用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在連鎖琴行學琴,但老師請假,可以點處理? ...
go

在連鎖琴行學琴,但老師請假,可以點處理? [複製鏈接]

小兒在拍c學琴,但之前老師有事幾次請假,變成“琴行/老師”欠咗我哋幾堂,但佢話最多安排以後補堂,但仍要每月按時交費唔可以交少3堂錢當無數。
拖到暑假諗住阿仔得閑就上多2堂啦,但阿sir其實都好忙就唔到時間補堂 ,咁拖落去即係點? 可以點解決?
   0    0    0    0

RE: 在連鎖琴行學琴,但老師請假,可以點處理?

我小朋友都响度上堂,老師/我地請假就只有等琴行通知幾時可以補堂
另外,依間野樣樣都錢行先,每月第一堂前一定要交學費先,試過上第一堂前幾分鐘先俾錢,佢竟然要我地簽一份野關於遲交學費

以前我嗰嗰會請假(病/彈琴斷手筋),會安排補堂,或者每堂多 15 分鐘補回。(唔係呢間琴行)

我2個仔在不同琴行 (連鎖同單獨) 都有學, 其實無一間因老師或自己請假, 可以俾少過預定的費用, 可以補堂已是最合理大家又接受的做法, 暑假time lot 多d, 琴行老師好多時有教開幾間, 睇下你OK 的時間在其它佢教的分行上番得唔得, 平時因為大家就時間都不易, 我通常是同個老師夾好, 每堂加多15分鐘來補. 因為一般小朋友都是45分鐘堂, 老師比較易安排可以加多15分鐘, 三次可補回一堂又不用特別就.    暑期都冇時間就到就睇下用番呢個方式啦.  

回覆樓主:

就係阿仔已經45分鐘一堂再加15分鐘就係1小時啦,
以佢初學又唔諗住考級來說,一堂一個小時真係唔知有咩做

小余 發表於 19-7-27 12:28
...

small prints 點講?既然係佢欠你又安排唔到,直接叫佢回水,唔係就去消委會投訴(試下兇佢先),唔肯就轉C人老師(若有琴),flexible 好多。好奇一問,若係學生上唔到,補堂又點處理。
ps 初學我都唔會加時,只是燒時間

回覆樓主:

我小朋友又係呢間,已經積存咗十堂,又係平時冇時間補,佢之前offer我地暑假連堂咁補返,即一堂上個半鐘,我話小朋友冇耐性坐咁耐,而家為有1星期上兩堂,好似比錢老師同小朋友練琴咁,真心覺得嘥錢。

...

原來初學45分鐘已經好盡?

我女初學私人老師1:1教,一堂45分鐘但老師上到近一小時。全堂好豐富,我個女唔捨得落堂

其實初學是很多東西要教的,執動作,樂理,彈奏全部都非常重要,家長只是往往不明白以為彈歌以外都是遊戲不是重要而已。特別沒有琴或平日少彈的,上堂要教授的內容可以很多。

...
唔知點解通常3級以下琴行都習慣45min. 我因為大仔學左好多年 (不同的琴行), 到幾年後細仔開始學時覺得45+15都好正常, 4歲開始都可以坐到1小時.   
但如果你個老師成日補不到你又不OK, 不如轉老師/琴行/私人, 易夾些.  

scgift 發表於 19-7-27 17:31
原來初學45分鐘已經好盡?

我女初學私人老師1:1教,一堂45分鐘但老師上到近一小時。全堂好豐富,我個女唔 ...
每一個人的專注力都不同,有冇興趣、做唔做到、老師點教都有影響

ka@bb 發表於 19-7-27 13:11
我小朋友又係呢間,已經積存咗十堂,又係平時冇時間補,佢之前offer我地暑假連堂咁補返,即一堂上個半鐘, ...
一星期兩堂其實仲好,我們之間暑假join 康民處的班,都是每星期2-3堂,快上手好多

小余 發表於 19-7-26 20:09
小兒在拍c學琴,但之前老師有事幾次請假,變成“琴行/老師”欠咗我哋幾堂,但佢話最多安排以後補堂,但仍要 ...

我試過積到四堂補課跟住下一個月就不交學費,成個月就以補堂上返。再之後個月就應該要交多好似$50因為佢當我斷咗約咁。

回覆 scgift 的帖子

嗰 extra 15 分鐘,有時候係陪練譜,有時候教樂理,有時候講音樂故事/睇老師表演。未試過唔知做咩

1998Ruby1998 發表於 19-7-28 13:21

嗰 extra 15 分鐘,有時候係陪練譜,有時候教樂理,有時候講音樂故事/睇老師表演。未 ...
個問題是比學費聽故事和睇人彈值嗎?

1998Ruby1998 發表於 19-7-28 13:21

嗰 extra 15 分鐘,有時候係陪練譜,有時候教樂理,有時候講音樂故事/睇老師表演。未 ...

我都想聽下音樂故事喎 (我陪住阿女上堂,暫時冇) 我女鍾意同老師玩合奏。

音樂related movies (pg):

amadeus
bohemian rhapsody

當然唔少得the sound of music n mary poppins

MrBeast 發表於 19-7-27 19:43
一星期兩堂其實仲好,我們之間暑假join 康民處的班,都是每星期2-3堂,快上手好多 ...

康民署有鋼琴班?

https://youtu.be/yf0B4rVoq44

https://youtu.be/gtNbX-qis3I?t=29
‹ 上一主題|下一主題