用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 想問下大學有咩科係一定要修M1/M2?
go

想問下大學有咩科係一定要修M1/M2?

想問下大學有咩科係一定要修M1/M2 ?

因為呀囡想 drop M2, 8 科太辛苦, 加上M2成績唔得

bestwish 發表於 19-7-9 17:56

因為呀囡想 drop M2, 8 科太辛苦, 加上M2成績唔得
好似無

吓,之前你女女好似數學幾好架,係咪修太多科太辛苦呀?印象中好似冇乜話一定要有M2. 不過工程類嘅學系有就好好多。

回覆樓主:

修8科太辛苦,佢數學唔係好叻,M2更加難,成績唔得

bestwish 發表於 19-7-9 19:13
修8科太辛苦,佢數學唔係好叻,M2更加難,成績唔得
既然係咁唔使考慮drop左佢啦,留番啲時間專攻其他。
現今入大學玩高分,唔一定要多科,最重要能取高分或取星。

不如你諗吓亞女想報嘅需唔需要M2?

醒目開學勳章

我女以前都是讀8科,m2無理,校內考試縝不理想,老師曾勸佢drop左去,不好去考試(拉低學校總體成績),呀女話都讀到依家,drop 不drop都影響不大,佢都半放棄甘濟,無溫書,最後dse考晒甘多科先黎操past paper,結果都有4

如果你女已經讀到升中六,就考慮用我女方法捱埋上去,如果只是升中五,就認真考慮下是不是drop

CrabPincers 發表於 19-7-10 07:39
我女以前都是讀8科,m2無理,校內考試縝不理想,老師曾勸佢drop左去,不好去考試(拉低學校總體成績),呀 ...

CrabPincers 發表於 19-7-10 07:39
我女以前都是讀8科,m2無理,校內考試縝不理想,老師曾勸佢drop左去,不好去考試(拉低學校總體成績),呀 ...

你既意見好有用, 就跟你囡, 睇左schedule, 最後考Bio, 仲有4日溫M2. M2 係最後一科。盡能力去考。

有D大學科, M2 好似有加權分, 或者有修M2會優先考慮。

多謝你的意見。

其實M2有樽頸位...過左就海闊天空...

我朋仔個仔讀聖言..佢竟然覺得 M 2 淺過 Core 所以數真係好睇天份同毅力

我仔F.5都試過想quit... 但過左樽頸又o.k.

hugub 發表於 19-7-16 13:02
我朋仔個仔讀聖言..佢竟然覺得 M 2 淺過 Core  所以數真係好睇天份同毅力

我仔F.5都試過想quit. ...

因為M1/2 嘅syllabus 少, 投放資源少,CP 值高,core syllabus 多很多,又要讀到精先會高分。

醒目開學勳章 王國長老

留毛。我仔升s4,叫左佢試m1,睇下咩情況先

我仔中五讀 M2, 覺得淺過 Core, M2 考頭5內, core頭15內  
M2 DSE內容中五已教晒, 中六回校可操卷.

回覆樓主:

讀m1/2的一個好處是考試前大把時間讀

回覆樓主:

我想問下怎樣順利渡過樽頸位?

M1及M2我仔都有讀

M2只要真正了解到個Concept 就好快通 ... 因為m2數係多變.. 難係在於 concept唔清晰 kick 住 ... 過左去到 Calculus 及 Algebra 就會淺好多

M1 簡單好多題型唔會變 , 只需不停操就會高分

上網有免費教學 .. herman yxxxx o.k.架  ....

回覆 hugub 的帖子

真係唔該哂你地呀