用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs SJPS ( 灣仔)
樓主: BBJUNLO
go

KTS vs SJPS ( 灣仔)   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 19-7-18 15:00
每朝六點前起身,搭九巴60M到荃灣千色店搭過海小巴返學,中學就唔知佢點算嘞~
...
中學自己返反而好d

vote for SJPS,叩到唔洗唸!

男仔讀KTS感覺無咁啱,6年後唔一定會考到比SJC更好的中學

王家爸爸    發表於 19-7-19 14:51

Sailor-Moon 發表於 19-7-19 12:39
vote for SJPS,叩到唔洗唸!

男仔讀KTS感覺無咁啱,6年後唔一定會考到比SJC更好的中學

女仔比男仔早熟,男女校升中時,女仔成績可能會比男仔有些少優勢。

jclee11002 發表於 19-7-18 11:50
回覆 aaqq_mom 的帖子

一般來說,會拿SJC同WYHK來比較
你讀書年代的確係,不過...

王家爸爸 發表於 19-7-19 14:54
你讀書年代的確係,不過...

王家爸爸, SJ college 同 WY college比較, 是否SJ優勝d?

tlmum 發表於 19-7-19 16:18
王家爸爸, SJ college 同 WY college比較, 是否SJ優勝d?
中學部就一定係 SJC 遠好於 WYHK。小學部既差距應該無咁大,但係都係有唔少差距。

回覆 王家爸爸 的帖子

你為何覺得St Joe 和 華小有差距呢?我認為差不多而是已,只是一間英小,一間中小,兩所也是不錯的男校。

王家爸爸 發表於 19-7-19 18:36
中學部就一定係 SJC 遠好於 WYHK。小學部既差距應該無咁大,但係都係有唔少差距。 ...

wyhk 中學其實係咩banding呢?

aaqq_mom 發表於 19-7-19 20:27
回覆 王家爸爸 的帖子

你為何覺得St Joe 和 華小有差距呢?我認為差不多而是已,只是一間英小,一間中小, ...
有無諗過點解中學部同華小部會不和?甚至華仁前校長曾經話想同華小「脫鈎」?

王家爸爸 發表於 19-7-20 10:04
有無諗過點解中學部同華小部會不和?甚至華仁前校長曾經話想同華小「脫鈎」? ...

我不是用家,不過我覺得華小有新校舍和校長下,應該會有一番新景象。

mingwing5 發表於 19-7-20 10:15
我不是用家,不過我覺得華小有新校舍和校長下,應該會有一番新景象。
覺得係主觀睇法,我比較傾向於等數據,然後客觀評論。
我睇得出你唔係用家,大部分小朋友寫唔到呢啲野。

aaqq_mom 發表於 19-7-19 20:27
回覆 王家爸爸 的帖子

你為何覺得St Joe 和 華小有差距呢?我認為差不多而是已,只是一間英小,一間中小, ...
SJPS should have a higher percentage of Band 1 and 2 students as SJC need to fully utilize all the 99 reserved places and about 10 to 15 places at Discretionary Stage to cover all the Band 1 and 2 students of its feeder primary school.
On the other hand, WYHK reserved places for its feeder primary school cannot be fully utilized in recent years. Even taking into those top boys of PUWYPS got offers from other Band 1 secondary schools, the percentage of Band 1 and 2 students of PUWYPS is less than SJPS.

當然sjps, 我家小孩今年P. 6 升中學部比率高,還有一部份去了些更出名1A中學。三年前,我們從一間九龍塘某私小插班入sjps小四,回想當年決定是明智,我們住葵涌,沒有搬屋,亦有褓姆車。小朋友去到sjps好開心,而且老師對他關顧亦好好。

回覆 BBJUNLO 的帖子

樓主最後選那間?

回覆 Lovemi0819 的帖子

想問SJPS 最早可以俾小朋友幾點入學校?07: 20開門未呢?  thank you!

我都想知樓主最後選那間?

KTS今年P.6有15X升中,當中過半數入Band 1A,如要家姐放棄KTS,對她不太公平吧!

回覆 WAILEEWAI 的帖子

你心中條1A band真的有容乃大,海納百川
我是護書簿

WAILEEWAI 發表於 19-8-1 18:38
KTS今年P.6有15X升中,當中過半數入Band 1A,如要家姐放棄KTS,對她不太公平吧! ...
B1A目測約三份一人吧!B1B或以上就差不多半數!
‹ 上一主題|下一主題