用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔選科入唔到chem, 佢話想自修依科
go

仔選科入唔到chem, 佢話想自修依科  

我仔本來揀咗bio同chem, 但依家依兩科都入唔到,入咗旅待同經濟,佢好想讀chem,好大決心將來做關於chem工作,所以佢想自修依科,應該要點做呢?

自修唔容易, 如果有毅力興趣, 試下無坊, 不過,

有無問學校, 萬一考DSE, 會否代為報考CHEM

王家爸爸    發表於 19-7-8 13:32

CMMANDY 發表於 19-7-7 18:05
自修唔容易, 如果有毅力興趣, 試下無坊, 不過,

有無問學校, 萬一考DSE, 會否代為報考CHEM ...

未問,明天先係家長日,所以明天先問,我都有同佢講,自修係一件唔容易嘅事,但佢好答我,如果讀唔到chem,大學就入唔到有關chem嘅科,亦做唔到有關chem嘅工作,見佢決心咁大,咁有目標,我會支持佢嘅,但應該要點做,就比較迷惘囉

Ivan媽 發表於 19-7-7 17:48
我仔本來揀咗bio同chem, 但依家依兩科都入唔到,入咗旅待同經濟,佢好想讀chem,好大決心將來做關於chem工 ...

Chem 有SBA,學校唔會幫你報考。

想自修,最重要問清楚學校,以自修生名義學校會唔會同你報dse. 如果唔會唯一解決辦法係轉校,就算學校肯代報都要諗清楚自修不容易,除非出去揾補習一路跟住。

回覆樓主:

以我學校為例,學校唔俾讀chem, 是因為學生成績問題。如果小朋友成績唔好 ,就唔好強求,高中chem 唔容易讀

如果bio同chem分數唔錯,俾平均分拖累入唔到bio同chem,我會選擇轉校;但如果係本身呢2科成績麻麻,除非好大決心,我會讀其它力所能及既科算了。

October. 發表於 19-7-7 20:33
如果bio同chem分數唔錯,俾平均分拖累入唔到bio同chem,我會選擇轉校;但如果係本身呢2科成績麻麻,除非好 ...

佢bio同chem分數都唔錯,全班頭3名以內,全級都20幾,但如果要轉校,重新適應過啲同學同環境,都並不是一件容易嘅事,個轉變太大

Ivan媽 發表於 19-7-7 20:36
佢bio同chem分數都唔錯,全班頭3名以內,全級都20幾,但如果要轉校,重新適應過啲同學同環境,都並不是一 ...
唉,可唔可以講學校會誤人子弟?有興趣又有能力,諗唔到有咩理由唔讀bio同chem,轉校係要重新適應,但後生仔適應能力高,呢2科大學多科揀,係我會選擇轉校。

無左科CHEM 斷左一隻手, 再無BIO, 再斷多隻

你同學校傾 , 傾唔成就要走

咩轉變大 ?   大又點

你而家無左科CHEM , 又無埋BIO

塞左科旅遊, 同ECON......

在出大事關頭, 仲諗轉變 太大

你同學校傾, 希望 直接轉

男仔讀旅遊同ECON, 你即係玩死佢一生

你同阿仔去 乞學校, 俾佢讀CHEM,BIO

必要時,跪校長....

王國興乞票, 都要低頭

學校不肯 , 再諗轉校

我估出動到乞,

乞唔到, 就跪

應轉到科既
可以找埋阿仔個化學, 生物老師,  叫佢地幫口兩句

有機會轉到

學校我估, 大把走棧位

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE2018_Press_Release_English_full_version.pdf

第21頁, 旅遊, 4.6% 5, 5星, 5星星加埋得4.6%

你唔幫佢攪轉科

將來很大機會無大學讀

王家爸爸    發表於 19-7-8 13:35

佢bio同chem分數都唔錯,全班頭3名以內,全級都20幾,但如果要轉校,重新適應過啲同學同環境,都並不是一 ...
全級名次考第幾?點解chem不是開2班。

回覆樓主:

佢學校phy,chem,bio都只開一班,每班30個位

回覆樓主:

所以bio同chem全部都係A,B班入哂

為人父母為左子女真系可以厚著面皮,試下同學校頃下,就算唔得都叫盡左力。不過就算唔得,再同囝囝頃下佢嘅取向再作決定。

我是過來人,大仔當年亦是選科失敗者,S3用總成績計令佢最心儀 phy考級2X 都派不到,亦因為學校套餐問題最後phy/chem都未能獲派,作為媽媽嘅我對住佢班主任急到喊咗出嚟,同學校頃完最終都改變不了事實,我都好擔心男仔明明理科人但沒有得讀理科,等同將佢斬手斬腳,當年小兒亦唔想轉校,最後決定唯有照讀,幸好天無絕人之路,亦從沒想過其後兒子在其選修科中越讀越起勁,最終在大學學系亦是修讀其選修科。

孩子嘅路點行其實仲未定,不要灰心總會有出路嘅。
加油!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-7-7 21:11
為人父母為左子女真系可以厚著面皮,試下同學校頃下,就算唔得都叫盡左力。不過就算唔得,再同囝囝頃下佢 ...

多謝你安慰我,噚日我仔俾我睇時,我都晴天霹靂,我都好欣賞佢咁有決心去自修化學,知道佢咁早有咗個目標,去思考佢自己嘅前途我都好安慰,我明天會好好同學校傾下,其實讀經濟亦都係大學好多選修科中其中一科考慮嘅科目,但知道仔個決心係响化學方面發展而又無咁嘅機會,覺得好失落啫,我會想想方法睇下點樣可以幫到佢

Ivan媽 發表於 19-7-7 21:28
多謝你安慰我,噚日我仔俾我睇時,我都晴天霹靂,我都好欣賞佢咁有決心去自修化學,知道佢咁早有咗個目標 ...
而家大學玩高分,唔少都計best5. 最重要夠分就能入大學,修econ亦有唔少學系可選,話比呀仔知仲有好多路可選擇,不用灰心。

如果是唔錯,我唔明點解入唔到。可解釋下嗎?

年代唔同左
唔好發夢

而家你仔無PHY,無CHEM,無BIO, 無M1/2

你不單無2隻手, 你無埋2隻腳

太樂觀的預測,, 無助 幫兒子走出困難

學校之後塞一科ECON, 同旅遊

情況極不樂觀

你做父母

今晚, 應該, 拿晒數據

例如我上面張圖, PRINT 出來俾學校睇

同學校講

現今大學, 計分制度下

無PHY,CHEM,BIO,M1/2

之後大學慢慢計6-7科

你兒子, 明明, 是 理科人

派到ECON 同旅遊

是極不適合

奈何 已派到

希望學校可以通融

再聯絡 , CHEM, BIO 老師,

明天見家長

學校, 開門, 在見家長前, 先找化學, 生物老師

可否, 幫口 同學校傾, 什至 做擔保, 證明你兒子值得讀BIO,CHEM

你知唔知學校, 走棧位好多

好似學生留班時, 我地會開PANEL

之後宣讀一個LIST  , 姓名的學生

說要留班, 讀那個學生的名字

之後問有冇老師要擔保這個學生升班

有老師肯舉手, 個小孩就可以升班

你同學校講, 個仔會盡力, 拿好成績, 報答學校

制度是死, 陳健波, 都話, 規距是用來打破

學校一念之間的施恩, 可以救一個小孩的前途

moniquechoy 發表於 19-7-7 21:46
如果是唔錯,我唔明點解入唔到。可解釋下嗎?

佢總成績級名次入唔到30以內,所以俾A,B班入哂

Ivan媽 發表於 19-7-7 21:50
佢總成績級名次入唔到30以內,所以俾A,B班入哂

ic 但唔好意思,想問多少少,有旅款,是band 幾中學呢?