用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣浸聯小
樓主: manlyb
go

荃灣浸聯小 [複製鏈接]

subb 發表於 19-7-19 09:26
係,有一路睇數據就知, 好平均下!
今天馬基派B1官津%升左,不過B1直資就比住年少左 !

咁海壩街官小呢?

babybabyjoy 發表於 19-7-24 18:16
咁海壩街官小呢?

海官不嬲唔對外公布, 聽聞升band 1中少於30%, 希望用家告知是否屬實。

回覆樓主:

若果有得揀,男仔,活潑好動,愛思考
新油天 vs 仁紀 vs 浸信聯
如何排位?

manlyb 發表於 19-7-15 21:43
小一簡介會上黃校長用很大篇幅講活動和生命教育,好似較少講學術方面。

請問浸聯是happy school定學術形?  ...

朋友小朋友升左中一,雖然B2人,但係浸聯啲數因為教深打左底,上中一覺得啲數一早學左,唔難,小朋友上堂有自信,仲攞到成績獎

miriam 發表於 19-7-18 14:56
有朋友曾經係浸聯教過, 當年小一派位好差去叩門, 朋友叫我唔好去, 問點解唔肯講.
...
請問點解咁講?估係咩原因?通常內部人士最了解

生路 發表於 19-7-18 14:42
依家下晝仲唔上堂,搞咩dream starter 嘥時間,學生學唔到野
下晝全部活動?是否教學同考試脫節,令到家長無所適從?

gracelam 發表於 19-7-18 15:09
我家人頂唔順小四轉左校。

p.s.浸聯fans唔好打頭!!
原來你家人已經轉校啊

gracelam 發表於 19-7-24 20:33

海官不嬲唔對外公布, 聽聞升band 1中少於30%, 希望用家告 ...

海官升B1比例低於30%有可能
2019年62網18間其中9間有實數
由荃官小近5成至荃基3成升B1

maggiema720 發表於 20-6-7 00:27
原來你家人已經轉校啊

大的自律乖巧順利畢業,考到不錯英中。

小的性格問題,没功課没測考,太happy小學hea慣,怕上到中學就更失控,傳統學校比較適合,所以轉校。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 20-6-7 06:33
大的自律乖巧順利畢業,考到不錯英中。

小的性格問題,没功課没測考,太happy小學hea慣,怕上到中學就更 ...
諗返起同我囡同年讀浸聯個女仔同屋企人, 知道我囡星期六係去上興趣班, 星期日大覺訓到自然醒, 佢地就係趕各科補習班, 唔信我囡可以咁囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

MoonCFT 發表於 19-7-18 21:11
浸聯今年未公佈派位,如用上年比較,仍明顯比青衣主恩好,浸聯派既band1A人數多。仁立連繫林護又吾同中學 ...

浸聯2019年升中派位如下:

B1* 64 (42.67%)
B2A-1C* 7 (4.67%)
B2* 33 (22.00%)
NR 46 (30.67%)
本地 150 (100.00%)
海外 4
總數: 154人

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

歷年派位
https://www.hkbcps.edu.hk/index.php?route=assign&assign_id=8
‹ 上一主題|下一主題