用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生零用錢點比好
樓主: 細細粒媽咪
go

中學生零用錢點比好   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

lm251099 發表於 19-8-21 15:15
有點三倍嘅感覺。
哈哈,人家父子感情好好架!
恐龍家

我每日100, 車費已經用左20, 早餐唔知佢會食咩, LUNCH學校自己買連飲品都30幾, 小息可能肚餓又買吓野野食, 放學又可能篤幾粒燒賣飲杯野, 剩少少就自己儲起啦, 大個了, 點都要比返D錢佢地儲吓

little_yolky 發表於 19-8-5 10:51
我同阿女講每個月500零用。咁剛剛上兩個禮拜bridging course,所以我俾咗250蚊。點知有一日壞火車,佢要改 ...
佢地未識搵錢, 計較即是唔會比人扼,好過咩都是是但但比人佔便宜呀

little_yolky 發表於 19-8-5 10:51
我同阿女講每個月500零用。咁剛剛上兩個禮拜bridging course,所以我俾咗250蚊。點知有一日壞火車,佢要改 ...

其實你應該考慮到應急錢呀,你女兒跨區長途跋涉上學,很受交通事故影響,我覺得是你不對。

我囡中一訂飯,返學同區,一星期八達通卡增值$50,老公俾$250/星期,包早餐、小食、雜項......,另外給$100後備現金作緊急之用,例如飛的士來回學校,$50有找喔!
Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 19-9-3 12:38
我決定每星期$350,包括早午餐和搭車,我哋飯盒$26,車費$22。
每年按表現可加可減制,成績有突出表現,可有 ...

阿女聽我講其他小朋友零用錢,又見我成日無錢,佢主動話將每月500蚊零用減到400蚊,呢個月俾咗,都現兜兜俾返100蚊我,佢真係好乖,真係無白養佢

持之以恆    發表於 19-11-5 11:31
davywm    發表於 19-9-4 12:32

little_yolky 發表於 19-9-3 13:03
阿女聽我講其他小朋友零用錢,又見我成日無錢,佢主動話將每月500蚊零用減到400蚊,呢個月俾咗,都現兜兜 ...
真是很乖, 好識唸

IloveJJ 發表於 19-9-3 14:34
好乖喎!
但呢個係咪唔計搭車食飯呢?我係包埋啦!

當然唔計!你係週薪,我係月薪喔。

bbeasy25 發表於 19-9-3 13:50
真是很乖, 好識唸

佢係小富婆,月尾無錢,佢成日叫我用住佢銀行D錢,話佢唔等錢用唔係青春期,佢真係名乎其實既小天使嚟

b3410    發表於 19-11-5 10:42

IloveJJ 發表於 19-9-3 15:03
我知,但我每日$70,如果搭車22+午飯$26,早餐$14,已經$62了,只有$8剩,買罐汽水就無了。
我有諗過駛唔駛 ...

所以我覺得你可能有D少。除非唔計早餐就好D

IloveJJ 發表於 19-9-3 17:57
因為我唔預零用  只預必需開支。
你哋係訂飯?固定價錢食飯?我哋無規定,我預佢食學校飯價錢,叫 ...

學校細到飯都無得訂,一係出街、一係叫外賣、一係帶飯。尋日出去食咗一日,阿女話餐廳出菜好慢,搞到好趕,又話想帶飯。我話中學咁isolate唔得,佢話同學會叫外賣丫嘛。好多借口

醒目開學勳章

回覆樓主:

我比一個月300,月頭比要買野自己比,食飯同車錢就同佢一星期入一次八達通,睇果個星期返幾多日,計每日50

回覆樓主:

依家學校飯餐貴左,成39 ,最後費時煩300一星期,8達通另計,但女要過海又巴士,10月竟然攞30幾蚊交津

回覆樓主:

仔 F.6 飯錢一個月 1000, 八達通 每月 500, 通常都夠用

女 F.1 送飯加自己行返學(5-6分鐘內),無支出,只係比 I00零用錢放銀包,用完再比

kirstyau 發表於 19-11-4 01:02
依家學校飯餐貴左,成39 ,最後費時煩300一星期,8達通另計,但女要過海又巴士,10月竟然攞30幾蚊 ...
39 蚊一餐學校餐,都算貴!不過好唔好食先?如果好高質素,我覺得okay。中學生長身體,情願貴D,食的健康有營養。點都平過出街食。我女學校餐廳轉contractor, 食物貴咗,質素提高

b3410 發表於 19-11-5 10:47
39 蚊一餐學校餐,都算貴!不過好唔好食先?如果好高質素,我覺得okay。中學生長身體,情願貴D,食的健康有 ...

話即場煮好食,食唔慳得發育時期,總之比夠錢佢當佢餐餐食最貴。有D餐30頭既。
‹ 上一主題|下一主題