用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣浸聯小
go

荃灣浸聯小 [複製鏈接]

小一簡介會上黃校長用很大篇幅講活動和生命教育,好似較少講學術方面。

請問浸聯是happy school定學術形? 谷嗎?

我見升中派位好似幾好,如果係happy school係咪家長自谷?

請有經驗家長指教一下,謝謝。
   10    0    0    0

manlyb 發表於 19-7-15 21:43
小一簡介會上黃校長用很大篇幅講活動和生命教育,好似較少講學術方面。

請問浸聯是happy school定學術形?  ...

絶對係happy school, 機乎無乜功課, 每年只考2次試, 期間只有評估唔計考試分, 放長假無功課, 只睇書。

但評估/考試出卷深, 係交由父母谷!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-7-16 18:23
絶對係happy school, 機乎無乜功課, 每年只考2次試, 期間只有評估唔計考試分, 放長假無功課, 只睇書。

但 ...

謝謝

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 19-7-16 18:23

但 ...
係, 識人兩兄妹都係讀浸聯, 因為過於 happy 補習補到癲, 佢地知我囡真係要補既係數學時話點解可以咁少, 全因學校都叫谷掛, 所以補少 d 囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-7-18 13:58
係, 識人兩兄妹都係讀浸聯, 因為過於 happy 補習補到癲, 佢地知我囡真係要補既係數學時話點解可以咁少, 全 ...

最慘係出卷落差太大, 平時又少功課, 上堂學左乜野, 只有小朋友自己先知。

依家下晝仲唔上堂,搞咩dream starter 嘥時間,學生學唔到野

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 19-7-18 14:12
最慘係出卷落差太大, 平時又少功課, 上堂學左乜野, 只有小朋友自己先知。
...
有朋友曾經係浸聯教過, 當年小一派位好差去叩門, 朋友叫我唔好去, 問點解唔肯講.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-7-18 14:56
有朋友曾經係浸聯教過, 當年小一派位好差去叩門, 朋友叫我唔好去, 問點解唔肯講.
...

我家人頂唔順小四轉左校。

p.s.浸聯fans唔好打頭!!

gsummer    發表於 19-7-19 00:27

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 19-7-18 14:12
...
可能我朋友怕我會跟到癲左所以叫我唔好叩掛

miriam 發表於 19-7-18 14:56
...
我當年比了30定50大元報名, 最後無去in !

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 19-7-18 15:48
我當年比了30定50大元報名, 最後無去in !

我地有去 IN, 我囡話要企出黎好似講故事定咩, 我聽完知實唔收

我識人2個小朋友都在這讀, 又無講d什麼喎 !

subb 發表於 19-7-18 16:03
我識人2個小朋友都在這讀, 又無講d什麼喎 !

小朋友自律受教, 父母又有時間跟到配合到, 係無大問題。

gracelam 發表於 19-7-18 15:09
我家人頂唔順小四轉左校。

p.s.浸聯fans唔好打頭!!

浸聯好多fans,你咁大膽嘅。

醒目開學勳章 王國長老

lingan 發表於 19-7-18 17:40
浸聯好多fans,你咁大膽嘅。
grace 心口有個勇字

回覆樓主:

既然有人敢言,亦分享下,其實真係聽過好多家長都係甘評論浸聯,公平啲講,其實好多學校都係靠家長(補習社)實力,亦聽到如學生理解能力 邏輯思維高,係浸完讀得如魚得水。
其實荃灣網都好慘,馬基今年派位又麻麻,浸聯亦比人甘批評,出年啲家長都好難揀學校。

朋友個女係呢間,小朋友每個月英文、數學補習都要幾千,佢話同讀直資或私校冇分別,好彩佢生意好好揾。

回覆樓主:

但浸聯派位算係荃灣一線,真係全部由家長谷出黎??

回覆 minichopper 的帖子

我覺得只要你拎青衣主恩或仁立既升中成績同浸聯比下,浸聯其實麻麻地

回覆 Dylanli2017 的帖子

主恩今年都唔見得好好,仁立就無得比,唔同層次
‹ 上一主題|下一主題