學之園,做超超大B考N,機會大唔大呢?但升小就會無左適齡分,博唔 ...

試下考K1,我見都有幾個讀完Joyful N班考入

candywyk 發表於 19-8-27 00:16
試下考K1,我見都有幾個讀完Joyful N班考入

我報左K1但都知機會唔大,我仔講嘢唔叻同怕醜,所以想報埋N班試下

鈴鈴鐺鐺 發表於 19-8-27 09:14
我報左K1但都知機會唔大,我仔講嘢唔叻同怕醜,所以想報埋N班試下

其實,LH PN都要講嘢叻。 根據朋友經驗,LH PN and K面試模式係差不多。

不過,8月B又真係唔好再讀PN。因為可能大d同學一年。 而且,除佐LH,香港仲有大把好學校。 選擇適合小朋友的學校,其實更重要。

8月bb再重讀,小一會無適齡分。

鈴鈴鐺鐺 發表於 19-8-26 11:23
8月尾男B,今年讀Joyful N班,如果好想入學之園,做超超大B考N,機會大唔大呢?但升小就會無左適齡分,博唔 ...

8月大部份學校都唔俾repeat做超大B架。
‹ 上一主題|下一主題