用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Schooland 學校組別
樓主: NodameB
go

Schooland 學校組別   [複製鏈接]

LeoChung_FB 發表於 19-7-23 23:03
你試下唔好用app,用瀏覽器

唔怪得我睇極都唔明,試下用tab睇唔睇到先,正常其實係咩畫面

totorogo2009 發表於 19-7-23 18:54
反正中學唔會有一套公平既方法比較
bigexam等網站都有提供一定資訊
唔好似話點解乜乜學校係B1B,C就完全否定 ...
同意,我都覺得bigexam有唔錯既參考價值,尤其是B2丶B3中學的 banding.

pccw2017 發表於 19-7-24 07:28
同意,我都覺得bigexam有唔錯既參考價值,尤其是B2丶B3中學的 banding.

B2/3錯得比B1更嚴重
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

查實website有寫明每間校既準確性,高準備係根據學校有公開既DSE 成績,低就係靠估,甘家長應該心中有數個banding 都係估啦。
邊有website 100% 準架,有的話請指教一下。

呢個網連校園大細, 師資都計埋入去, 我情願睇真實學術數據去評一間學校

校園、師資、傳統、文化等等才是永恆。成績變化大。況且,成績並不代表全部。

了解學校,明白其方針,是否適合孩子,有無增值...比較多幾個網站無壞。

LeoChung_FB 發表於 19-7-24 10:03
可唔可以舉例子
大部份B2同B3中學根本唔會提供DSE成績, 佢又按咩標準去評價人呢?

亦有不少B3學校被高估為B2, 或B2尾被高估為B2A

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

judy 發表於 19-7-24 11:15
校園、師資、傳統、文化等等才是永恆。成績變化大。況且,成績並不代表全部。

了解學校,明白其方針,是 ...
校園、師資、傳統、文化

可惜, 沒有網站有認真去調查/研究以上幾項

所有站都只係列出呢D point, 再唔知按咩標準自己俾個分咁囉

好似某網站話, 九華校園不如QC, 簡直係笑到噴飯囉!

totorogo2009 發表於 19-7-23 18:58
可唔可以講吓點啼笑皆非?因為銀鿋同你心目中既banding唔同?
你有冇睇人school report ?

我覺得單憑一個 3322 同 JUPAS offer 不足以證明Band 1 之間高低,只能夠代表好多人達到門檻同本地升學。JUPAS offer 又唔等於八大 Year One。Highest 4+,主科完全冇份  

港大同學會可以列入 Band 1A 行列,雖然 3322 俾其他學校低,甚至低過銀禧,但公佈 4+, 5+,三大,八大,清清楚楚,冇得唔承認/質疑學術能力。只可以話,佢補底方面仲需要好大改善。

我唔係話銀禧唔好/冇可能去到 Band 1A-B,但佢詳細少少嘅數據都冇,不足以服眾。既然冇足夠數據,網站何來得出佢係 Band 1A-B 呢?只能夠信佢 2018 年能力去到 Band 1B,但有待考察。如果佢真係有 Band 1B 實力的話,係件好事。

了解學校,明白其方針,是否適合孩子,有無增值...比較多幾個網站無壞。

例子:如一、二年前睇St. Mary, 相信成績會好吸引。今年呢?可見成績之虛幻。

好似某網站話, 九華校園不如QC, 簡直係笑到噴飯囉!

所以咪要睇多喲資料。

1998Ruby1998 發表於 19-7-24 12:01
我覺得單憑一個 3322 同 JUPAS offer 不足以證明Band 1 之間高低,只能夠代表好多人達到門檻同本地升學。J ...
我覺得單憑一個 3322 同 JUPAS offer 不足以證明Band 1 之間高低”

你覺得點,佢又覺得點
要反對真係好易,大大聲指出不足地方就得

但要提出建設性建議又好難

個website使乜要服眾,只要有合理既資訊就已經有用

你話睇完銀鿋係B1A/B啼笑皆非...
其實我仲未get到有乜咁好笑
我都post咗條link, 我覺得話佢1A/B都冇問咁好笑

Students with JUPAS offers (2018)93.2%
Students with JUPAS offers (2017) 80.9%

totorogo2009 發表於 19-7-24 13:09
“我覺得單憑一個 3322 同 JUPAS offer 不足以證明Band 1 之間高低”

你覺得點,佢又覺得點

我冇話笑銀禧,笑在劉永生列為 Band 1,啼在銀禧冇足夠數據證明係 Band 1A-B。

JUPAS offer 有進步係好事,但不代表入八大 Year One 比率有高,可以全部都係入 AD HD,只代表本地升學率比往年高。若真係八大 Year One 率有大幅度升,係好事。佢一直收好多 Band 1C-2A 學生,可以做到同 Band 1B 一樣,甚至接近 Band 1A,證明學校教導有方。

咪就係基於有公開又有趣既條件,聖三一堂咪變咗B2B-B2A中學。
銀禧全九龍城排第三囉!

hkpapa852 發表於 19-7-24 13:37
咪就係基於有公開又有趣既條件,聖三一堂咪變咗B2B-B2A中學。
銀禧全九龍城排第三囉! ...

咁你的"個人"數據呢兩間係你"個人"評價又如何?
係我個人睇呢d如睇風水書, 好咪睇兩下唔準咪算, 至少某d人入左某d校評高左咪俾人開心下囉, 太執著係d 數據上又唔代表人地真係無其數據只係計法未必一樣, 所以可以唔上果個網, 唔睇已可! 睇得開心咪睇多兩下囉

In2c68 發表於 19-7-24 16:44
咁你的"個人"數據呢兩間係你"個人"評價又如何?
係我個人睇呢d如睇風水書, 好咪睇兩下唔準咪算, 至少某d人 ...
你參考吓我D帖講既要求同計算方式。

hkpapa852 發表於 19-7-24 20:14
你參考吓我D帖講既要求同計算方式。

你計算係一種方法, 人地可能又另一種方法! 大多只能參考都不是官方, 無話邊個好同唔好, 只有睇果個信與唔信!

In2c68 發表於 19-7-24 20:18
你計算係一種方法, 人地可能又另一種方法! 大多只能參考都不是官方, 無話邊個好同唔好, 只有睇果個信與唔 ...

我一直強調,計算/評估應有客觀標準,如指定條件或公式。

不過,我見唔到有。

如果無,有冇問題呢?Just up to you.

我只係知,改卷都有marking scheme. 無marking scheme去改卷評分,你估家長又會唔會接受呢?

hkpapa852 發表於 19-7-24 11:58
校園、師資、傳統、文化

可惜, 沒有網站有認真去調查/研究以上幾項

QC校園有維園景,隔離有中央圖書館。九華附近有QE,前面係廣華。似乎,又真係QC比九華好,幅地價~~~

王家爸爸    發表於 19-7-25 15:03
‹ 上一主題|下一主題