用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生零用錢點比好
go

中學生零用錢點比好   [複製鏈接]

小女來緊升中一, 將坐校車又係學校食飯, 咁應該比幾多零用錢好呢? 我諗住每日比少少佢係小食部買下野食咁, 大家覺得仲有未其他需要? 應該比幾多好?
   9    0    0    0

醒目開學勳章

回覆樓主:

我覺得中學生唔需要日日比,可以每星期比一次,由佢自己理財。

細細粒媽咪 發表於 19-8-3 21:01
小女來緊升中一, 將坐校車又係學校食飯, 咁應該比幾多零用錢好呢? 我諗住每日比少少佢係小食部買下野食咁 ...

我會比$10 x 20 days
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小女來緊升中一, 將坐校車又係學校食飯, 咁應該比幾多零用錢好呢? 我諗住每日比少少佢係小食部買下野食咁 ...
中學生開始大個,應該比些少零用錢佢,學下理財/學儲蓄,量入為出,如果車費午飯家長已全包,可考慮每月比4-5百蚊佢當零用同儲蓄。

回覆樓主:

謝謝大家, 等我同女商量一下先
Debby

每星期比$200 (外出午飯)

我係無零用錢呢样野。每月$1500包早午餐同八達通。不过有时屋企有包佢食左當早餐又可以悭左,計佢$50/lunch, 如佢唔出街食買学校飯盒$20个又慳左,学校長假如X'mas, CNY, Easter,Summer果个月我亦照俾$1500,所以佢儲埋呢d當零用,每个月尾俾下个月飯錢。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-4 11:03
中學生開始大個,應該比些少零用錢佢,學下理財/學儲蓄,量入為出,如果車費午飯家長已全包,可考慮每月比4 ...

我同阿女講每個月500零用。咁剛剛上兩個禮拜bridging course,所以我俾咗250蚊。點知有一日壞火車,佢要改坐較貴小巴返學,月底唔夠錢坐車,用咗自己錢增值,即刻問我攞返,佢好計較啊!

little_yolky 發表於 19-8-5 10:51
我同阿女講每個月500零用。咁剛剛上兩個禮拜bridging course,所以我俾咗250蚊。點知有一日壞火車,佢要改 ...
又唔係嘅,如果零用唔多咁車費貴左,自己比完問你攞番我覺得都合理嘅
我仔都好均真架,不過我都係咁教佢,中一佢響學校訂飯冇食,退飯錢返黎就算十幾蚊佢都一定比返我。

中學,車費另計,每日:飯錢30蚊(在校食),零用20蚊。
星期六,日冇。

回覆樓主:

學校大多用八達通, 食飯校內有飯卷, 所以唔計食飯我就有番學的日子一日$50, 番放學車$, 早餐同小息食d野, 放學後去學野前或課外活動都可能買野食, 如多左可儲起! 到有野買我會叫佢自己諗計

初中: 帶飯/帶水, 每星期入100元八達通, 無零用
高中: 午飯1000元/月, 車资500元, 有淨儲起, 洗多自己補贴

回覆樓主:

我會續個月比,學下自己用錢...
快餐店學生餐三十幾蚊個,我會計40蚊一日... 如果學校附近得茶餐廳,四十幾蚊個餐,我會計50蚊一日... 計廿日... 就算有長假期都照比...
車錢實際幾錢就幾錢,或者又係計零頭... 例如:4.7->$5
零用一日十蚊,一個月我批准出一次街我預多一百蚊... 高中可以出多一兩次...
屋企有早餐,假若冇,可以買麵包之後我比返錢...
如果叫我煮飯帶飯,我會收返佢錢,用學校飯盒計...
一星期最多可以同同學一次下午茶,又係用快餐店價錢計,食咗可以問我攞返...
如果星期六要補課/課外活動,食咗午餐再比返錢佢...

大女儲到錢,間中就會請我哋McCafe~

醒目開學勳章 貢獻勳章

我叫咗阿仔叫計一個星期嘅交通費俾我,包括佢要去課外活動
再加午餐+課外活動日嘅晚餐+星期六如要上堂嘅午餐 (11月到明年4月)

佢未計到俾我,但我預午飯係大家樂價位,星期六唔駛上堂而慳咗嘅係佢嘅
可能要$550左右一個星期
恐龍家

回覆樓主:

我今日都同呀囝傾零用錢呢個問題,由於我幫左佢係學校訂飯,所以佢話一星期零用只需50,而每月我會比一張100元的八達通卡佢(如八達通一個月內用曬錢,要自己增值),我諗住試行一個月,唔得時再檢討下點改善

Yvonnehoney 發表於 19-8-9 20:11
我今日都同呀囝傾零用錢呢個問題,由於我幫左佢係學校訂飯,所以佢話一星期零用只需50,而每月我會比一張10 ...

一個星期俾400,佢自己買飯,自己增值,文具佢自己買,除非好貴。間中要自己買埋早、晚饕。有時仲有錢請我食M記

我仔外出午膳坐地鐵轉小巴上課。一星期300 就算去街星期六回校看電影課金同我們探親友等都係用那300。唔夠他會積蓄。中一中二運作暢順。

醒目開學勳章 貢獻勳章

想分享同事嘅故事...
佢老人家俾零用個仔,係要個仔搵佢傾計,以每星期單,所以幾忙,兩父子都會每個星期都有個約會,由仔安排,傾完計先俾錢

呢個方法,雙方付出都唔少,但最重要係親子時間!
恐龍家

我女午餐不在學校訂,只是在校內買餐,一般連車費、午餐及零用我每星期給400,有時她星期六有活動車費不給,吃飯錢會另外給。每個月應該還是有些錢剩餘的,她會用來買自己的心頭好。

小曳人 發表於 19-8-20 07:25
想分享同事嘅故事...
佢老人家俾零用個仔,係要個仔搵佢傾計,以每星期單,所以幾忙,兩父子都會每個星期 ...

有點三倍嘅感覺。

MrBeast    發表於 19-9-1 10:23
‹ 上一主題|下一主題