用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs SJPS ( 灣仔)
go

KTS vs SJPS ( 灣仔)   [複製鏈接]

囝仔學習能力強,姐姐讀kts, 家住新界, SJPS有直系中學唔駛煩,但可能要搬屋,但兩個要分開讀,不過KTS要努力六年, 求意見.
   13    0    0    0

I vote for SJPS but of course moving to a more accessible living location is preferrable.

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你已知佢能力強,應該唔太擔心佢升中,咁,我會揀KTS,分分鐘小二轉到LS...

我都住新界,一間港島學校都無報過,包括阿哥升中時
我地無諗過搬 (嚴格嚟講,已搬,唔會再搬)
當年,我手上得SFA,派沙官都唔讀,只叩沙呂,就係因為相信佢學習能力高

恐龍家

SJPS. 壓力細好多.
學習能力要超強(全級一兩個) 先有機會小二轉到SJPS 或LS.

小曳人 發表於 19-7-15 09:43
如果你已知佢能力強,應該唔太擔心佢升中,咁,我會揀KTS,分分鐘小二轉到LS...

我都住新界,一間港島學校 ...

唔好意思,無知一問(emoji)
LS 同 SJPS ,係咪SJC 既Dse 勁過LS? 只係一間九龍、一間港島?

醒目開學勳章 貢獻勳章

BBJUNLO 發表於 19-7-15 09:50
唔好意思,無知一問(emoji)
LS 同 SJPS ,係咪SJC 既Dse 勁過LS? 只係一間九龍、一間港島?
...

LSC係全香港男校當中,DSE成績最好嗰間
而直升率,LS (約8成) 比SJ 高 (約7成)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

以往,我一定唔會叫人讀KTS 插班LS,因為case真係少得可憐!

但自從黎校長上任,真係睇住年年都有KTS (未必同級)轉去LS
當然,點都唔夠SFA 同 APS 多,但能力夠,就算讀6年,點都有唔錯嘅學校收!
恐龍家

如果會搬屋, 選以 SJPS, 又津校, 好過 佢, 唔係 冇, 不過 又有 幾多間 ? .... 而且 KTS 考 級 20 以上, 才可以 有可能 入到 勁過佢既中學, 咁辛苦先可以 ... 不過, 姊弟分開讀, 要頂到 接送學校 / 活動參與 / 功課形式不同跟進 既 辛苦.

如果唔搬屋, 唔駛唸, KTS

BBJUNLO 發表於 19-7-15 09:24
囝仔學習能力強,姐姐讀kts, 家住新界, SJPS有直系中學唔駛煩,但可能要搬屋,但兩個要分開讀,不過KTS要 ...

睇樓主家庭狀況!

照顧上可以,而唔介意搬,因材施教,按佢地自己能力入適合嘅學校,畢竟考到係佢自己嘅努力!

但家庭因素唔許可則不要免強!
因全家人要共同面對六年!

小曳人 發表於 19-7-15 09:57
以往,我一定唔會叫人讀KTS 插班LS,因為case真係少得可憐!

但自從黎校長上任,真係睇住年年都有KTS (未 ...

其實囝仔都有報LS但無回音(emoji)(emoji)
如果係LS同KTS 係同一區,唔駛諗,無咁煩,而家係港島區(emoji)始終要諗清諗楚,怕㨂錯十二年既路(emoji)

囝仔學習能力強,姐姐讀kts, 家住新界, SJPS有直系中學唔駛煩,但可能要搬屋,但兩個要分開讀,不過KTS要 ...
樓主叩門入SJPS?

如果可以搬屋當然揀SJPS啦,申請LSPS插班難度唔少,一年每級得幾個位,但過百人申請(絕大部分級頭成績),有機會筆試又幾十人再正面交鋒,唔係話學習能力強就可以,現階段揀KTS再想插LSPS,樓主嚟緊一兩年有冇信心?SJPS/SJC本身已經係頂級學校,雖然KTS都係非常好嘅學校,六年後樓主又有冇信心囝仔考的一間比SJC更好嘅中學?

其實想插傳統名校,應該手揸初小嘅亮麗成績喺手先至好諗,若果只係幼稚園階段無需要想得太多。

Soundervolt 發表於 19-7-15 10:41

如果可以搬屋當然揀SJPS啦,申請LSPS插班難度唔少,一 ...

就係諗要係kts年年要保持級頭,要保足6年,好有壓力
如果係SJPS 應該壓力可以細d, 進可攻更好中學,退可留SjC, 不過都唔可以太差,但問題係我地最多只可以搬到近火車站既大圍,原來都無校車到(emoji)

為食公主 發表於 19-7-15 11:39
明知咁遠都叩?

回應返你問題,俾我一定選SJPS

因為想試下(emoji)始終有直屬學校,升中壓力少, 因為經歷完家姐,想懶得一個得一個

BBJUNLO 發表於 19-7-15 11:30
如果係SJPS 應該壓力可以細d, 進可攻更好中學,退可留 ...

大圍搭港鐵到紅磡轉隧道巴111到灣仔普樂道都係大約半小時,全程大約一個小時之內。不過要家長或傭人帶小朋友返學。

如果係SJPS 應該壓力可以細d, 進可攻更好中學,退可留 ...

KTS升中B1率都好高(六成以上),所以唔需要年年要保持級頭先至升到B1學校,而且九龍城校網B1位充裕,如果讀KTS亦唔需要太擔心。

要諗清楚交通問題

如果無工人,日日自己帶,假設家姐病左,咁點算? 如果ftm而有工人,自己日日帶又有無問題?講緊應該最少5年日子係咁.......

個人意見,總之屋企得一個成人照顧兩個,我就一定唔揀sjps

St joe 是B1a?
‹ 上一主題|下一主題